TAEKWONDOKA UIT BOXTEL NAAR ZUID-KOREA

’Kevin maakt kans op WK-goud’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Assistent-bondscoach Ad Dekker (rechts) en taekwondoka Kevin van Weert uit Boxtel, lid van de Nederlandse selectie, vertrekken volgende week naar Zuid-Korea voor het wereldkampioenschap. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De Boxtelse taekwondoka Kevin van Weert (21) en bondstrainer Ad Dekker (42), die in Boxtel de taekwondoschool Dekker runt, zijn na een intensieve voorbereidingsperiode helemaal klaar voor het wereldkampioenschap van 5 tot en met 8 juli in Zuid-Korea. Van Weert is een van de tien selectieleden die deelnemen aan het internationale evenement. Brabants Centrum bezocht een van de laatste trainingen voor het vertrek naar het land dat wordt gezien als de bakermat van de taekwondosport.

Maandag 21 juni 19.00 uur, sporthal De Dommel in Boxtel. Anderhalve week voordat Van Weert en zijn Boxtelse leermeester en tevens bondstrainer/coach Ad Dekker juli afreizen naar de stad Cheonju in Zuid-Korea, staat een pittige training van anderhalf uur op het programma bestaande uit onder meer voorwaartse en achterwaartse trappen, loop- en techniekoefeningen, schijngevechten en trappen tegen een kussen.

Af en toe zoeken trainer Dekker en zijn getalenteerde pupil Van Weert elkaar op voor een potje sparren, waarbij de heren het niet kunnen laten om plaagstootjes uit te delen. De gedrevenheid spart er vanaf, hier zijn duidelijk twee pure liefhebbers aan het werk. ,,Bij taekwondo gaat het ook om techniek en beheersing, jongens die hier komen omdat ze willen straatvechten zijn hier aan het verkeerde adres”, laat Dekker tussen de bedrijven door weten.

Van Weert traint ter voorbereiding op het wereldkampioenschap, waar hij hoge ogen hoopt te gooien op het onderdeel sparren in de klasse plus 80 kilogram, vier keer per week. De Boxtelaar is op maandag, donderdag en zaterdag in sporthal De Dommel te vinden en volgt daarnaast regelmatig kadertrainingen in de gymzaal van de Sint-Lambertusschool te Gemonde en samen met Dekker ook nog de oefensessies met de Nederlandse selectie in Nieuwegein.

Van Weert: ,,Dit wordt mijn eerste wereldkampioenschap. Ik ben al wel in landen als België en Duitsland geweest voor wedstrijden, maar nog niet in zo’n ver land waar taekwondo zo’n grote sport is. Ik kijk er naar uit, het komt nu ook steeds dichterbij. Op 1 juli vertrekken we en op 9 juli keren we weer terug”, zegt de Boxtelaar, die al veel titels op zijn naam heeft staan.

,,Nee, ik weet niet precies hoeveel prijzen ik inmiddels heb gewonnen, maar het zijn er behoorlijk veel, zo ben ik al verschillende keren Nederlands kampioen geworden. Ik ben vijftien jaar geleden begonnen met taekwondo in Sint-Michielsgestel en ben sinds acht jaar actief bij de school van Ad Dekker in Boxtel, een heel hele goede leermeester met heel veel ervaring.”

PITTIGE TRAINING
Dekker geeft aan dat ter voorbereiding op het WK met name tijdens de trainingen met de nationale selectie heel pittig getraind wordt, zowel in lichamelijk als in geestelijk opzicht. Dekker: ,,Daarbij wordt er veel één op één gecoacht. Het is niet voor niets dat we zo hard trainen en veel vragen van de selectieleden, want straks moeten ze wel tegen de besten van de wereld aantreden en neem van mij aan: die willen ook allemaal heel graag winnen.”

Bondstrainer en assistent-bondscoach Dekker, die zelf in zijn actieve loopbaan goed was voor onder meer twee Europese en acht Nederlandse titels, begeleidt de deelnemers aan het WK samen met bondscoach John van Dam. Beiden zijn onder de indruk van de prestaties van Van Weert. ,,Kevin neemt voor de eerste keer deel aan een wereldtitelstrijd, maar ik heb er alle vertouwen in dat hij ver kan komen”, zegt Dekker.

,,Ik zie hem zeker als een van de kanshebbers in zijn gewichtsklasse. Kevin is een gewone Boxtelse jongen en een heel nuchter persoon, die zich niet snel gek laat maken en heel gedreven bezig is met zijn sport. Hij is heel gespierd en sterk als een beer. In totaal telt mijn taekwondoschool zo’n 60 tot 65 leerlingen, waaronder veel talentvolle taekwondoka’s en Nederlandse kampioenen, maar als ik eerlijk moet zijn is Kevin de beste van het stel. Hij is al verschillende keren Nederlands kampioen geworden en heeft vele andere titels op zijn naam staan, nu is hij erop gebrand om goed te presteren tijdens het WK.”

DISCIPLINES
Van Weert gaat in Zuid-Korea bij het onderdeel sparren gedurende twee keer drie minuten de strijd aan met zijn tegenstanders. Andere disciplines die in Cheonju op het programma staan, zijn special technics en tuls waarbij de taekwondoka’s technieken laten zien tegen denkbeeldige tegenstanders. Van Weert richt zich echter alleen op het onderdeel sparren.

Dekker: ,,In Zuid-Korea is taekwondo een heel grote sport, in tegenstelling tot in Europa. Ik heb al vaak de sport gepromoot bij lokale en landelijke media, waaronder de NOS, maar die tonen weinig belangstelling. Taekwondo is in hun ogen niet commercieel genoeg en trekt te weinig kijkers. Heel jammer omdat het een prachtige tak van sport is en er in Nederland op een heel hoog niveau gepresteerd wordt, waaronder ook door leerlingen van mijn school.”

Dekker verwacht dat de media in Nederland slechts mondjesmaat gaan berichten over het WK taekwondo in Zuid-Korea. ,,Meer dan af en toe een berichtje in De Telegraaf zit er niet in, vrees ik. Helaas wordt er wel heel veel aandacht besteed, ook door de lokale kranten, aan sporten als voetballen, wielrennen, tennis en hockey en maar heel weinig aan taekwondo. Terwijl daar gezien de resultaten wel alle aanleiding voor is, dat is wel eens frustrerend ja.”

GOUDEN PLAK
Niettemin kijkt ook Dekker uit naar de wereldtitelstrijd in Zuid-Korea en hoopt hij net als Van Weert niet met lege handen naar huis te komen. De jonge Boxtelaar zelf heeft net als zijn trainer-coach veel vertrouwen in een goede afloop. ,,In Nederland sta ik al jaren aan de top, daarom vind ik het leuk om de strijd aan te binden met de beste taekwondoka’s uit de hele wereld. Nee, ik ken niet al mijn tegenstanders, maar dat zie ik daar wel. We gaan in ieder geval voor de hoofdprijs, de afgelopen jaren hebben wel vaker taekwondoka’s uit Nederland de wereldtitel gepakt. Ons land behoort tot de toonaangevende landen in deze sport. De gouden plak tijdens het WK is ook mijn doel.”

Taekwondoschool Dekker houdt zondag 27 juni van 10.00 tot 18.00 uur voor de zevende keer de open Boxtelse kampioenschappen in sporthal De Braken. Het gaat om een groot evenement met 220 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland. De toegang bedraagt 3,50 euro.
24 juni 2010

Print deze pagina

Terug