’DOE EEN WENS’ VERRAST ZIEKE BRITTE UIT LIEMPDE

Eén dagje leven op een grote roze wolk

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Reikhalzend kijkt Britte met haar familie, vrienden en kennissen uit naar de komst van de roze limousine. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Britte Vogels uit Liempde beleefde deze week de dag van haar leven. Het ernstig zieke meisje dat morgen zes jaar wordt, reisde maandag met haar ouders in een roze limousine naar kasteel Geldrop waar zij als prinsesje in de watten werd gelegd. Stichting Doe Een Wens bezorgde het gezin een onvergetelijk uitje.

Het was inderdaad roze maandag op de Tilburgse kermis. En de enorme roze limousine die diezelfde ochtend de Smaldersestraat in Liempde opreed, wordt regelmatig ingezet bij gayfestiviteiten. Maar deze keer niet. Het enorme voertuig stopte voor huisnummer vier om Britte Vogels te verrassen. Het meisje was eerder al in een roze glitterjurk gehesen en droeg bijpassende muiltjes. Als een heuse prinses. Want dat was haar droom, zo merkten de ’wenshalers’ van de Doe Een Wens Stichting Nederland die een paar weken geleden de familie Vogels bezochten. Dat gebeurde na een tip van een verpleegkundige die Miranda en Stephan Vogels terzijde staat met de verzorging van hun twee ernstig zieke dochters.

Bij Britte werd vorig jaar de ziekte van Recklinghausen geconstateerd. ,,Een ernstige vorm van kanker waardoor met name in het hoofd tumoren groeien. Ook bij Britte, ze heeft een enorm gezwel die een oogzenuw beknelt. Opereren is niet mogelijk en bestralen evenmin. Binnenkort moet ze een ’lichte’ chemokuur van anderhalf jaar starten, maar onze dochter is fysiek te zwak omdat ze enorm afvalt”, vertelt Miranda.

De ziekte van Britte, ook wel aangeduid als neurofybromatose, is echter niet de enige zorg voor het echtpaar Vogels. Anne, het driejarige zusje van Britte, lijdt aan een zeldzame energiestofwisselingsziekte, waarvan in heel de wereld slechts zeshonderd patiënten bekend zijn. Speciaal voor haar zijn achter de woning drie compleet ingerichte verzorgingsunits geplaatst. Meerdere malen per week vertoeft het gezin in het Radboudziekenhuis te Nijmegen, waar beide kinderen worden behandeld.

,,We moeten ooit twee keer per dag op en neer omdat afspraken niet kunnen worden gecombineerd”, vertelt vader Stephan, die in Boxtel sinds zes jaar de twee vestigingen van ambachtsbakkerij Hazenberg runt. ,,De ziektes van onze dochters trekken een zware wissel op ons gezinsleven. Maar we zien het als een missie die we moeten volbrengen. Uit die gedachte proberen we zoveel mogelijk kracht te putten.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Glunderend nam Britte plaats in de luxe automobiel waar eerst door chauffeur Ruud een dvd'tje van K3 werd opgezet. (Foto: Albert Stolwijk).

BEGRIP KWEKEN
Het echtpaar Vogels treedt bewust naar buiten met de ziektes van haar twee dochters en hoopt begrip te kweken bij de buitenwacht. Miranda: ,,Anne werd vier maanden na haar geboorte ziek en toen stroomden de kaarten en knuffels binnen. Maar op een gegeven moment houdt dat op. Logisch natuurlijk, maar niet voor ons. Wij worden dagelijks met de zorgen geconfronteerd.”

Stephan knikt: ,,Mensen die bijvoorbeeld in de bakkerij komen en vragen hoe het is, schrikken als ik eerlijk antwoord dat het slecht gaat. Vervolgens ontwijken veel mensen een inhoudelijk gesprek, terwijl ik eigenlijk graag mijn verhaal wil doen. Ik neem het die mensen niet kwalijk en begrijp hun reactie ook wel, maar het is soms het best frustrerend.”

Britte krijgt les aan de mytylschool in ’s-Hertogenbosch waarvoor ze vier dagen per week met een busje wordt opgehaald en gebracht. Maandag stond er geen lesstof op het programma, maar beleefde het meisje samen met haar ouders een onvergetelijk uitje. Zusje Anne was te ziek om mee te kunnen en bleef thuis achter bij de verpleegkundige. De roze limousine die in de Smaldersestraat arriveerde werd opgewacht door familie en vrienden. Glunderend nam Britte plaats in de luxe automobiel waar als eerste een dvd’tje van K3 werd opgezet.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Britte Vogels zwaait haar familie en buurtgenoten uit als ze met haar ouders in een roze limousine vertrekt voor een verwendag van Doe Een Wens. (Foto: Albert Stolwijk).

BLOEMEN PLUKKEN
Na een rondje door de wijk, zette chauffeur Ruud koers naar kasteel Geldrop waar Britte kon wensen wat ze wilde. De bosfreule en een lakei legden het prinsesje en haar ouders helemaal in de watten. En dus werd in alle kasteelkamers een kijkje genomen en overal was wel een verrassing te vinden. Britte danste op pianomuziek met de lakei en picknickte op een roze kleed in de kasteeltuin.

Daar mocht ze zelfs een eigen ruiker maken met bloemen die de bosfreule uit de perkjes plukte. ,,Jaha, dat mocht”, kirt het meisje als ze daags na haar verwendag glunderend vertelt wat ze allemaal heeft meegemaakt. ,,Thuis mag ik geen bloemen plukken, want die zijn van de buurman. Maar bij het kasteel mochten we wel aan de bloemen komen. Kijk eens wat een mooi boeket”, wijst ze naar de vaas die prominent de huiskamertafel siert.

Ook toont ze trots het roze hoofdkussen waarop in gouden letters haar naam is geborduurd. ,,Gekregen van de toverfee!” Die ontmoette Britte op de terugweg naar huis. Want nadat de roze limousine aan het einde van de middag de kasteelpoort verliet, ging het niet direct terug naar Liempde. In Son en Breugel werd halt gehouden bij een Italiaans restaurant, want Britte is verzot op spaghetti met gehaktballetjes. Daar wachtte de – uiteraard ook helemaal roze uitgedoste - fee de familie Vogels op met een overheerlijk prinsessenmenu. Waarom alles in roze was? ,,Omdat het mijn lievelingskleur is natuurlijk!”, roept het meisje verbaasd.

GEWOON KIND ZIJN
Doe Een Wens Stichting Nederland vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Zij zijn, juist van vanwege hun ziekte, te vaak vooral patiënt. Door een wens te vervullen wil de stichting hen de kracht geven om toch ook ’gewoon’ kind te zijn. Om deze wensen te vervullen, steunt de organisatie op donateurs, sponsors, vrijwilligers en fondsenwervende acties. De stichting ontvangt geen overheidsbijdrage. Meer informatie over Doe Een Wens is te vinden op internet: www.doeeenwens.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bosfreule vermaakt ’prinsesje’ Britte met een handpop in de kasteeltuin te Geldrop. (Foto: Albert Stolwijk).
22 juli 2010

Print deze pagina

Terug