PEUTERS OPENEN BIBLIOTHEEKPUNT GEMONDE

1.500 boeken in dorphuis De Kei

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Ben Leenen samen met peuters van Oetsie Koetsie in de leeshoek van het nieuwe bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Wethouder Ben Leenen van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft woensdagochtend 14 juli samen met peuters van peuterspeelzaal Oetsie Koetsie het bibliotheekpunt in gemeenschapshuis De Kei in Gemonde geopend. Vanaf heden kunnen inwoners met een lidmaatschapspas van Bibliotheek De Meierij ook in Gemonde hun boeken halen. Daarnaast is het punt bedoeld als ontmoetingsplek.

In het bibliotheekpunt zijn 1.500 boeken aanwezig die leden kunnen lenen, daarnaast kan men boeken uit andere vestigingen reserveren en deze ophalen in Gemonde. Ook is er een leestafel waar diverse tijdschriften en kranten ter inzage liggen. ,,Gemondenaren kunnen hier ook terecht voor een kopje koffie en een tijdschrift lezen”, vertelde wethouder Leenen. ,,Het wordt dus ook een ontmoetingsplek. We merkten dat er behoefte was aan zo’n plek in Gemonde en het dorpshuis is daar de perfecte locatie voor.”

Realisatie van het bibliotheekpunt heeft lange tijd op zich laten wachten, de plannen daarvoor ontstonden enkele jaren geleden. ,,Het heeft even geduurd, maar het is prachtig geworden”, aldus Marie-José Mathijsen, coördinator bibliotheekpunten van Bibliotheek De Meierij. ,,De hele ruimte is ingericht door een styliste en het is een mooie, frisse ruimte geworden waar hopelijk veel Gemondenaren van zullen genieten.” Het bibliotheekpunt, dat wordt gecoördineerd door Dorothé Pijnenburg, heeft al samenwerking gezocht met BSO Bolderburen en de Sint-Lambertusschool. ,,Op die manier kunnen ook kinderen profiteren van deze voorziening.”

VOORLEZEN
Namens de gemeente Sint-Michielsgestel overhandigde Leenen het bibliotheekpunt een groene zitzak. Wel waarschuwde de wethouder dat deze voornamelijk bedoeld is voor de jongste bezoekers: ,,Als volwassene is het wat lastig om eruit te komen.” Als oud-docent Nederlands toonde Leenen zich enthousiast over het bibliotheekpunt. ,,Lezen is enorm belangrijk en goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Ook kunnen ze kennismaken met cultuur en andere werelden. Het is fijn dat Gemondenaren in hun eigen dorp boeken kunnen lenen, voorheen moesten ze daarvoor naar Boxtel of Sint-Michielsgestel.”

Het bibliotheekpunt werd officieel geopend door de peuters van Oetsie Koetsie. Zij mochten door een oranje deur van crêpepapier lopen. De kleintjes wisten meteen de juiste plek te vinden. Ze maakten het zich gemakkelijk in de voorleeshoek en wethouder Leenen moest er meteen aan geloven. ,,Gelukkig houd ik erg van lezen en voorlezen.”

De realisatie van een bibliotheekpunt in Gemonde hangt samen met het integraal dorpsontwikkelingsplan en het daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma voor de dorpskern. Eerder werd BSO Bolderburen al verplaatst naar De Kei. Het is onzeker of ook de andere plannen uit het dorpsplan op korte termijn kunnen worden uitgevoerd, de subsidiepot van de provincie Noord-Brabant is namelijk leeg. De gemeente Sint-Michielsgestel hoopt dat de provincie alsnog extra geld uit zal trekken voor de diverse IDOP’s.

Het Gemondse bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei is tot maandag 6 september geopend op woensdag van 11.00 tot 13.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Na de zomervakantie worden de openingstijden verruimd en kan men vijf dagdelen per week terecht in het bibliotheekpunt.
15 juli 2010

Print deze pagina

Terug