NEDERLANDS STRAATJE MIDDENIN SHANGHAI

Wereldtentoonstelling met Boxtels tintje

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Marc Hoyng is als medewerker van het bedrijf Gielissen betrokken bij de wereldtentoonstelling in Shanghai. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse accountdirector Marc Hoyng is via zijn Eindhovense werkgever Gielissen Interiors & Exhibitions betrokken bij de wereldtentoonstelling die momenteel in de Chinese stad Shanghai te zien is. Het bedrijf was eerder al betrokken bij de wereldtentoonstellingen in Sevilla, Lissabon, Hannover en Zaragoza en is in China verantwoordelijk voor het interieur van het Nederlandse paviljoen Happy Street.

Het ontwerp van architect John Körmeling sluit aan bij het thema ’Better City, Better Life’ en laat Körmeling z’n visie zien van een ideale stad waarin alle facetten van het leven naast elkaar staan. Dit als reactie op de moderne stadsplanning waarin veelal gebruik wordt gemaakt van afgebakende gebieden. ,,Happy Street is een loopbaan in de vorm van een acht, dat is het Chinese geluksgetal”, legt Hoyng uit. ,,Op deze baan staat een aantal verschillende huisjes die iets zeggen over Nederland. Zo zijn onder andere kassen en Vincent van Gogh onderdeel van het Nederlands paviljoen.”

De huisjes laten zien wat Nederland te bieden heeft op het gebied van architectuur, duurzaamheid, cultuur en innovatie. De huisjes zijn gebouwd in diverse bouwstijlen, zo is er een ontwerp van Gerrit Rietveld maar ook Zaanse en Amsterdamse huisjes maken deel uit van Happy Street. ,,Om te laten zien dat Nederland innovatief is, is in het paviljoen ook een waterzuiveringsinstallatie te zien en een binnenkweekinstallatie van Philips”, vertelt Hoyng. Ook een 3D-televisie van Philips en een zonnewagen zijn onderdeel van het paviljoen.

NIJNTJE
Volgens de Boxtelaar is er een aantal typisch Nederlandse dingen te zien in Shanghai. Naast windmolens speelt Nijntje een grote rol bij de Nederlandse inzending. ,,Nijntje, in andere landen Miffy genoemd, is in China erg bekend. Chinezen zijn gek op Miffy en dus mag zij niet ontbreken tijdens de wereldtentoonstelling. Ook hebben we een aantal kunststof schapen op het terrein gezet. De bezoekers vinden dit fantastisch en maken foto’s terwijl ze erop zitten.”

In Shanghai wordt gerekend op 70 miljoen bezoekers en de Nederlandse delegatie verwacht 5 procent daarvan in hun paviljoen te mogen verwelkomen. Sinds de opening op 1 mei tot heden heeft ongeveer 10 tot 15 procent van alle bezoekers Happy Street bezocht. ,,We hebben getracht de wachtrijen zo kort mogelijk te houden”, licht Hoyng toe. ,,Bij de huisjes is meteen duidelijk wat er te zien is, dus mensen weten waar ze op staan te wachten.” Zelf is de Boxtelaar al twee keer in Shanghai geweest. In november heeft hij een kijkje genomen bij de bouw van het paviljoen en onlangs heeft Hoyng samen met zijn gezin een bezoek gebracht aan de wereldtentoonstelling.

Aan de oplevering van het paviljoen gaat veel werk vooraf. In augustus 2008 kwam de aanvraag binnen om mee te werken aan Happy Street. Ongeveer een jaar later is gestart met de bouw. ,,Er komt veel bij kijken en er wordt gewerkt volgens een zeer strakke planning”, zegt Hoyng. ,,Volgens de regels moeten we ongeveer 90 procent van het interieur van het paviljoen laten maken in China. Maar afspraken maken met Chinezen is soms erg lastig en frustrerend en sommige dingen hadden wel wat netter gekund. Kwaliteit is voor ons gewoon erg belangrijk.”

De wereldtentoonstelling in Shanghai is nog te zien tot en met 31 oktober. Meer informatie: www.holland-expo2010.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het Nederlands paviljoen Happy Street op de wereldtentoonstelling in Shanghai. (Foto: collectie Marc Hoyng).
15 juli 2010

Print deze pagina

Terug