CORNÉ DEN OUDEN UIT BOXTEL ZIET ORANJE LIVE TEN ONDER GAAN

’Oranjekater vergeten in het Krugerpark’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Corné den Ouden (midden) uit Boxtel en zijn vrienden Erwin Kersten (links) en Maurits Ros zijn een paar uur voor de WK-finale tegen Spanje nog volle goede moed. Op de achtergrond is het imposante Soccer City Stadion in Johannesburg zichtbaar. (Foto: collectie Corné den Ouden).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Corné den Ouden (40) uit Boxtel zat vorige week woensdag naar de halve finale tussen Duitsland en Spanje te kijken toen hij te horen kreeg dat een vriend kaarten kon regelen voor de eindstrijd in Soccer City in Johannesburg. Daar hoefde hij niet lang over na te denken en samen met een collega en een wederzijdse vriend kwam hij na een vlucht van dertig uur vrijdagnacht aan in Zuid-Afrika. Oranje verloor zondagavond weliswaar, maar Corné kijkt toch terug op een geweldige trip.

Over een bliksemactie gesproken. Je wist pas heel laat dat je naar Zuid-Afrika zou vertrekken om Nederland in de WK- finale aan het werk te zien tegen Spanje?
,,.Klopt. Toen we hoorden dat we kaarten konden krijgen, hoefden we niet lang na te denken en hebben we snel actie ondernomen. De vlucht en het verblijf daar in een redelijk betaalbare bed & breakfast nabij Johannesburg waren snel geregeld. Donderdag reden we met de auto naar Frankfurt, vanwaar we naar Dubai vlogen. Daar aangekomen moesten we zeven uur op de vlucht naar Zuid-Afrika wachten. In totaal waren we zo’n dertig uur onderweg, vrijdagnacht arriveerden we uiteindelijk op de plaats van bestemming.” ,,Saillant detail was dat we de kaarten konden ophalen in het hotel in Johannesburg waar de spelers en staf van het Nederlands elftal verbleven. Dat kwam omdat de zwager van een vriend van ons de kaarten had kunnen regelen met medewerking van de keeperstrainer van Oranje, Ruud Hesp. Toen we daar aankwamen, hadden de spelers net ontbeten, dus wij zagen ze allemaal voorbij komen: Wesley Sneijder, Arjen Robben, Dirk Kuijt en al die anderen. Erg leuk natuurlijk.”

Hoe was de sfeer in Johannesburg?
,,Het was goed toeven daar. Overdag was het redelijk warm, maar ’s avonds en ’s nachts koelde het snel af naar een graad of drie. Op het centrale plein in de stad was het een komen en gaan van Oranjesupporters die werden gevolgd door tientallen cameraploegen en verslaggevers die alles wilden weten van de fans over de finale tussen Nederland en Spanje. Zondag waren we rond half vijf bij Soccer City, een fantastisch mooie voetbaltempel die zowel van buiten als binnen veel indruk maakt. We konden vrij rondlopen in dat gigantische stadion met zo’n 90.000 toeschouwers, waaronder veel Nederlanders die zorgden voor een fantastische sfeer. Opvallend is wel dat het stadion in the middle of nowhere is gebouwd, niet ver van de beroemde township Soweto.”

Hadden jullie goede plaatsen?
,,We zaten prima, helaas niet al te dicht bij de spelersvrouwen van Oranje, maar wel in de buurt van bekende ex-voetballers als John Metgod, Ronald Spelbos en Arthur Numan en schaatser Erben Wennemars. Een van de hoogtepunten was toen Nelson Mandela aan het einde van de sluitingsceremonie het stadion werd binnengereden, iedereen ging staan om voor hem te klappen. Ik had overal kippenvel, want het is natuurlijk wel een van de groten der aarde die we daar zagen.”

Hoe hebben jullie de wedstrijd beleefd?
,,Het was enorm spannend en opwindend om de finale live bij te wonen Jammer dat de scheidsrechter op de hand van de Spanjaarden was en dat Robben een paar dotten van kansen niet kon benutten. Toen de Spanjaard Iniesta vlak voor tijd scoorde, wist iedereen dat het voorbij was. Een enorme deceptie natuurlijk, maar toch ben ik blij dat ik erbij ben geweest. Al was het natuurlijk fantastisch geweest als ze de wereldtitel hadden gepakt. In eerste instantie dachten we eraan om maandag weer terug te vliegen, maar de prijs voor de vlucht steeg op een gegeven moment naar 3.000 euro. Dat vonden we iets te veel van het goede, zeker omdat we donderdag (vandaag, donderdag 15 juli – red.) konden terugvliegen voor 900 euro.”

Hebben jullie je deze week ondanks de Oranjekater nog goed vermaakt in Zuid-Afrika?
,,Prima. Ik ben hier al eerder geweest en wist daarom dat dit een prachtig en fascinerend land is. We hebben er nog een hele leuke trip van gemaakt en zijn onder meer in Krugerpark geweest, een van de bekendste wildparken in Afrika. De mensen hier zijn nog helemaal vol van het WK, ze hebben er jaren naar uitgekeken en hebben tijdens het toernooi ontzettend genoten. Nu het toernooi is afgelopen vrezen de mensen wel een beetje dat ze straks in een zwart gat terechtkomen. Ze vragen zich af waar ze zich nu op moeten verheugen. Al met al was het ondanks het pijnlijke verlies van Oanje een hele mooie ervaring die ik nooit had willen missen.”
15 juli 2010

Print deze pagina

Terug