EERSTE BEZOEKERSCENTRUM GROENE WOUD GEOPEND

’Museum Groene Poort wordt
provinciaal knuffelproject’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bestuurders die zondag 20 juni aanwezig waren bij de opening van het eerste bezoekerscentrum van nationaal landschap Het Groene Woud mochten een wens doen bij de wensput. Ze werden geholpen door een wijze ’uil’ (midden) en kinderen die een munt in de put wierpen. (Foto: Peter de Koning).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Ik ben regelmatig langs oertijdmuseum De Groene Poort gereden, maar had geen idee wat ik hier achter de deuren zou aantreffen. Ik ben onder de indruk van de grote en professionele uitstraling van dit museum; een prachtige locatie om het eerste officiële bezoekerscentrum met overheidskeurmerk van nationaal landschap Het Groene Woud te openen.” Gedeputeerde Onno Hoes verrichtte zondag 20 juni de opening van het centrum in De Groene Poort en overhandigde aan directeur René Fraaije een informatiepaneel over Het Groene Woud.

De entree van het oertijdmuseum is de afgelopen maanden omgebouwd en ingericht als bezoekerscentrum met voorwerpen die typerend zijn voor Het Groene Woud. In de fraai vernieuwde ruimte waar het skelet van Casper de Potvis hangt, is onder meer aandacht voor het Heilig Bloedwonder, rivier de Dommel, populieren, klompen, streekproducten en sporen die de Romeinen in het gebied hebben achtergelaten. In het entreehalletje kunnen bezoekers daarnaast verschillende folders vinden over activiteiten die in het nationaal landschap plaatsvinden en een krant van de VVV.

De Groene Poort is al langer een centrum voor bezoekers van Het Groene Woud. Omdat de provincie Noord-Brabant en de gemeente Boxtel meer aandacht willen voor de streek, is de keuze gemaakt acht locaties in te richten als officieel bezoekerscentrum. ,,Behalve in de drie grote steden ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Eindhoven en natuurlijk Boxtel komen bezoekerscentra in Schijndel, Best, Oisterwijk en Haaren. Het is de bedoeling dat deze centra nauw met elkaar gaan samenwerken om Het Groene Woud nog meer bekendheid te geven en beleefbaar te maken”, liet wethouder Peter van de Wiel van Boxtel zondag weten, die de verhinderde burgemeester Frank van Beers verving.

MERK
Van de Wiel gaf aan dat oertijdmuseum De Groene Poort in tien jaar tijd is uitgegroeid tot een belangrijk merk. ,,We zijn trots op de prachtige ontvangstlocatie die hier gerealiseerd is”, aldus Van de Wiel.

Van de Wiel vervolgt: ,,Het Groene Woud heeft een enorme potentie. Het idee voor de bezoekerscentra is een paar jaar geleden ontstaan met het doel om meer bezoekers naar het gebied te trekken en ze te wijzen op de mogelijkheden die er zijn en activiteiten die hier plaatsvinden. In het hart van het bezoekerscentrum ontbreekt nu nog een digitaal informatiepaneel, waar de bezoekers straks dankzij allerlei moderne snufjes alles te weten kunnen komen over Het Groene Woud. Ons streven is om bezoekers uit de regio en van nog verder vanaf deze plek het nationaal landschap in te laten trekken en zo lang mogelijk hier te houden. In het centrum kunnen de mensen zich voorbereiden op een bezoek aan het gebied. Daarmee kan men vandaag al beginnen.”

Hoewel burgemeester Van Beers zondag verstek moest laten gaan, liet hij toch van zich horen via een videoboodschap. Daarin gaf hij aan dat de provincie een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het eerste bezoekerscentrum en op die manier laat blijken veel waarde te hechten aan deze voorziening. ,,We zijn in Boxtel trots op het oertijdmuseum waar jong en oud graag komt om meer te weten te komen over het verleden van Het Groene Woud. Ons doel is om Boxtel op het gebied van toerisme en recreatie nog meer op de kaart te zetten, daarvoor is dit bezoekerscentrum in de groene achtertuin van de drie grote Brabantse steden een belangrijk middel. Hier in Boxtel bevindt zich de poort naar het verleden, iedereen moet het zien en horen.”

POTVIS
Casper de Potvis speelde een belangrijke rol in de openingshandeling van het eerste bezoekerscentrum en heette de aanwezigen met een zware basstem welkom. Gedeputeerde Hoes gaf aan dat belangstellenden straks via een houten informatiebord met overheidskeurmerk vanaf de weg gewezen worden op het bezoekerscentrum en het oertijdmuseum.

,,Het Groene Woud is een uniek stuk natuur, waarvan het verleden hier heel helder in beeld wordt gebracht en toegelicht. Het is een goede zaak dat het eerste bezoekerscentrum juist in Boxtel het licht ziet omdat deze gemeente bekend staat als een voorbeeld van een groene gemeente. Er is hier veel aandacht voor ecologie en duurzaamheid in de vorm van verschillende projecten, waaronder duurzame woonwijken.”

Hoes benadrukte dat het op peil houden van de economie gezien de crisis veel aandacht krijgt, maar dat het ’groene’ aspect niet mag worden vergeten. ,,Het is onze plicht om in deze financieel moeilijke en onzekere tijden genoeg groene tegendruk te blijven geven. Zo kunnen we ervoor zorgen dat Het Groene Woud zich als nationaal landschap blijft ontwikkelen. Dit oertijdmuseum krijgt als het aan mij ligt een plaats op de lijst van knuffelprojecten van de provincie, waar geregeld uitstapjes met delegaties naar worden gemaakt. Ik wil daar graag voor zorgen”, aldus Hoes, die bevestigde dat het digitale informatiepaneel een plaats krijgt in het bezoekerscentrum in De Groene Poort.

Na afloop van het officiële gedeelte mochten de bestuurders een wens doen door een munt in een wensput te gooien, waarbij onder meer wethouder Van de Wiel van zich liet horen. ,,Ik hoop dat ook onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst van net zo’n fraai natuurgebied kunnen blijven genieten als wij nu doen.”

Vice-voorzitter Frans van Beerendonk van de coöperatieve vereniging Het Groene Woud sloot zich aan bij de woorden van de Boxtelse wethouder. ,,We moeten het nationaal landschap behouden zoals het nu is, want het gaat om een uniek natuurgebied. Daar zet ik mij graag voor in, samen met al die andere betrokkenen. De komst van de bezoekerscentra betekent weer een stap in de goede richting om Het Groene Woud nog meer op de kaart te zetten.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur René Fraaije van oertijdmuseum De Groene Poort en zijn echtgenote Thea tonen het houten informatiepaneel dat zij zojuist ontvangen hebben uit handen van provinciebestuurder Onno Hoes (rechts). (Foto: Peter de Koning).
24 juni 2010

Print deze pagina

Terug