400 METERLANGE CATWALK IN CROONPASSAGE EN OP MARKT

’Amsterdam kan leren van Boxtelse catwalk’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De modellen van SintLucas stalen de show met hun excentrieke creaties. (Foto's: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Geen 1.700 maar ongeveer 400 meter catwalk stond afgelopen weekeinde in het Boxtelse centrum. Vanaf de onlangs geopende Croonpassage en over de Markt showden modellen op zaterdag en zondag kleding en accessoires van lokale middenstanders. Hoewel de opkomst met name op zaterdag tegenviel, kijkt initiatiefnemer René Bezemer terug op een geslaagd evenement.

Achter de schermen van de grootschalige Boxtelse modeshow was het behoorlijk hectisch. In de toekomstige winkelruimtes van De Croon waren kleedkamers en make-upruimtes ingericht waar de modellen zich konden voorbereiden op de show. Niet alleen volwassen en professionele modellen verleenden hun medewerking, ook een groot aantal kinderen liet kleding zien, voornamelijk van Boxtelse winkels als De Droomkamer, Junior en Monny. ,,Ze doen het misschien nog wel beter dan de volwassenen”, aldus coördinator Patricia Becx. ,,Het verloopt allemaal heel voorspoedig, alleen wisselen de tijden waarop de kinderen moeten lopen telkens. Eerst is het over een half uur, dan toch een uurtje later en dan wordt het alsnog teruggedraaid. Maar, zo gaat dat blijkbaar in deze business.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lokale Boxtelse ondernemers werkten mee aan de modeshow. Ongeveer 250 modellen showden kleding van lokale en regionale winkels. (Foto: Gerard Schalkx).

De jonge modellen lieten zich geduldig helpen met omkleden en de meisjes gingen met veel plezier zitten om make-up op te laten brengen. ,,Het is echt heel leuk om mee te doen”, zegt Zion Becx (10) stellig. ,,We hebben training gehad bij Tiga Sport & Dans om te leren hoe we moeten lopen. Je moet zorgen dat je mooi lacht en af en toe je hand in je zij zetten.” Volgens Zion is het helemaal niet eng om over de catwalk te lopen. ,,Ik ben ook helemaal niet bang om te vallen.” Ook collega-model Dion Vulders (7) was niet nerveus. ,,Het is niet eng, het is juist hartstikke leuk! Vooral omdat ik hele stoere kleding aan mag. Daar hou ik wel van.”

VEEL WERK
De modeshow werd gepresenteerd door acteur Geert Hoes uit Boxtel. Tussen de shows door draaiden deejay’s muziek en verzorgden dansers van Tiga Sport & Dans een optreden. ,,Het is een mooi evenement, leuk ook dat Geert Hoes hier zijn medewerking aan wil geven”, vindt Marcel Vervaart. ,,Ik ben hier omdat mijn vriendin meeloopt. Ze doet vaak mee aan modeshows, maar heeft nog niet eerder op zo’n lange catwalk gestaan.”

Een groot aantal lokale ondernemers verleende medewerking aan de catwalk in het Boxtelse centrum. Ook Gerrie van Heerebeek van Foundation Bekkers liet ruim tien modellen lingerie en badmode showen. ,,Ik vind het initiatief ontzettend leuk, maar ik heb er wel veel werk mee gehad. De voorbereidingstijd was te kort, in een paar weken moest alles geregeld worden”, aldus Van Heerebeek. De eigenaresse van de lingeriewinkel gaf aan dat het aantal bezoekers ook wat tegenvalt. ,,Eigenlijk hebben we te veel werk voor te weinig publiek. Ik verwacht ook niet dat bezoekers na de show meteen naar de winkels rennen om kleding te kopen. Reden om mee te doen was voor mij dat het de langste catwalk zou worden. Het is jammer dat dat anders is gelopen. Het idee is goed, maar de volgende keer moet het beter worden aangepakt.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: DNiet alleen volwassen en professionele modellen liepen over de catwalk. Ook kinderen lieten zien zich als echte modellen te kunnen presenteren. (Foto: Gerard Schalkx).

Ondernemer Ad Verspaandonk noemde het initiatief voor de catwalk perfect en vond het juist goed dat de recordpoging een week van te voren werd afgeblazen. ,,Door iets kleiner te beginnen, kunnen we precies zien wat nog verbeterd zou kunnen worden in een eventuele volgende editie. We leren hier alleen maar van.” Verspaandonk is blij dat hij als ondernemer het evenement kan ondersteunen. ,,De catwalk past zeker bij Boxtel en is goed voor de naamsbekendheid. Ik vind dat ondernemers elk initiatief in Boxtel moeten ondersteunen. Het is leuk als er iets georganiseerd wordt. De volgende keer wordt die catwalk gewoon vier keer zo lang als dit jaar.”

JAARLIJKS EVENEMENT
Het aantal belangstellenden viel zaterdag behoorlijk tegen, zondag was het een stuk drukker op de Boxtelse Markt en ook de terrassen zaten overvol. ,,Het valt me op dat de modellen er zo professioneel uitzien, zelfs de kinderen”, zegt Minke van den Boogaard. ,,Ik vind het een leuk evenement voor Boxtel. Het is onzin dat zoiets hier niet georganiseerd zou kunnen worden. Waarom zou dat per se in de grote stad moeten?” Vriendin Saskia van Iersel is het hier helemaal mee eens: ,,Ik kom zelf niet uit Boxtel, maar vind het heel leuk om te zien. Ik ben gek op mode en als ik zo om me heen kijk geldt dat voor meer mensen. Helemaal goed dat een evenement zoals dit juist hier georganiseerd wordt. Daar kan Amsterdam nog iets van leren.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Niet alleen kleding werd geshowd op de Boxtelse catwalk, ook (woon)accessoires maakten deel uit van de modeshow. Artikelen van de Boxtelse winkel Chiccadeau werden ook door modellen getoond. (Foto: Gerard Schalkx).

Ook initiatiefnemer René Bezemer kijkt tevreden terug op het evenement. ,,Het is allemaal hartstikke goed verlopen. De reacties waren erg positief en de show zat goed in elkaar.” Dat Bezemer van zijn oorspronkelijke plan - een wereldrecord vestigen met de langste catwalk - moest afzien, noemt hij een tegenvaller. ,,Natuurlijk is dat jammer, maar dat heeft ons er niet van weerhouden een leuk evenement te organiseren in Boxtel. De topcouturiers die aanvankelijk mee zouden werken, hebben hierdoor wel afgezegd. Dat is vervelend maar wel begrijpelijk. Zij willen zoveel mogelijk aandacht voor hun product.”

Als het aan Bezemer ligt, komt er volgend jaar weer een catwalk in het Boxtelse centrum te liggen. ,,We moeten nog uitgebreid evalueren met alle medewerkers, maar ik ga er vanuit dat we van de catwalk een jaarlijks evenement kunnen maken. Zowel de modellen als de ondernemers en vrijwilligers waren erg enthousiast. Ook de bezoekers gaven positieve reacties. En daar gaat het uiteindelijk om.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Acteur Geert Hoes presenteerde de modeshow in het Boxtelse winkelhart. (Foto: Gerard Schalkx).
17 juni 2010

Print deze pagina

Terug