EERSTE BOEKSTART-KOFFERTJE VOOR STIJN EN SOPHIE

Babytweeling nu al lid van bibliotheek

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Anton van Aert heeft een onderonsje met Marlies van Vreede en haar zoontje Stijn. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Ze zijn nog geen jaar oud en nu al lid van de Bibliotheek de Meierij. Sophie en Stijn kregen woensdag 23 juni hun lidmaatschapspas. En die verdween… juist, in de mond, zoals dat gaat bij baby’s. Maar opgroeien met lezen én voorlezen is van groot belang om taalachterstand te voorkomen, benadrukten onderwijswethouder Anton van Aert en jeugdbibliothecaris Cisca van Hemert.

Wie de geboorte van een kind aangeeft bij de gemeente Boxtel krijgt sinds enkele jaren een koffertje met leuke presentjes en wetenswaardigheden. Sinds gisteren zit er ook een bon in van de bibliotheek en een kikkerknuffel. Daarmee kunnen jonge ouders hun baby lid maken van de openbare leeszaal aan de Burgakker. ,,Want wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die opgroeien met lezen en voorlezen met een voorsprong aan hun schoolcarrière beginnen”, aldus Van Hemert.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marlies van Vreede met haar tweeling Sophie (links) en Stijn in de babyhoek die is ingericht in Bibliotheek de Meierij aan de Burgakker. (Foto: Albert Stolwijk).

De jeugdbibliothecaris kreeg bijval van wethouder Van Aert, die de verzamelde moeders met hun baby’s voorhield dat taal het belangrijkste middel is om andere schoolvakken te kunnen leren. Hij wees terloops op de diverse initiatieven waarmee in Boxtel taalachterstanden worden voorkomen of teruggedrongen: leescafé De Letterknetter, de taalbevorderingscursus binnen de vroeg- en voorschoolse educatie en diverse projecten binnen de brede scholen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De tweeling Sophie en Stijn (links) zijn nog geen jaar oud en nu al lid van de Bibliotheek de Meierij. (Foto: Albert Stolwijk).

SABBELEN
Nu sluit ook het consultatiebureau aan, waar gewezen wordt op het project BoekStart om baby’s spelenderwijs met boeken te leren omgaan, is een goede zaak vindt de wethouder. ,,Lezen en verhalen begrijpen is er natuurlijk nog niet bij, maar voelen, ruiken en sabbelen op prentenboekjes van textiel kan bijdragen om kinderen al vanaf kort na de geboorte enthousiast te maken voor lezen.”

Marlies van Vreede kreeg het eerste BoekStart-koffertje met daarin zo’n textielboekje, maar ook met een cd vol kinderliedjes. Haar ruim negen maanden oude tweeling Stijn en Sophie werd ingeschreven als eerste babylid. In bibliotheek is een speciale babyhoek in gebruik genomen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wie de geboorte van een kind aangeeft bij de gemeente Boxtel krijgt sinds enkele jaren een koffertje met leuke presentjes en wetenswaardigheden. (Foto: Albert Stolwijk).

Terug
24 juni 2010

Print deze pagina

Terug