WIM DE VROOM 40 JAAR ACTIEF VOOR GEMEENTE

Dé groenman van Boxtel gaat nog paar jaar door

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wim de Vroom, vroeger werkzaam voor de plantsoenendienst van de gemeente Boxtel en tegenwoordig actief als senior allrounder van de afdeling Openbare Werken, zorgt er voor dat de graven van de omgekomen RAF-piloten op de begraafplaats van de Heilig Hartkerk er altijd keurig verzorgd bijliggen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij staat bekend als dé groenman van Boxtel. Wim de Vroom (61) werkt tegenwoordig in de buitendienst van de gemeente als allround medewerker van de afdeling Openbare Werken, maar in het dorp kennen ze hem vooral als de man die in zijn werktenue aan het schoffelen is. Omdat De Vroom inmiddels al veertig jaar in dienst is, biedt de gemeente de robijnen jubilaris vandaag een receptie aan.

Iedereen in Boxtel kent u als een echte groenman met hart voor zijn vak. Wordt u vaak aangesproken op straat?

,,Nog steeds gebeurt dat wel eens, maar minder dan vroeger toen ik bij de plantsoenendienst werkte. Toen hadden we toch meer binding met de mensen en werden we vaak uitgenodigd om een kopje koffie te drinken. Maar tegenwoordig hebben de mensen minder tijd en werkt bijna iedereen.”

In welke wijken in Boxtel heeft u door de jaren heen allemaal gewerkt?

,,Eigenlijk overal, van Selissenwal tot de wijk Oost, waar ik twintig jaar lang de aanplant heb verricht en het groen verzorgdE in de tijd dat al die nieuwbouwwoningen daar gerealiseerd werden. Verder werkte ik in Liempde, het bedrijventerrein Ladonk, het centrum, de wijk Munsel/In Goede Aarde en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb vroeger ook de tuin bij de ambtswoning van de toenmalige burgemeesters Martien van Helvoort en Paul Pesch nog onderhouden, dat betekende onder meer gras maaien, snoeien en de heg knippen.”
,,Ik ken Boxtel op mijn duimpje, maar de meest bijzondere locatie voor mij is toch het kerkhof van de Heilig Hartkerk. Ik heb met name iets met de oorlogsgraven van de soldaten die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Als de dodenherdenking op 4 mei eraan komt, zorg ik ervoor dat alles er heel netjes uitziet. Daarnaast ben ik ook betrokken bij het schoonmaken van de looproute voor de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie. Wij zorgen er dan voor dat de straten er keurig bijliggen en dat bijvoorbeeld ook het onkruid wordt verwijderd.”

Welke werkzaamheden verricht u tegenwoordig?

,,Ik word op verschillende terreinen ingezet, maar houd me met name bezig met het verzorgen van het groen bij het gemeentehuis, onder meer bij de gemeentevijver en het verzorgen van monumenten als het Indië-momument in het processiepark aan de Koppel, de oorlogsgraven op het kerkhof van de Heilig Hartkerk en het oorlogsmonument in de Kampina. Ik ben jarenlang actief geweest in de plantsoenendienst, maar na de herindeling met Liempde midden jaren negentig en een reorganisatie zijn er wat zaken veranderd, we werken nu bijvoorbeeld ook samen met de afdeling cultuurtechnisch werk en hebben een eigen plek bij de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat.”
,,Mijn werk is door de jaren heen wat veranderd, bovendien worden veel groenwerkzaamheden in de wijken en het maaien van grasvelden en sportvelden uitbesteed aan de WSD en andere bedrijven. Ik ben nu eigenlijk een soort manusje van alles, zo word ik ook ingezet om tijdens verkiezingsdagen stembureaus in te richten en heb ik ook wel eens meegeholpen om een dood hert dat langs de spoorlijn lag te verwijderen. Ook ben ik betrokken bij het onderhouden en opknappen van straatmeubilair zoals borden en banken..”

Geeft het werk u na veertig jaar nog altijd veel voldoening?

,,Ik doe het werk nog altijd heel graag. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik met alle liefde en plezier nog een paar jaar door. De receptie voor mijn veertigjarig dienstverband betekent dus zeker niet het einde van mijn loopbaan bij de gemeente.”
17 juni 2010

Print deze pagina

Terug