GEVOLGEN VOOR TNT POST IN BOXTEL ONDUIDELIJK

Postbodes verdwijnen uit straatbeeld

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een postbesteller brengt post rond in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

TNT Post schrapt de komende jaren 11.000 banen, zo maakte het bedrijf deze week bekend. Postbezorgers en postsorteerders die meer dan 25 uur werken en werknemers die meer dan vijftien uur per week post ophalen hebben de status ’mogelijk overcompleet’ gekregen en moeten waarschijnlijk vertrekken. Voor de medewerkers – ook in Boxtel - breekt een onzekere tijd aan; de termijn waarbinnen de reorganisatie gereed moet zijn is per kantoor verschillend.

De inkomsten van het postbedrijf lopen al jaren terug; mede door de komst van internet wordt steeds minder post verstuurd. Ook is de postmarkt vrijgegeven en is er sinds die tijd meer concurrentie. De geplande maatregelen komen niet onverwacht, TNT Post praat al ruim twee jaar met vakbonden over de kwestie. Begin dit jaar werd een akkoord bereikt waarin wordt gesteld dat de voorkeur wordt gegeven aan een inkomensstijging boven werkgelegenheid. De reorganisatie is hier een gevolg van.

De betreffende medewerkers hebben een brief gehad van TNT Post waarin de procedure wordt uitgelegd. Hierin staat te lezen dat de circa 11.000 betrokkenen na de zomer de mededeling krijgen dat zij ’mogelijk overcompleet’ worden. Dit houdt in dat hun baan in de toekomst vrijwel zeker komt te vervallen. Voor medewerkers met kleinere contracten zijn er in de toekomst wel mogelijkheden voor werk. Wel lopen zij de kans dat de inhoud van de werkzaamheden, de werkplek en de tijden veranderen.

ZUUR
Bij de Boxtelse medewerkers is het nieuws behoorlijk hard aangekomen. Volgens een postbode die anoniem wil blijven had men niet verwacht dat zoveel medewerkers zullen moeten vertrekken. ,,Bij velen leefde de gedachte dat de post toch altijd wel blijft en dat het met die reorganisatie wel mee zou vallen. Dat uiteindelijk dit besluit is genomen, is voor een aantal medewerkers onbegrijpelijk. Sommige mensen werken hier al dertig of veertig jaar, voor hen is het natuurlijk extra zuur.”

De Boxtelse medewerkers blijven voorlopig nog in onzekerheid zitten. ,,Er is nog niet bekend op welke termijn de maatregelen in gang worden gezet. Ook is niet duidelijk bij welke kantoren gestart wordt met reorganiseren. Het kan binnen drie maanden gebeuren, maar ook over drie jaar. Die onzekerheid is behoorlijk frustrerend.” De reorganisatie moet eerst nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad en de vakbonden. Daarna kan TNT Post meer duidelijkheid geven over het verloop. Dan wordt wellicht ook duidelijk of het voorsorteercentrum in Boxtel behouden kan blijven.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bij de medewerkers van het voorsorteercentrum van TNT Post in Boxtel is het nieuws over de reorganisatie hard aangekomen. (Foto: Albert Stolwijk).
1 juli 2010

Print deze pagina

Terug