LOKALE OMROEP VIERT ZILVEREN BESTAANSJUBILEUM

Digitalisering grote uitdaging voor Omroep Dommelland

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de oudste foto’s van de Lokale Omroep Boxtel. In zaal Bellevue aan de Bosscheweg is een tv-studio ingericht waar presentatrice Juliëtte Jonkergouw een interview houdt met heemkundige Evert Meijs. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARC CLEUTJENS

Binnen nu en drie jaar digitale televisie maken. Dat is de belangrijkste doelstelling van de Boxtelse lokale omroep Dommelland. Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat in Liempde het initiatief werd genomen voor de oprichting van een lokale omroep, de LOL (Lokale Omroep Liempde). Boxtel kwam wat later met Lokale Omroep Boxtel, sinds 2000 wordt samengewerkt onder één paraplu. ,,De kwaliteit van onze uitzendingen moet nog beter worden.”

De studio op de zolder van dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde is de plek waar voorzitter Wim Paridaans van de Stichting Omroep Dommelland en voorzitter Jan Spijkers van Stichting Omroep Dommelland Productiebedrijf hun licht laten schijnen over de toekomst van de lokale omroep. Dat Dommelland uiteenvalt in twee stichtingen, heeft alles te maken met het beheer van de zendmachtiging, dat door een andere stichting wordt gedaan dan de vervaardiging van televisieprogramma’s. ,,Het productiebedrijf werkt voor de omroep en draagt zorg voor de uitzendingen”, legt Spijkers uit.

De gemeentelijke herindeling was de directe aanleiding voor de samensmelting van de Liempdse en de Boxtelse omroepen. De fusie was noodgedwongen omdat de nieuwe gemeente Boxtel slechts een zendmachtiging kreeg en er dus samengewerkt moest worden. Net als in veel andere herindelingsgemeenten viel het samenvoegen van bloedgroepen niet mee. ,,Daarom kon pas in 2000 de nieuwe Stichting Omroep Dommelland ontstaan”, vertelt Spijkers. ,,We hebben de kwaliteiten van beide clubs samengevoegd. Liempde was destijds sterker met beeld-tv, Boxtel was meer thuis op het gebied van radio.”

Nu telt Omroep Dommelland volgens voorzitter Paridaans meer dan veertig vrijwilligers, waaronder 31 medewerkers die betrokken zijn bij het opnemen en monteren van televisieprogramma’s. Daarnaast beschikt de omroep over een elftal redacteuren die om beurten werken voor tekst-tv. ,,Onze doelstelling is om de komende jaren meer televisie-uitzendingen te gaan maken”, vertelt Spijkers, die het productiebedrijf leidt. ,,Iedere dag minstens een uitzending, met nieuwe reportages maar natuurlijk ook herhalingen.”

HOGE KOSTEN
De ambities van Omroep Dommelland botsen momenteel met de technische realiteit. Terwijl meer dan twee/derde van de Boxtelse huishoudens beschikt over digitale televisie, zendt de omroep nog altijd analoog uit. Dat betekent dat een groot deel van de circa 8.000 huishoudens met een kabelaansluiting Omroep Dommelland momenteel niet of onvoldoende kan ontvangen. ,,Mensen die digitale televisie hebben van Ziggo, het vroegere Essent, kunnen ook analoog kijken en onze programma’s zien”, legt Spijkers uit. ,,Mensen die een ander abonnement hebben, bijvoorbeeld bij KPN, kunnen Dommelland niet zien. De Mediawet schrijft weliswaar voor dat overal digitale televisie moet worden aangeboden, maar kabelexploitanten zijn nog lang niet zover. Gelukkig is er nu wat beweging en loopt er een pilot in Oss.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Jan Spijkers van het productiebedrijf van Omroep Dommelland houdt een briefing met de medewerkers van tekst-tv. Van links naar rechts Kees Gielen, Ben Pouwels en Wouter van der Veen. (Foto: Albert Stolwijk).

Het omschakelen naar digitale televisie zal ook voor Omroep Dommelland veel voeten in aarde hebben, zo verwachten beide voorzitters. In de studio dienen forse investeringen gedaan te worden, de zes camera’s die vijf jaar geleden dankzij steun van de plaatselijke Rabobank konden worden aangeschaft, zijn afgeschreven en niet geschikt om digitale televisie mee te maken. ,,We hebben dus nieuwe camera’s nodig om stappen vooruit te zetten. En die camera’s kosten vlot 6.500 euro. Hoge kosten die we niet kunnen betalen.” Wel wordt geld gespaard, bijvoorbeeld dankzij het bingoprogramma dat samen met aquariumvereniging Daphnia wordt gemaakt en wat geld in het laatje oplevert. ,,We hopen binnen nu en drie jaar digitaal te kunnen gaan”, zegt Spijkers hoopvol. ,,Als we de boot missen, zijn we straks niet meer interessant voor de kijker en de adverteerder.”

PROMOTIEFILM
Aan enthousiasme is geen gebrek bij de vrijwilligers van Omroep Dommelland. Niet alleen wordt lokaal steeds breder aandacht besteed aan evenementen en gebeurtenissen, zelfs over de grens is de omroep nogal eens actief. ,,We hebben uitsluitend oog voor het lokale nieuws, maar dat kan zich ook in het buitenland afspelen”, verduidelijkt Spijkers, doelend op recente reportages vanuit jumelagegemeente Wittlich. Afgelopen zondag werd een reportage gemaakt in Hoogstraten, waar een grote Boxtelse delegatie meedeed aan de Heilig Bloedprocessie. ,,En als iemand van ons toevallig op bezoek is in Australië of Nieuw-Zeeland, bezoeken we oud-Boxtelaren die daar als emigrant wonen. Ook hebben we al eens in Zambia gefilmd bij Pola van der Donck.”

Naast digitalisering vormt verhoging van de kwaliteit van de programma’s een belangrijk uitgangspunt voor de voorzitters. Om die reden is televisiemaker Theo van den Aker junior, bekend van reportages voor onder meer Omroep Brabant, aangetrokken om de inhoudelijke kwaliteit van de uitzendingen te verbeteren. ,,Om meer live televisie te kunnen verzorgen, zijn meer aansluitingen nodig. Nu hebben we er maar drie, waaronder in het gemeentehuis. Dat beperkt ons in onze mogelijkheden en ambities”, aldus Spijkers.

Zaterdag 12 juni staat Omroep Dommelland met haar medewerkers stil bij het zilveren bestaansjubileum. Volgens voorzitter Paridaans wacht de vrijwilligers een gezellige avond. Wethouder Anton van Aert is uitgenodigd en zal het woord voeren. Ter gelegenheid van het jubileum wordt gewerkt aan project met Boxtelse scholen om jongeren kennis te laten maken met het medium televisie.

Het grootste verjaardagscadeau zou de productie van een promotiefilm over Boxtel kunnen worden. De plannen darvoor staan nog in de kinderschoenen, maar Spijkers heeft goede hoop op een goede afloop. ,,We werken al aan een draaiboek en hopen de film komende zomer al te kunnen produceren.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vrijwilligers Ben Pouwels (links) en Kees Gielen werken aan een update voor de kabelkrant van Omroep Dommelland. (Foto: Albert Stolwijk).
10 juni 2010

Print deze pagina

Terug