DOCUMENTAIRE ’GERAAKT’ BEKROOND

Filmprijs voor Mongi Farhani

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mongi Farhani poseert met de filmprijs die hij vorige week won tijdens het Arab Film Festival in Rotterdam. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De Boxtelse film- en documentairemaker Mongi Farhani (1968) is vorige week tijdens het Arab Film Festival in Rotterdam onderscheiden met een belangrijke filmprijs. Zijn film Geraakt werd in de categorie korte films bekroond door de journalisten en critici die het festival hebben gevolgd. Zondag is de film te zien bij de Nederlandse Islamitische Omroep, NIO. ,,Ik kom nu zelfs op Al Jazeera!”

Farhani timmert al geruime tijd aan de weg in Boxtel. De in het Tunesische El Kef geboren Boxtelaar heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op film en televisie en werkt zowel lokaal (Omroep Dommelland en jongerenomroep Overzuidelijk) als nationaal (Nederlandse Islamitische Omroep). Eerder verscheen in een uitgave van de Vrienden van Podium Boxtel ook een dichtbundel; daarnaast is Farhani bekend als presentator en cabaretier, onder meer tijdens de jaarlijkse Bazaar Selissenwal.

De korte film Geraakt werd vorig jaar in Boxtel opgenomen en is volgens Farhani een open brief aan zijn vader in Tunesië. ,,Met de film wil ik hem als het ware vertellen over twintig jaar wonen in de westerse wereld. Ik laat mijn kritische blik op de wereld zien, de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse politiek en de hypocrisie van veel media in dit land.” Tijdens de opnamen viel Israël de Gazastrook binnen. ,,Typisch zo’n onderwerp dat ook paste binnen mijn film.”

OP TELEVISIE n
Zondag 11 juli zal de Nederlandse Islamitische Omroep ’Geraakt’ om 14.30 uur uitzenden op Nederland 2. De omroep kiest voor de korte versie, die ook in Rotterdam werd vertoond en uiteindelijk dus door de filmcritici werd onderscheiden. Het leverde de Boxtelaar nogal wat publiciteit op in de Arabische wereld; de bekende zender Al Jazeera was ook present en zal erover berichten, zo hoopt en verwacht Farhani. De langere versie, die 52 minuten duurt, is niet aan het filmpubliek vertoond.

Brabants Centrum liep vorig jaar een dagje mee tijdens de opnamen van de film, die in het Engels kortweg ’Hit’ heet. ,,Ik wil met de film duidelijk maken wat het met een mens doet als je wordt beledigd”, vertelde hij toen. ,,Het script was in 2008 al klaar, maar ik kwam er niet aan toe om het te verfilmen. Totdat studenten van het Koning Willem I College stage kwamen lopen bij de lokale omroep. Zij hebben talent en door hen ben ik weer enthousiast geworden om de film nu ook daadwerkelijk op te nemen.”

De opnames voor de film zijn allemaal in Boxtel gemaakt. ,,We waren erg welkom in de Prinses Amaliaschool, waar directeur Stefan van de Vries meteen vertrouwen had in dit project. Dat was elders wel anders”, vertelde Farhani vorig jaar in deze krant. Diverse Boxtelse vrijwilligers hebben meegewerkt aan de opnames, onder meer Erik van Schaaijk en Jan van Gemert. Ook agenten van de plaatselijke politie waren bereid te figureren. Smaakt de filmprijs naar meer? ,,Zeker”, zegt Farhani.

Hij vervolgt: ,,Ik werk momenteel aan enkele scenario’s, maar in plaats van eerst te filmen en dan fondsen te werven, werk ik nu andersom. Ik zoek dus financiers om echt met een goed product op de proppen te kunnen komen. Het maken van ’Geraakt’ was een avontuur, het kwam uit het niets. Het was een film die gemaakt moest worden.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mongi Farhani (links) wordt in het voorjaar van 2009 gefilmd in het Boxtelse straatbeeld. Zijn film was een stageproject voor geluidstechnicus Joris van Gulik en cameraman Yoeri Rhemrev. Mark Nieuwenhuis (rechts) assisteerde en verzorgde de soundtrack. (Foto: Albert Stolwijk).
8 juli 2010

Print deze pagina

Terug