WETHOUDER ONTHULT TWEE GEVELSTENEN

Historie Boxtel leeft voort in panden

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De gevelsteen met de linde verwijst naar de geboden en aankondigingen die vroeger na afloop van de kerkdienst onder de lindebomen werden gedaan. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel onthulde maandag 5 juli aan de Markt in Boxtel twee gevelstenen. Kunstenaar Hans ’t Mannetje uit Zutphen maakte een gevelsteen voor het woonhuis van Dineke van der Zwaag aan de Markt 30. Ook restaurant Tel Aviv aan de Markt 22 is vanaf maandag versierd met een gevelsteen. Door langs de cultuurhistorische as gevelstenen te plaatsen wil de gemeente de identiteit van het Boxtelse centrum versterken.

De gevelsteen in het pand van Van der Zwaag verwijst naar de acht linden en een bankje die vroeger aan Het Strijpt, nabij de woning, stonden. Hier werden vroeger de geboden en aankondigingen gedaan na afloop van de kerkdienst. De afbeelding in de gevelsteen is dan ook een linde met daarbij de tekst ’dit is de geboden linde’. ,,Dit pand is uniek”, vindt Van der Zwaag. ,,Het is het enige woonhuis aan de Markt. Het staat er sinds 1700 en ik woon er nu 33 jaar. De steen past goed bij de woning en bevat duidelijk een stukje Boxtelse historie.”

Kunstenaar ’t Mannetje probeert bij het vervaardigen van de gevelstenen zoveel mogelijk te kijken naar de historie van het pand en de eigenaars. ,,Dat hier voorheen de geboden werden voorgelezen, vond ik een mooie invalshoek voor een steen. Het is waarschijnlijk iets wat maar weinig Boxtelaren weten en op deze manier wordt het voor mensen tastbaar.”

SNOTNEUS
Aan de Markt 22, het pand van eigenaar Paul Maas waarin restaurant Tel Aviv gevestigd is, siert een steen met een koperen lampje en de tekst ’niet zonder pit’ sinds maandag de gevel. Omdat over de historie van dit pand weinig bekend is, heeft ’t Mannetje zich hierbij laten inspireren door de eigenaar van het pand. ,,Het lampje – ook wel een snotneus genaamd – is al jaren een familiestuk. Ik heb een aantal koperen spullen geërfd, maar die zijn gestolen. Alleen de snotneus is nog over. Voor de familie Maas is dit een heel herkenbaar stuk.” Volgens ’t Mannetje staat de gevelsteen ook symbool voor de inzet van Maas voor diverse Boxtelse evenementen. ,,Hij doet dat alles niet zonder pit, vandaar de tekst op de steen”, verklaart de kunstenaar.

Wethouder Peter van de Wiel mocht de twee gevelstenen onthullen. Eind vorig jaar werd de eerste gevelsteen onthuld; deze is geplaatst aan het pand Rechterstraat 24a van het echtpaar Witteveen. Boxtelaren die langs de cultuurhistorische as in monumentale panden wonen zijn door de gemeente benaderd om deel te nemen aan het project. Bewoners die kiezen voor een gevelsteen krijgen hiervoor een tegemoetkoming in de kosten. Van de Wiel benadrukt dat de gemeente Boxtel veel aandacht heeft voor monumenten. ,,De cultuurhistorische as is erg belangrijk. Het is zeker de bedoeling nog meer gevelstenen te laten maken, want ze brengen de historie terug in Boxtel.”
8 juli 2010

Print deze pagina

Terug