MARJA VAN BIJSTERVELDT BRENGT BEZOEK AAN BOXTEL

Vakinstelling SintLucas maakt
indruk op staatssecretaris

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De demissionaire staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bracht donderdag 24 juni een werkbezoek aan de Boxtelse vakinstelling SintLucas. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Het was geen standaard of routineus werkbezoek dat de demissionaire staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt, donderdag 24 juni bracht aan de Boxtelse vakinstelling SintLucas. Van Bijsterveldt toonde zich tijdens een gesprek met docenten en leerlingen enthousiast en oprecht nieuwsgierig en liet blijken goed voorbereid te zijn. Aanleiding voor het bezoek was de benoeming vorig jaar van SintLucas tot beste mbo-instelling van Nederland.

De staatssecretaris ging in gesprek met docenten van SintLucas, maar vroeg ook naar ervaringen van studenten met loopbaanoriëntatie en -begeleiding en het competentiegericht onderwijs. Aansluitend kwam in een onderhoud met het college van bestuur, een teamleider en de staffunctionaris personeel en organisatie van SintLucas het fusieproces met De Eindhovense School en de internationalisering ter sprake.

KEUZEGIDS
Van Bijsterveldt zou vorig jaar al naar SintLucas komen om de mbo-keuzegids in ontvangst te nemen. Na kanttekeningen van de mbo-raad bij de inhoud van deze gids, zag de staatssecretaris af van haar komst. Nu, aan het einde van de kabinetsperiode, kwam ze alsnog naar Boxtel.

Van Bijsterveldt vroeg de docenten en studenten het hemd van het lijf, behalve over de geplande onderwerpen onder meer ook over de onderwijsstructuur van de vakinstelling, de studieprestaties en of veel jongeren die een opleiding volgen bij SintLucas al op kamers wonen. ,,Ik geloof dat ongeveer honderd van de in totaal 1.300 studenten in Boxtel woonachtig zijn op kamers of bij een hospita”, antwoordde onderwijsadviseur Frank Heezemans, die Van Bijsterveldt er op wees dat de studenten van SintLucas zelf op zoek moeten gaan naar stageplekken. ,,Die worden dus niet vanuit de school voor hen geregeld. Ze gaan daarvoor zelf op pad”, aldus Heezemans.

Van Bijsterveldt kreeg te horen dat de studenten van de vakinstelling afkomstig zijn uit verschillende delen van Nederland, van Brabant en Limburg tot Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast wilde ze graag weten hoe de schooldagen van eerstejaars studenten eruit zien. ,,In de eerste fase worden alle opleidingen aangeboden, waarbij het de bedoeling is dat wij uiteindelijk de keuze maken welke richting we op willen gaan”, zei een van de aanwezige studenten. ,,Tijdens de open dagen bij SintLucas maak je ook al een rondgang langs alle opleidingen en weet je al een beetje wat je te wachten staat. Een paar keer per jaar staat er een informatieavond en gesprekken met de ouders op het programma over de opleidingskeuze.”

MINI-ONDERNEMING
Studente Youki Malcorps en docent Ad Verhappen maakten tijdens de bijeenkomst met de staatssecretaris trots melding van het feit dat het studentenbedrijf Pim, wat staat voor Passievolle Innovatieve Meiden, van SintLucas uitgeroepen is tot beste mbo-onderneming van de provincie Noord-Brabant en daarnaast in Groningen als beste studentenbedrijf van Nederland.

Verhappen: ,,Het is de derde keer dat een mini-onderneming van SintLucas is uitgeroepen tot winnaar. Van 20 tot en met 23 juli mag Pim Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale op het Italiaanse eiland Sardinië. Het deelnemen aan de mini-ondernemingen gebeurt bij SintLucas op basis van vrijwilligheid, de studenten krijgen er geen studiepunten voor en geen vrijstelling. Bovendien moeten ze zelf een product bedenken.”

Studente Malcorps legde uit aan Van Bijsterveldt dat het product van Pim bestaat uit De Tei; een plastic omhulsel in de vorm van een ei waarin een theezakje verpakt zit. Het ei bestaat uit twee delen, door deze uit elkaar te halen komt het zakje te voorschijn en na gebruik kan het weer in het ei worden gestopt. Dit voorkomt lekken en geknoei. ,,Pim bestaat uit acht vrouwelijke studenten, die allemaal hun eigen aandeel in het succes hebben”, vertelde Malcorps.

Malcorps vervolgt: ,,Het voordeel voor ons ten opzichte van de andere deelnemers was dat wij vrijwillig de keuze hadden gemaakt om een studentenbedrijf op te richten en heel enthousiast en gemotiveerd waren, terwijl de studenten van de andere mini-ondernemingen het meer als een verplichting zagen. Ik ga nu zelf door met Michelle Willems met een eigen bedrijf, waarbij we een verbeterde versie van De Tei op de markt willen brengen en eventueel een eigen winkel willen beginnen.”

Staatssecretaris Van Bijsterveldt luisterde aandachtig en met bewondering naar het verhaal van Malcorps over het studentenbedrijf. ,,Een prachtige prestatie. En nu mogen jullie ook nog aan de Europese finale deelnemen; van Groningen naar het eiland Sardinië dus. Veel plezier alvast en geniet ervan.”

TWEEDE KAMER
Van Bijsterveldt gaf aan dat het werkbezoek aan SintLucas een van haar laatste activiteiten was als demissionair staatssecretaris, maar dat ze in Den Haag actief blijft als Tweede Kamerlid voor het CDA. De bewindsvrouw was zichtbaar onder de indruk van de manier van werken bij SintLucas.

,,In Den Haag is altijd veel aandacht voor het havo en vwo-onderwijs en minder voor het mbo, terwijl daar prachtig volk vandaan komt. Ik kan daar inmiddels goed over oordelen, want inmiddels heb ik zo’n driehonderd mbo-instellingen bezocht. Opvallend vind ik wel dat de betrokkenheid van de ouders bij SintLucas veel groter is dan bij andere mbo-scholen, want dat laat nogal eens veel te wensen over. Ik ben blij om te horen dat de aandacht van de ouders hier wel groot is.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De demissionaire staatssecretaris Van Bijsterveldt ging donderdag 24 juni in het gebouw van de Boxtelse vakinstelling SintLucas in gesprek met studenten en docenten. (Foto: Albert Stolwijk).
24 juni 2010

Print deze pagina

Terug