’LIEMPDSE’ OOIEVAARS ROUWEN OM DOOD KUIKEN

Dramatische momenten op Kasteren

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van een ooievaarsvrouwtje die haar dode jong in de snavel neemt. (Foto: Ruud van Nooijen).

Verschillende vogelliefhebbers posten vaak urenlang in de omgeving van het ooievaarsnest op het terrein van Jan van de Sande aan De Maai in Liempde. Onder hen is Boxtelaar Ruud van Nooijen, die vrijdag 4 juni getuige was van een klein drama in het nest. Hieronder volgt zijn relaas.

,,Toen ik vrijdag aan het fotograferen was, verbleef alleen het vrouwtje met haar jongen op het nest. Op een gegeven moment merkte ik dat ze onrustig werd en opstond. Kort daarna nam ze een van haar jongen in haar snavel en liep er zenuwachtig mee rond, legde het af en toe op de rand van het nest. Ze wierp het zelfs enige malen in de lucht, waarbij ik bang was dat het jong uit het nest zou vallen, doch ze ving het kuiken telkens in de lucht weer op. Duidelijk was dat het niet meer leefde.”

,,Na verloop van tijd stopte dit gedrag en bleef ze er wezenloos bij staan kijken. Op enig moment arriveerde het mannetje. Na de gewoonlijke begroeting merkte ook hij dat er iets aan de hand was en je zag gewoon aan hun houding dat ze samen stonden te rouwen terwijl ze in het nest naar het dode kuiken keken. Na korte tijd vloog plotsklaps het vrouwtje weg. Pas toen ze een eind van het nest verwijderd was, pakte het mannetje resoluut het dode jong en wierp het uit het nest. Het was alsof het vrouwtje hem te kennen had gegeven: ik kan dat niet, doe jij het maar...”
10 juni 2010

Print deze pagina

Terug