EERSTE POFFERBOEK VOOR BERNARD VEKEMANS

’Boxtels’ pofferproject beleeft hoogtijdag in provinciehuis

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Prachtige creaties schrijden over de catwalk in het ’Paleis van de Poffer’.(Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARGO BARTELDS

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis te ’s-Hertogenbosch is zaterdag 12 juni een tentoonstelling geopend waarin de Brabantse poffer een hoofdrol speelt. Het provinciehuis, dat tijdelijk is omgevormd tot het Paleis van de Poffer, vormde het decor voor de afronding van een groots project rond de Brabantse poffers en mutsen, dat onder de titel ’Alle mutsen verzamelen’ veel media-aandacht kreeg. Het startsein voor het project klonk in december in museum Brabant Goedgemutst van initiatiefnemer Bernard Vekemans.

De grote hal van het provinciehuis is door studenten van de Boxtelse mbo-school SintLucas omgetoverd tot een heus pofferpaleis. Een enorme tijdsbalk laat de ontwikkeling van de Brabantse vrouwenmuts tot 1950 zien. Fotografiestudenten van AKV/Sint-Joost uit Breda tonen er foto’s van hedendaagse gezichten, getooid met traditionele streekdracht. Bovendien zijn in de tentoonstelling foto’s te zien van de resultaten van de ontwerpwedstrijd ’Niet pimpen maar poffen’. Daarvoor hebben studenten van de afdeling Fashion & Design van het Koning Willem I College moderne versies gemaakt van de originele Brabantse hoofdtooi.

Zaterdagmiddag werden de dertig beste ontwerpen op de catwalk in het provinciehuis getoond, afgewisseld met originele klederdrachten en vrouwenmutsen. De jury stond onder leiding van Rien Bekkers, bekend ontwerper van toneelkostuums en gastdocent aan de Rietveld Academie en de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. De jury oordeelde unaniem.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het winnende pofferontwerp... (Foto: Gerard Schalkx).

De eerste prijs ging naar Eva Höring uit Sint-Michielsgestel, die voor haar werkstuk geïnspireerd werd door het werk van de schilder Jan Sluijters. De jury beoordeelde het werk van Höring als verassend met een sterke contour en een mooi profiel. Voor de tweede en de derde prijs waren de meningen verdeeld, waardoor er tweemaal een tweede prijs en tweemaal een derde prijs werd uitgereikt. De tweede prijs verdienden Chaz Schoelitsz uit Waalwijk en Sjos van der Meijden uit Boxtel. De derde prijs ging naar zowel Sonja van der Vleuten uit Son als Alyse Dielen uit Venlo.

VROUWENTOOI
Tijdens de bijeenkomst in het provinciehuis werd ook het boek van Gerard Rooijakkers gepresenteerd. Aan de hand van welgeteld 1.254 foto’s en verhalen die, na een oproep in de media, werden ingestuurd, heeft Rooijakkers in dat boek in drie delen aandacht besteed aan de opeenvolgende betekenissen van de Brabantse vrouwenmuts. De wetenschapper beschreef in het boek achtereenvolgens de periode van de poffer als standaarddracht, de periode dat de poffer een folkloristische betekenis kreeg en het tijdvak waarin de poffer een museale betekenis kreeg. Hij vertelde op aansprekende manier over het ontstaan en de achtergrond van de poffer.

Het eerste exemplaar van het boek ’De poffer, vrouwentooi in Brabant’ werd overhandigd aan initiator en inspirator van het project, Bernard Vekemans. Hij stond aan de wieg van ’Alle mutsen verzamelen’ en is eigenaar van zowel museum Brabant Goedgemutst als het Wasch- en Strijkmuseum aan de Stationsstraat in Boxtel. Vekemans werd door Rooijakkers bedankt voor zijn initiatieven voor dit project en zijn motiverende bijdragen aan het team. Vekemans toonde zich in de Brabantse hoofdstad enthousiast over het verloop van het project en in het bijzonder van deze middag. ,,Er is massaal gereageerd op de oproep om foto’s en verhalen in te zenden. Niet alles is nu in dit boek verwerkt. De foto’s zijn gedigitaliseerd en zullen nog op een dvd verschijnen. Het is te waardevol om er niets meer mee te doen”, aldus de Boxtelaar.

De oudere modellen die zaterdagmiddag tentoongesteld en gedragen werden, kwamen bijna allemaal uit het Boxtelse museum. De mutsenverzameling is grotendeels afkomstig uit de collectie van Ans van den Bosch, die ook verantwoordelijk is voor de restauratie van de poffers en de vrouwenmutsen.

De tentoonstelling van mutsen, poffers en andere streekeigen hoofdtooien in het provinciehuis is tot 25 juni tijdens kantooruren te bezichtigen. Ook kunnen bezoekers stemmen op een van de moderne hoofdtooien, die studenten van het Koning Willem I College maakten in het kader van de ontwerpwedstrijd ’Niet pimpen maar poffen’.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het eerste pofferboek van professor Gerard Rooijakkers (rechts) is voor Boxtelaar Bernard Vekemans. (Foto: Gerard Schalkx).
17 juni 2010

Print deze pagina

Terug