GEEN BEELDSCHERM IN CENTRUM BOXTEL

Oranje brengt Markt in vervoering

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Uitgelaten Oranje-supporters vieren feest in de fontein van Paul Strik. (Foto's: Albert Stolwijk).

Uitbundig met z’n allen in de fontein van Paul Strik springen. Of juist in stilte een traantje van ontroering wegpinken bij de vijver achter het gemeentehuis. ,,Het was mooi hè”, snikt een oudere man bij een bankje. Op de Markt gaat het er anders aan toe. De vuvuzela’s loeien, hossende jongeren, allemaal afkoelen in de fontein en vooral veel bier drinken. Heel veel bier...

De politie is alert, maar knijpt een oogje toe als een auto toeterend passeert en twee jochies uit de ramen hangen en Hup Holland schreeuwen. Bij café Becoloth staat de disco op tien, het terras kan niet voller. Ook de andere kroegen puilen uit en krijgen het bier niet aangesleept. Veel jongeren hebben al veel te veel pintjes gedronken en slingeren dronken over de keien.

De fotograaf van de krant legt ze vast en dreigt vervolgens zelf een nat pak te halen, zoals het ooit Kees Jansma overkwam. ,,We worden kampioen!”, galmt het. ,,Kampioenen olé olé.” Tientallen, misschien wel honderden supporters kunnen hun geluk niet op en proberen een polonaise te vormen. Het mislukt. Liever even de fontein in of weer een blad bier gaan halen. Nederland staat in de finale!

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Heerlijk afkoelen na de bloedstollende halve finale tegen Uruguay.

Zondagavond 11 juli, klokslag half negen, Soccer City. Nederland gaat in Johannesburg, op 12.000 kilometer van huis, geschiedenis schrijven. En Boxtel krijgt weer een autovrije Markt, maar volgens een woordvoerder zal de gemeente verder geen activiteiten organiseren. Geen groot beeldscherm dus op de Markt. Of staat er nog een ondernemer op die een van de laatste beschikbare beeldschermen wil reserveren voor een onvergetelijk avondje voetbal op de Markt?

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens de laatste minuten van de halve finale tegen Uruguay bij een stand van 3-2 voor Nederland zat iedereen op het puntje van zijn stoel.

De laatste keer dat er een beeldscherm stond, was op zondag 30 juni 1996, op de dag dat de Tour de France door Boxtel reed en Duitsland op het Europees kampioenschap in Engeland met 2-1 won van Tsjechië, met dank aan Oliver Bierhoff. Een beeldscherm op de Markt en de WK-finale winnen in Johannesburg. Het zou fantastisch zijn...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De scheidsrechter heeft eindelijk afgefloten! De supporters zijn uitzinnig van vreugde. Nederland heeft gewonnen en speelt zondag 11 juli de WK-finale tegen Spanje!

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tientallen, misschien wel honderen supporters konden hun geluk niet op na afloop van de zege van Nederland op Uruguay.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vuvuzela's loeien. De Boxtelse Markt stroomt vol met hossende en feestende jongeren. Er is geen twijfel meer. 'Nederland wordt wereldkampioen', klinkt het luidkeels en uit volle borst.
8 juli 2010

Print deze pagina

Terug