CENTRUM BOXTEL VERLOEDERT

Leegstand winkels blijft aanhouden

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Winkel- en appartementencomplex De Croon is opgeleverd. De woningen worden inmiddels betrokken, maar de affiches op de glazen winkelpuien laten weinig aan de verbeelding over. (Foto: Albert Stolwijk).

Het winkelbestand in het centrum van Boxtel takelt steeds verder af. Het aantal lege etalages neemt per week toe. En dat heeft niets te maken met de recente oplevering van het fraaie nieuwbouwcomplex De Croon, want ook daar heeft nog niet een ondernemer zijn intrek genomen achter de metershoge glazen winkeldeuren. Achter de schermen wordt echter volop onderhandeld, zegt het gemeentebestuur zonder concreet te worden.

Als portefeuillehouder Economische Zaken was burgemeester Frank van Beers ook verrast dat lampenzaak Heijkants op de hoek van Markt en de Rozemarijnstraat afgelopen weekeinde plots bleek leeggeruimd. De ondernemer, die zich twee jaar geleden hier vestigde, lijkt met de noorderzon vertrokken. ,,Jammer, niet alleen omdat het zo’n markante plek is, maar vooral ook omdat Boxtel nu opnieuw een verlichtingszaak moet ontberen. Het was echt een aanwinst voor het lokale winkelaanbod. Maar in deze economisch slechte tijden zie je dat bepaalde zaken het niet redden en dat het langer duurt om winkels te verhuren. Niet alleen in Boxtel, ook andere gemeenten hebben veel met leegstand te kampen.”

Met het vertrek van Heijkants staat de zoveelste winkel in het centrum te huur. De burgemeester herhaalt dat hij met eigenaren in gesprek wil om leegstaande panden toch tenminste ’toonbaar’ te maken. Want leegstand leidt onherroepelijk tot verloedering. Maar vieze ruiten, uitpuilende brievenbussen en graffiti mogen niet langer het straatbeeld bepalen. Dat hiertoe nog geen concrete stappen zijn gezet, heeft volgens hem te maken met de recente bestuurswisseling van de Ondernemersvereniging Centrum Boxtel (OCB). ,,We willen hierin samen optrekken met de winkeliers, maar gunnen hen ook de tijd voor interne vernieuwingen in hun organisatie. In het tweede halfjaar moeten we maatregelen kunnen nemen”, verwacht Van Beers.

Toch zijn er volgens de burgemeester niet louter negatieve ontwikkelingen in Boxtel. Hij wijst op de nieuwe vestiging van Blokker die binnenkort opent op de plek van Marskramer, die na de zomervakantie een formule start in Selissenwal. ,,Leuk is ook dat Cello een winkel opent aan de Markt.”

WEER BEWEGING
Het vorige week opgeleverde nieuwbouwproject De Croon zorgt dat er tien tot twaalf nieuwe lege winkelruiten zijn bijgekomen in hartje Boxtel. Projectwethouder Anton van Aert wil nog altijd geen namen noemen van winkels die hier worden gevestigd. Hij ontkent noch bevestigt de geruchten dat speelgoedzaak Bart Smit verkast en dat Durlinger Schoenmode naar Boxtel zou komen. Als dat allemaal doorgaat zijn echter nog maar twee van de twaalf winkelunits gevuld.

Toch blijft Van Aert optimistisch en ontkent hij dat er sprake zal zijn van structurele leegstand. ,,Uiteindelijk denk ik dat hooguit twee winkels voorlopig niet gevuld zullen worden. Er wordt volop overleg gevoerd, maar voordat we namen noemen moeten er eerst handtekeningen worden gezet. Voorop staat dat De Croon onderdak gaat bieden aan hoogwaardige zaken, het liefst in de modebranche.”

Ook meldt de wethouder dat de terughoudendheid van gegadigden van buiten Boxtel om hier een winkel te openen minder wordt. ,,Er is weer beweging in de markt. Maar we hebben samen met makelaar RSP afgesproken dat we daarover niet naar buiten treden. Ook al zouden we het liefst van de daken willen schreeuwen als er stappen gezet worden. Die hebben echter weer gevolgen elders en daar moet je zeker in de fragiele economische situatie voorzichtig mee zijn.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Als Blokker volgende week verhuist naar de Rechterstraat, komt in de Stationsstraat opnieuw een winkelpand leeg. (Foto: Albert Stolwijk).
24 juni 2010

Print deze pagina

Terug