OEFENMUUR IN PARK MOLENWIJK, EEN MONUMENT

Hier leerden onze jongens voetballen...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De oefenmuur van Oranje staat nog altijd in park Molenwijk. De muur wordt regelmatig gebruikt om een balletje te trappen. Hier leerden onze jongens in 1956 voetballen...(Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Daar staat hij dan, verscholen onder imposante, schaduwgevende kastanjebomen, aan de rand van het zijterrein van ODC. Voor de een is het niet meer dan een grauwe en met graffiti bekladde muur, voor de ander een bijzonder monument in de sportgeschiedenis van Boxtel. Op deze plek, waar de bal nog dagelijks rolt, werd ooit Oranje-doelman Frans de Munck op de proef gesteld door Faas Wilkes en Abe Lenstra...

Bijna 54 jaar geleden, kort na de invoering van het betaald voetbal in Nederland, zocht de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond een geschikte plek om de internationals regelmatig te laten trainen. De keuze viel, met dank aan de bemoeienissen van burgemeester Martien van Helvoort, op het sportterrein van ODC in park Molenwijk.

Op 3 augustus 1956 berichtte Brabants Centrum dat het gemeentebestuur samen met Boxtel Vooruit en natuurlijk ODC een akkoord had bereikt met de KNVB over de organisatie van zogenaamde centrale trainingen in Boxtel. Alle kandidaten voor een plek in het Nederlands Elftal zouden zich met enige regelmaat in Boxtel melden om door de oefenmeester onder handen te worden genomen.

De komst van Oranje noopte de gemeenteraad extra middelen uit te trekken om de voetbalaccommodatie van ODC op te plussen. De terreinverlichting werd uitgebreid, de was- en douchegelegenheden werden gemoderniseerd. Ook werd een zogeheten oefenmuur gebouwd, die vooral bedoeld was om Oranje’s keepers aan een spervuur van harde schoten en ingenieuze stiftjes te onderwerpen.

Keeper Frans de Munck, alias De Zwarte Panter, schoot zelf ook wel eens op de muur. Het verhaal gaat dat hij eens zo hard schoot, dat de binnenbal uit de buitenbal vloog...

GEEN POTTENKIJKERS!
Op 14 augustus 1956 stond de eerste oefenavond op het programma, maar volgens Brabants Centrum was het allerminst zeker dat publiek bij de training zou worden toegelaten. ,,Men staat in leidende K.N.V.B.-kringen nl. nogal sterk gereserveerd tegenover belangstelling van buitenstaanders voor de training van de z.g. ’Nederlands Elftalclub’.” Geen pottenkijkers dus, ook niet tijdens oefenwedstrijden die het Nederlands A-team regelmatig tegen de reserves speelde.

Uit de krant blijkt dat Boxtel alles in het werk stelde toch publiek toe te laten. In elk geval werd getracht de actieve leden van de plaatselijke voetbalclubs toegang te geven tot het sportpark om ze zo ’in de gelegenheid te stellen de ongetwijfeld leerzame training bij te wonen’. De gesprekken met de KNVB wierpen vruchten af en op de eerste dinsdagavondtraining was het een drukte van jewelste in Molenwijk.

GASTVRIJHEID
Burgemeester Van Helvoort en August van der Meer van Boxtel Vooruit verwelkomden die avond dertien internationals, die amper aan trainen toekwamen omdat er zoveel persfotografen op het veld stonden. Aanleiding voor de training in Boxtel was overigens de interland tegen Zwitserland, die op 15 september 1956 in Lausanne gespeeld moest worden. KNVB-bestuurder Hoolboom dankte Boxtel voor zijn gastvrijheid.

,,Hij sprak de hoop uit dat de zuidelijke lucht van Boxtel het toekomstige Oranje-team zo zou sterken, dat men straks in Lausanne tot succes zal geraken”, zo schreef de verslaggever van Brabants Centrum. Aan de eerste training in Molenwijk werd deelgenomen door onder meer de Willem II-internationals Feyt, De Wit en Koopal, de Feyenoorders Van Kerkum, Schouten en Moulijn en niet te vergeten Faas Wilkes van VVV. De publieksfavorieten De Munck, Van der Hart en Notermans van Fortuna waren net als PSV’er Wiersma afwezig vanwege een oefenwedstrijd.

Brabants Centrum riep toeschouwers op zich aan de regels te houden, om te voorkomen dat de trainingen van Oranje verstoord zouden worden. ODC nam, zo blijkt uit de verslagen, tal van ordemaatregelen en stuurde alle jongeren onder 16 jaar die geen lid waren van een voetbalclub weg. De politie hield ook een oogje in het zeil, maar hoefde niet in te grijpen.

OEFENWEDSTRIJD
Het onbetwiste hoogtepunt van de aanwezigheid van Oranje in Boxtel was de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen het B-team. ,, Boxtel liet zich de zeer zeldzame kans om alle voetbalmatadoren hier aan het werk te zien, niet ontglippen. In drommen stroomden de voetbalenthousiasten naar sportpark Molenwijk, waar ook talrijke KNVB-officials en Boxtelse autoriteiten bijeengekomen waren.”

Het werd volgens Brabants Centrum ’een rustige en bij vlagen ook wel interessante oefenwedstrijd’. Desondanks raakte Faas Wilkes op Boxtelse bodem geblesseerd en zou hij daardoor de interland tegen Zwitserland missen. Wilkes was juist dat seizoen teruggekeerd van een Europees avontuur, dat hem achtereenvolgens bracht naar Internazionale, Torino en Valencia. Oranje won ondanks zijn uitvallen met 3-1, dankzij twee treffers van Cor van der Gijp en een doelpunt van Abe Lenstra. De tegentreffer kwam op naam van B-international Timmermans van ADO.

De opstelling van Oranje in Boxtel: Frans de Munck (Fortuna), Roel Wiersma (PSV), Kees Kuys (NAC), Rinus Schaap (’t Gooi), Cor van der Hart (Fortuna), Jan Notermans (Fortuna), Tinus Bosselaar (Feyenoord), Faas Wilkes (VVV), Cor van der Gijp (Feyenoord), Abe Lenstra (Heerenveen) en Coy Koopal (Willem II). Trainer en dus bondscoach van het keurkorps was de Oostenrijker Wudy Müller.

ANSICHTKAART
Op de website van ODC (www.odc.voetbal.nl) staat een verwijzing naar een artikel over de oefenmuur in sportpark Molenwijk. Het artikel werd onlangs geschreven door Steven van der Gaag, die het publiceerde op de website www.voetbal.nl.

Van der Gaag besluit zijn artikel als volgt: ,,Boxtel deed de internationals goed. Zwitserland werd een aantal weken later met 3-2 verslagen. De spelers stuurden op de dag van de wedstrijd nog een ansichtkaart uit Lausanne aan het gemeentebestuur. Maar na een jaar was het voorbij. Alleen de muur bleef achter. Niet alleen als tastbare herinnering aan een jaar dat de Boxtelaren genoeg stof bood om tot in de lengte der tijden over te praten. De kale plek in het gras verraadt dat de jeugd de muur nog altijd gebruikt om haar trap te oefenen.”
8 juli 2010

Print deze pagina

Terug