39E EDITIE VIERDAAGSE TREKT 2.377 LOPERS

’Moeder en kinderen wandelen, pa kan voetbal kijken’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De route van de eerste wandeling van de Boxtelse avondvierdaagse liep onder andere langs kasteel Stapelen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Wandelsportvereniging De Keistampers kan tevreden zijn. Met 2.377 wandelaars is ook deze 39e avondvierdaagse een succes te noemen. Hoewel veel Nederlanders elke avond voor de buis zitten om niets van het wereldkampioenschap voetbal te missen, lag het aantal wandelaars dit jaar ruim honderd hoger dan vorig jaar.

De wandelaars verzamelden zoals altijd bij het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd. Opvallend was dit jaar de grote deelname van scholen. ,,Ongeveer 2.100 deelnemers zijn ingeschreven via een van de Boxtelse basisscholen”, licht secretaris Frans van Gulik van De Keistampers toe. ,,Via de Angelaschool is het aantal deelnemers in twee jaar met ruim honderd gestegen. En de Prinses Amaliaschool, die vorig jaar voor het eerst deelnam, is maar liefst verdrievoudigd. Van 25 wandelaars naar 75. Ongelooflijk.”

Naast de scholen wandelden ook individuele deelnemers mee. Anouschka Versmoren was dit jaar voor de eerste keer van de partij. ,,Mijn zoontje van zes wilde zo graag meedoen. Ik hoop dat we de vijf kilometer uit gaan lopen want we hebben niet veel geoefend. We wandelen wel elke dag naar school, maar dat is maar tien minuutjes. Laten we hopen dat we geen blaren krijgen…”

ORANJE RUGZAK
Dat Oranje niet alleen de kleur is van het Nederlands elftal, viel bij de start meteen op. Alle deelnemers hebben van de organisatie namelijk een oranje rugzak gekregen. Ook was een aantal wandelaars gekleed in oranje. ,,Dat hebben we speciaal voor het Nederlands elftal gedaan”, legt Claudia van Weert uit. ,,We lopen dit jaar met dertien mensen mee en het is handig dat we elkaar makkelijk kunnen herkennen. Al waren we zo te zien niet de enige met dat idee…” Zoontje Dani (6) heeft al vijf keer meegedaan met de vierdaagse. ,,Ik heb elke keer zelf meegelopen dus ik heb al veel medailles.”

Organisator Van Gulik vreesde vooraf dat het aantal aanmeldingen door het wereldkampioenschap voetbal wat achter zou blijven. Niets bleek echter minder waar. ,,We hebben geluk dat het Nederlands elftal geen wedstrijden hoeft te spelen tijdens de wandelavonden. Er zijn natuurlijk echte sportfanaten die elke wedstrijd kijken, maar daarom is misschien het aantal wandelaars dit jaar zo hoog. Pa stuurt ma en de kinderen de deur uit om te gaan lopen, zodat hij rustig voetbal kan kijken”, grapt Van Gulik.

De Keistampers organiseert de wandelvierdaagse volgend jaar voor de veertigste keer. Van Gulik is al die tijd betrokken geweest bij de organisatie. ,,Het jubileum wordt echter ook mijn afscheid”, maakte hij dinsdag bekend. ,,Ik vind het nog steeds leuk, maar het kost erg veel tijd en ik heb ook andere hobby’s waar ik meer tijd aan wil besteden. Het is na veertig jaar tijd voor een frisse wind.”

MUZIKALE INTOCHT
De gezamenlijke intocht start morgen, vrijdag 18 juni, om 19.30 uur bij de speelweide aan de Van der Voortweg. Waar de plaatselijke muziekkorpsen voorheen meeliepen in de stoet, is nu gekozen voor een andere invulling. Slechts weinig wandelaars pikten zelf immers iets mee van de instrumentale ondersteuning. Daarom staat Boxtel’s Harmonie opgesteld bij de Rabobank als de stoet passeert. De muzikanten van de Gildenbondsharmonie nemen plaats bij lunchroom ’t Zonneke nabij de Zwaanse Brug en fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel ziet de wandelaars voorbij trekken op Fellenoord, vlakbij het eindpunt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Welgeteld 2.377 wandelaars schreven zich dinsdagavond in voor de avondwandelvierdaagse in Boxtel. Het aantal deelnemers ligt daarmee ver boven dat van vorig jaar. (Foto: Albert Stolwijk).
17 juni 2010

Print deze pagina

Terug