CIRCUSPROJECT SUCCESVOL IN BRABANTSE DORPENDERBY

’Boxtel moet een echt circusdorp worden’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Paul Hermans, kartrekker van het Boxtelse project voor de Brabantse Dorpenderby, toont de cheque die hij kreeg uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften (links). (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARGO BARTELDS

In een gezellige ingerichte Bois le Duczaal van het provinciehuis is zaterdag 10 juli het startschot gegeven voor de eindronde van de Brabantse Dorpenderby die de provincie dit jaar voor de tweede keer organiseert. Negen van de vijfenveertig dorpen die een project inzonden dingen mee naar de hoofdprijs van 25.000 euro, waaronder Boxtel dat in de race is met een opzienbarend circustheaterproject.

Alle finalisten ontvingen zaterdag een startsubsidie van 10.000 euro. De initiatiefnemers in Boxtel kopen van dat bedrag een pipowagen, die met alle deelnemers aan de circustheaterlessen beschilderd en ingericht zal worden. De pipowagen, die ook ingezet zal worden voor andere promotiedoeleinden, werd hedenmorgen al in Boxtel afgeleverd; burgemeester Frank van Beers ontving op symbolische wijze de sleutels.

Alle finalisten van de Brabantse Dorpenderby presenteerden zich voor de vijfkoppige jury, die onder voorzitterschap van gedeputeerde Brigite van Haaften staat. Een kort introductiefilmpje werd van elk project getoond. Presentator Rogier van Oosterhout van Omroep Brabant zorgde voor een vlot en aantrekkelijk verloop van de middag.

CIRCUSGEVOEL
Kartrekker Paul Hermans van het Boxtelse circusproject wist in het provinciehuis in gepaste kleding het échte circusgevoel over te brengen. Negen leerlingen van de onlangs gestarte circustheaterschool in de Prinses Amaliaschool omlijstten zijn betoog met enkele leuke acts. Zo ook Caya Rozenberg (11), die imponeerde met een korte act op een eenwieler.

Volgens Hermans zorgt circus voor binding en beweging. De Boxtelaar zou graag zien dat iedereen in de gemeente betrokken raakt bij het circusfestival Circo Circolo, dat eens in de twee jaar op landgoed Velder gehouden wordt. ,,Boxtel moet een echt circusdorp worden”, aldus Hermans. ,,Circus bevordert recreatie en toerisme en dat is weer een stimulans voor de economie. Niet alleen de basisscholen en brede scholen, maar ook de winkeliersvereniging en vakinstelling SintLucas zijn al actief bezig met het circusproject.”

VALKUIL
Jurylid Imke Schellekens had weinig opmerkingen over het Boxtelse project, dat al goed in de steigers staat. ,,Er gaat een aanstekelijk enthousiasme van jullie uit”, reageerde de bekende Brabantse amazone. Ze gaf aan dat het project niet te veel nadruk moet leggen op de promotie van Circo Circolo, maar dat circus vooral moet gaan leven onder de inwoners van Boxtel.

Op Omroep Brabant zal de komende tijd veel aandacht worden besteed aan de Dorpenderby. Stemmen op een van de negen finalisten kan via sms en telefoon. Op 11 december wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse uitzending van Omroep Brabant.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Temidden van de eerste leerlingen van de Boxtelse circustheaterschool poseren de initiatiefnemers Paul Hermans, Ghislaine de Brouwer en Arjen Witteveen in het Bossche provinciehuis. Ze omringen een schaaluitvoering van de pipowagen, die hedenochtend in Boxtel is onthuld. (Foto: Gerard Schalkx).
15 juli 2010

Print deze pagina

Terug