2,8 MILJOEN EURO VOOR CENTRUMPLANNEN

Boxtel investeert fors in winkelhart

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het centrum van Boxtel staat de voorbije weken centraal in debatten en discussies. De economische crisis is voelbaar in het winkelhart. (Foto: Albert Stolwijk).

De versterking van het centrum van Boxtel is de komende jaren een van de speerpunten van het gemeentebestuur. Ondanks draconische bezuinigingsmaatregelen wordt een bedrag van 2,8 miljoen euro gereserveerd voor de aanpak van de winkelhart. In totaal is 4 miljoen euro voor het centrum beschikbaar. Het geld ligt klaar in het potje ’investeringsreserve stedelijk gebied’, dat onderdeel zal vormen van de begroting voor de periode 2011-2014.

Het centrum van Boxtel staat de voorbije weken centraal in debatten en discussies. De economische crisis is voelbaar in het winkelhart; de detailhandel zucht en steunt nu de recessie keihard toeslaat en nogal wat ondernemers sluiten de deuren van hun zaak. Het gemeentebestuur noemt die ontwikkeling zorgelijk en wil maatregelen nemen.

Tegelijkertijd verwacht het college van B. en W. dat ook de ondernemers daadkracht tonen en ook zelf met initiatieven komen om het centrum er weer bovenop te helpen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via het Citymanagement, dat Boxtel de komende jaren nog financieel wil blijven ondersteunen. Burgemeester Frank van Beers is voorzitter van het adviesorgaan en vindt dat de detailhandel ook een bijdrage zou moeten gaan leveren.

PARKEREN
Binnen de stimuleringsplannen voor het centrum passen de veelbesproken herstructurering van de Burgakker, waarvoor studenten van SintLucas eerder dit jaar enkele voorstellen presenteerden. Ook de Oude Kerkstraat, eveneens onderdeel van de cultuurhistorische as, krijgt een opknapbeurt. Beide straten worden in 2011 aangepakt.

Een jaar later, in 2012, moet het parkeerprobleem in Boxtel opgelost worden. Er komt geen parkeergarage; parkeren moet volgens wethouder Anton van Aert van centrumzaken op ’maaiveldniveau’. ,,Er moet een oplossing aan de oostkant en de westkant van het centrum komen”, stelt Van Aert. De oostkant betekent dat parkeren verbeterd moet worden in de stationszone en rondom supermarkt Albert Heijn. De westkant behelst de Markt en omgeving.

De herinrichting van de Markt en de Clarissenstraat is voorzien in 2013. Nu al worden studies gemaakt voor een nieuwe Markt. Voor de centrumplannen is een bedrag van 200.000 euro extra beschikbaar nu de parkeergarage er definitief niet komt. ,,Nu plan De Croon is afgerond en ook particuliere investeerders stevig aan de weg timmeren, kan het centrum een sprong voorwaarts maken op het moment dat de economie weer aantrekt”, zo verwacht het gemeentebestuur.

Met de belangstelling voor De Croon komt het best goed, meldde wethouder Van Aert eerder in deze krant. Tijdens een laatste briefing met projectontwikkelaar en makelaar is duidelijk geworden dat inmiddels vijf winkelunits zouden zijn verhuurd. In elk geval verkast speelgoedzaak Bart Smit van de Stationsstraat naar De Croon en vestigt Durlinger Schoenen zich in de Croonpassage.

In de papieren editie van Brabants Centrum uitgebreid aandacht voor de bezuinigingsplannen, die het gemeentebestuur deze maand voorlegt aan de gemeenteraad.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: ,,Nu plan De Croon (zie foto - red.) is afgerond en ook particuliere investeerders stevig aan de weg timmeren, kan het centrum een sprong voorwaarts maken op het moment dat de economie weer aantrekt”, zo verwacht het gemeentebestuur van Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
8 juli 2010

Print deze pagina

Terug