AANSLUITING EUROPALAAN OP SCHIJNDELSEWEG

Tekort aan asfalt zorgt opnieuw voor vertraging

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Woensdag 16 juni 09.00 uur: asfaltmachines rollen over de Schijndelseweg en de Europalaan. Morgen, vrijdag 18 juni moet de kruising klaar zijn. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Maandag 14 juni is eindelijk begonnen met de aansluiting van de Europalaan op de Schijndelseweg. De werkzaamheden, die eigenlijk al in maart afgerond moesten worden, werden opnieuw vertraagd omdat aannemingsbedrijf Dura Vermeer niet aan asfalt kon komen. De gemeente Boxtel verwacht dat de weg morgenavond, vrijdag 18 juni en dus opnieuw later dan gepland weer toegankelijk is voor het verkeer en dat de omleidingroutes kunnen worden opgeheven.

Vier weken geleden werd gemeld dat de werkzaamheden op de Europalaan en Schijndelseweg waren vertraagd omdat de aannemer de bedding voor het wegdek 20 centimeter te laag had aangelegd. Er werd gestart met het plaatsen van trottoirbanden die in november 2009 niet leverbaar waren en waardoor de afronding van de reconstructie van de Schijndelseweg werd verdaagd naar het voorjaar.

Maar al snel werd het weer akelig stil op het opgebroken wegdek dat moest worden opgehoogd. Tot ergernis van de omwonenden. ,,Ons geduld wordt wel héél erg op de proef gesteld. Schandalig dat het zo lang moet duren”, klonk het afgelopen week nog boos uit de mond van oud-gemeenteraadslid Ria Simons die aan de Schijndelweg woont. Haar overbuurman Rini Queens vindt ook dat het allemaal erg veel tijd heeft gevergd: ,,Het minste wat de gemeente kan doen, is een cadeaubon voor de wasstraat aanbieden. Onze auto’s zien er niet uit.”

Dat de werkzaamheden andermaal niet wilden vlotten, heeft alles te maken met het feit dat de leveranciers van asfalt in Nederland niet aan de grote vraag kunnen voldoen. ,,Maar eind deze week moet het werk zijn afgerond”, meldt woordvoerster Judith de Hoog van de gemeente Boxtel.

IN GEBREKE
In mei meldde wethouder Willie van de Langenberg dat de werkzaamheid op 11 juni koste wat kost moesten zijn afgerond. Namens de gemeente heeft ingenieursbureau Tauw, dat de directie voert over de reconstructie, Dura Vermeer daarom schriftelijk aangesproken op het feit dat het aannemingsbedrijf in gebreke blijft.

Of dit vervolgens voordelig uitpakt voor de gemeente Boxtel, lijkt op voorhand twijfelachtig. Dat valt op te maken uit de reactie van de woordvoerster: ,,Bij dit soort werken is het lastig om harde afspraken te maken, aangezien onvoorziene omstandigheden zoals weer en bestelling van materialen altijd de kop op kunnen steken. We hebben echter goede hoop er samen met de aannemer uit te komen. Hierbij staat kwaliteit van het op te leveren werk natuurlijk voorop.”

De zegsvrouw benadrukt dat de gemeente liever tussentijds gaat controleren om te voorkomen dat er problemen ontstaan ná de oplevering van het werk. En dat is een opmerkelijk reactie. Want als in het najaar van 2009 een inspectie was uitgevoerd, was toen al gebleken dat de basis van het wegdek veel te laag was aangelegd.
17 juni 2010

Print deze pagina

Terug