PASTOOR PIET GOEDHART UIT GEMONDE STEUNT ORANJE

’Voetbal geeft Nederland wij-gevoel terug’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pastoor Piet Goedhart (rechts zittend op een kruk) keek maandag 28 juni de eerste helft van Nederland-Slowakije in café Kloosterzicht in Gemonde. De tweede helft werd door de pastoor in zaal De Schuif gekeken. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Elke zondagavond wordt in de Gemondse pastorie naar Studio Sport gekeken met daarin de samenvattingen van de voetbalwedstrijden die dat weekeinde gespeeld zijn. Als voetballiefhebber komt pastoor Piet Goedhart tijdens dit wereldkampioenschap goed aan zijn trekken. Toch volgt hij vrijwel uitsluitend de wedstrijden van het Nederlands elftal. ,,Ik heb geen tijd om alle wedstrijden te gaan bekijken. Al heb ik wel met een half oog naar Brazilië - Chili zitten kijken. Het is toch belangrijk tegen welke ploeg Nederland in de kwartfinale speelt…”

U probeert het Nederlandse voetbal zoveel mogelijk te volgen. Wat is uw favoriete club?

,,Ik hou van wedstrijden waarin mooi gespeeld wordt en ik gun elk team dat goed speelt de overwinning. PSV heeft echter een warm plekje in mijn hart, dat komt omdat ik een aantal keer naar een wedstrijd in het stadion ben gaan kijken. De sfeer en gemoedelijkheid waren daar zo groot. Daarnaast heb ik een zwak voor Willem II. Ik ben een tijd geestelijk adviseur van die club geweest.”

Wat vindt u van de prestaties van het Nederlands elftal tot zover?

,,Tja, ze winnen hè? En het gaat goed zoals het nu gaat. Ik merk dat het een gedreven team is en het is een echte eenheid. Dat is voor een groot deel te danken aan coach Bert van Marwijk, de trainer heeft duidelijk een missie en weet dat over te brengen op de spelers. Die gedrevenheid, missie en saamhorigheid past bij voetbal, maar is ook aanwezig in het geloof. In het voetbal zie je dat de linker- en rechtervleugel goed samenwerken en dat elke speler op welke positie dan ook gewaardeerd wordt. Dat zou in de samenleving ook wenselijk zijn. Meer saamhorigheid, dat is van groot belang.”

Die saamhorigheid is er onder de supporters toch ook wel? Het wij-gevoel onder Nederlanders wordt door andere landen altijd erg bewonderd.

,,Dat klopt zeker. Tijdens voetbaltoernooien krijgen Nederlanders een erg groot wij-gevoel over zich. Het is prachtig om te zien dat jong en oud uit alle lagen van de samenleving samen feest viert. Ik denk niet dat Nederland in dit gevoel uniek is. Andere landen hebben dat ook, maar wellicht bij andere takken van sport. Ik vind het wel jammer dat het wij-gevoel tegenwoordig voornamelijk bij voetbal voorkomt. Voorheen beleefden we dit ook bij de kerk en als samenleving als geheel. Helaas is het wij-gevoel in de huidige tijd aan het versnipperen. Dat vind ik jammer, maar het is positief om te merken dat het er nog wel zit.”

Heeft voetbal voor u ook negatieve kanten?

,,Ik ben bang dat we doorslaan in ons fanatisme. Er speelt op dit moment zoveel meer dan het wereldkampioenschap. Er moet bijvoorbeeld ook een regering gevormd worden, maar dat wordt een beetje vergeten door het voetbal. Daarnaast moeten we onze ogen niet sluiten voor de armoede in het organiserende land Zuid-Afrika. Ik hoop van harte dat supporters daar ook bij stilstaan en wellicht in actie komen.” ,,De kleur oranje is natuurlijk erg mooi, maar het is behoorlijk overdadig. Zelfs ziekenhuizen zijn helemaal versierd, terwijl sommige mensen daar wellicht niet voor in de stemming zijn. Maar ach, in de tuin van de pastorie hangen ook vlaggetjes en we hebben afrikaantjes in de tuin staan, die zijn ook prachtig oranje van kleur. Ook staat in de achtertuin een beeld, uiteraard ook in de nationale kleur. Als Nederland wereldkampioen wordt, verhuist dat beeld naar de voortuin.”

We zien steeds vaker dat voetballers voordat ze het veld betreden een kruisje slaan of na het maken van een doelpunt naar de hemel wijzen. Hoe kijkt u daar als pastoor tegen aan?

,,De spelers staan voor een zware opgave en proberen hiermee kracht te krijgen, het is voor hen een manier om de spanning te vergeten. Spelers hebben voorafgaand aan een wedstrijd ongetwijfeld ook rituelen. Van Wesley Sneijder werd onlangs bekend dat hij is gedoopt door de pastoor van Internazionale, die club heeft overigens ook een eigen kapel. Het is mooi dat spelers daar steun en kracht uit halen. Ook het aanraken of kussen van sieraden na een goal zijn rituelen. Dat sommige spelers van het Nederlands elftal hun baard laten staan, neigt toch meer naar bijgeloof.”

Durft u een voorspelling te doen over een mogelijke finale?

,,Dat vind ik erg moeilijk. Ik zou een wedstrijd Nederland-Duitsland wel leuk vinden. Dat lijkt me echt genieten. Er zit dan vast een raar gevoel in verband met de finale van 1974, maar ik denk dat Nederland zich niet af hoeft te laten schrikken door het Duitse elftal. Er zit iets moois en goeds in het Nederlands team.”
1 juli 2010

Print deze pagina

Terug