STUDENTEN SINTLUCAS TERUG UIT FRANKRIJK

Kerkbeelden stralen weer in Bovée-sur-Barboure

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De studenten van SintLucas werken aan de restauratie van de apsis in de kerk van Bovée-sur-Barboure. (Foto’s: Joep Dirckx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Verschillende van de 120 inwoners van het Franse dorpje Bovée-sur-Barboure hebben zaterdag bij het afscheid van veertien SintLucas-studenten een traantje weggepinkt. Een week lang werkte de groep vierdejaars studenten onder leiding van docent Joep Dirckx aan de reconstructie van de apsis. Ook werden de zes gerestaureerde kerkbeelden teruggeplaatst.

De inwoners van Bovée-sur-Barboure waren onder de indruk van de aanwezigheid van de studenten in hun dorp. Elke dag liep een aantal bewoners nieuwsgierig het dorpskerkje binnen om de werkzaamheden in de apsis gade te slaan. ,,Omdat de laatste restauratie dateerde van 1904 was ons werk keihard nodig”, vertelt Dirckx. ,,Nadat een eerste groep studenten vorig jaar al in het kerkje heeft gewerkt, heeft deze groep de apsis helemaal gereconstrueerd. Het plafond is bovendien gerestaureerd.”

De veertien studenten van de Boxtelse vakinstelling werden tijdens de werkweek ondergebracht bij gastgezinnen in Bovée-sur-Barboure. ,,We werden heel gastvrij ontvangen en kwamen echt helemaal niets te kort”, blikt studente Lindie van Kronenburg terug. Elke avond na het werk werden activiteiten georganiseerd om ook de vrije tijd gezellig door te komen. Het programma omvatte onder meer een countrydansavond in de plaatselijke feestzaal naast de kerk, een Franse stoelendans, een barbecue, een kampvuur en een middagje winkelen in Nancy. ,,Maar we hebben vooral heel hard gewerkt, van ’s morgens acht tot ’s avonds acht”, vertelt Yvette Oerlemans.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met behulp van sjablonen kunnen de oude versieringen prima gereconstrueerd worden.

VERVOLG?
Docent Dirkcx is razend enthousiast over het verloop van het project. Dat kreeg veel media-aandacht nadat het atelier waarin de beelden werden gerestaureerd door brand werd verwoest. De beelden konden door de Boxtelse brandweer worden gered en zijn de voorbije maanden opgeknapt in de ateliers die SintLucas in de Levensschool heeft ingericht. ,,Twee beelden hebben we afgelopen week al teruggeplaatst, de bewoners van Bovée-sur-Barboure gaan de vier andere beelden later terugzetten. Daar was geen tijd meer voor”, aldus Dirckx.

Het project in het kleine dorp in de Meuse-streek heeft ertoe geleid dat SintLucas haar projecten in Frankrijk weer wil oppakken. ,,Tot ergens in de jaren negentig ging de school ieder jaar naar deze regio. We willen bekijken of we nieuwe projecten in dit gebied kunnen werven, zodat we ook de komende jaren studenten deze unieke ervaring mee kunnen geven.” De studenten spreken van een geweldige ervaring, die ze voor geen goud hadden willen missen. ,,Het was echt geweldig om zo gastvrij ontvangen te worden en aan het project te kunnen werken”, vertelt Van Kronenburg.

STUCWERK
SintLucas kwam medio 2009 in beeld voor het project dat aanvankelijk alleen werd uitgevoerd door studenten van de Fontys PTH-opleiding in Eindhoven. ,,Een groep van die school heeft de kerk gewit en voorzien van nieuw stucwerk. Maar voor het decoratiewerk hebben ze ons benaderd”, vertelt Dirckx. Nadat vorig jaar de wanden van de zijaltaren al waren opgeknapt, volgde vorige week de apsis. ,,Een megaklus omdat het stucwerk voor 90 procent beschadigd was en hersteld moest worden.”

Dat gebeurde in april, vorige week kon de restauratie beginnen. De studenten verrichtten kleurenonderzoek, maakten sjablonen van alle decoraties en maakten een draaiboek om in een week alle werkzaamheden op tijd af te kunnen ronden. ,,We zijn helemaal klaar, alleen de lambrisering van de kerk wordt nog opgeknapt. Dat gaan de Eindhovense Fontys-studenten doen”, aldus de docent van SintLucas.

Het afscheid in Bovee-sur-Barboure was emotioneel. ,,Iedereen stond buiten en we hebben een rondje om de kerk gereden om iedereen uit te zwaaien”, lacht Van Kronenburg. ,,Zo hadden we iedereen nog even begroet; meer straten telt het dorpje namelijk niet.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hoog op de steiger worden heuse kunstwerken geschilderd.
10 juni 2010

Print deze pagina

Terug