NIEUWE OERTIJDDIEREN IN DE GROENE POORT

Diplodocus in stukjes naar Boxtel…

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De twintig nieuwe oertijddieren van De Groene Poort werden vanuit Hannover naar Boxtel vervoerd in vrachtwagens. Het Duitse bedrijf Wolter Design maakte de van polyester gemaakte dinosaurussen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Twintig nieuwe dinosaurussen kwamen woensdag 16 juni vanuit Hannover naar Boxtel. In oertijdmuseum De Groene Poort hebben de dino’s een nieuw onderkomen gekregen. Rode draad in de nieuwe collectie is het ontstaan en de ontwikkeling van gewervelde dieren op het land.

De van polyester gemaakte en beschilderde oertijddieren, gemaakt door het Duitse bedrijf Wolter Design, kwamen om half tien aan in Boxtel. In een grote vrachtwagen stonden negentien dinosaurussen. De grootste aanwinst, een Diplodocus, werd apart op een grote oplegger vervoerd. ,,De bestuurders hebben vast veel bekijks gehad onderweg”, grinnikt directeur René Fraaije van De Groene Poort. ,,Als er een oplegger met stukken dinosaurus naast je rijdt op de snelweg, sta je als automobilist toch wel even raar te kijken.”

Naast de grote Diplodocus komt er een longvis naar het museum. Vanuit dit dier ontstonden in het late Devoon (ongeveer 380 miljoen jaar geleden) de eerste amfibieachtige dieren. Uiteindelijk ontwikkelden deze zich van amfibieën naar reptielen en uiteindelijk werden het zoogdieren. Van de eerste zoogdierachtige reptielen uit het Perm en Trias zijn in de nieuwe expositie ook voorbeelden te zien.

De grootste blikvanger van de tentoonstelling is de tien meter hoge Diplodocus die zijn jong beschermt. ,,Er komt een vrij bloederig tafereel te staan, van een Tyrannosaurus Rex die een jonge Triceratops verorbert”, vertelt Fraaije. ,,De Triceratops is ook echt afgebeeld met allerlei bloederige schrammen.” Ook de Cearadactylus die zijn nest beschermt is indrukwekkend. Omdat dit prehistorische dier dankzij zijn vleugels een hele grote spanwijdte heeft, werd bij het verplaatsen gebruik gemaakt een heftruck. ,,Het wordt nog een heel karwei om de nieuwe aanwinsten neer te zetten”, stelt Fraaije. ,,We willen elk jaar nieuwe soorten in het museum plaatsen, op die manier blijven we vernieuwend.”

BEZOEKERSCENTRUM
De komst van de nieuwe dinosaurussen valt mooi samen met de opening van het eerste bezoekerscentrum van Het Groene Woud bij het oertijdmuseum. Zondag 20 juni opent gedeputeerde Onno Hoes het centrum. De entree van De Groene Poort is inmiddels omgebouwd en ingericht met voorwerpen die typerend zijn voor Het Groene Woud. Zo is er aandacht voor het Boxtels bloedwonder, de Dommel, populieren, klompen, streekproducten én Romeinen.

Het bezoekerscentrum opent 20 juni om 14.00 uur haar deuren en is vanaf die dag gratis toegankelijk. Het centrum is, net als het oertijdmuseum, geopend van 1 april tot 31 oktober van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur en van 1 november tot 31 maart op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.oertijdmuseum.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Cearadactylus is een van de nieuwe aanwinsten van oertijdmuseum De Groene Poort. Deze dinosaurussoort wordt afgebeeld terwijl hij zijn nest verdedigd. (Foto: Albert Stolwijk).
17 juni 2010

Print deze pagina

Terug