BURGEMEESTER IN HEILIG BLOEDPROCESSIE

Boxtel en Hoogstraten zien kansen
voor samenwerking

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers van Boxtel loopt met ambtsgenoot Arnold van Aperen van Hoogstraten mee in de Heilig Bloedprocessie. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Nooit eerder namen zoveel inwoners van Boxtel deel aan de Heilig Bloedprocessie in het Belgische Hoogstraten. De stad in de Belgische Kempen viert dit jaar het 800-jarig bestaan en greep ook de traditionele Heilig Bloedprocessie aan om veel publiek te lokken. Burgemeester Frank van Beers van Boxtel was eregast van ambtsgenoot Arnoud van Aperen en liep mee in de fraaie religieuze stoet.

Boxtel en Hoogstraten zijn met elkaar verbonden door het bloedmirakel dat ergens voor 1380 in Boxtel plaats zou hebben gevonden. In de Reformatie werden de Boxtelse bloeddoeken in Hoogstraten in bewaring gegeven; sindsdien worden ze daar ook jaarlijks vereerd. In 1924 kreeg Boxtel een van de bloeddoeken terug; deze wordt jaarlijks meegevoerd op Drievuldigheidszondag, als de Heilig Bloedprocessie door Boxtel trekt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris nemen deel aan de eucharistieviering in de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten.

In Hoogstraten trekt de processie op twee achtereenvolgende zondagen door de stad. De eerste gaat vanaf de Katharinakerk noordwaarts op Drievuldigheidszondag, de zondag daarna trekt de stoet zuidwaarts. Tussendoor op donderdag is er een verkorte ommegang in de kerk. Net als in Boxtel telt de stoet ook in Hoogstraten zo’n zeshonderd deelnemers.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De witte bruidjes maken zich op voor de Heilig Bloedprocessie.

AMBTSKETEN
Burgemeester Van Beers toonde zich in Hoogstraten onder de indruk van de processie, die een religieuzer karakter heeft dan in Boxtel, waar vooral cultuurhistorie op de voorgrond staat. ,,Een ander groot verschil is dat de processie in Boxtel door sfeervolle kleine straatjes voert. In Hoogstraten is de brede Vrijheid (hoofdstraat – red.) een prachtig decor voor de imposante processie”, aldus Van Beers.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gildebroeder Henk Voermans is een van de leden van het Boxtelse gilde die meeloopt in de processie van Hoogstraten.

De burgemeester nam zelf deel aan de processie. Met ambtsketen om liep hij naast burgemeester Van Aperen, die herkenbaar was aan de sjerp met de Belgische driekleur. Beiden droegen een brandende kaars waarmee ook het religieuze karakter van de processie werd onderstreept. ,,Ook de schepenen en veel raadsleden liepen mee”, aldus Van Beers.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook in Hoogstraten strooien de bruidjes. Niet met bloemblaadjes, maar confetti...

Tijdens een ontmoeting concludeerden de burgemeesters van Boxtel en Hoogstraten dat de samenkomt niet eenmalig moet zijn. ,,Ik wil mijn ambtsgenoot uitnodigen om volgend jaar de bloedprocessie in Boxtel bij te wonen. Daarnaast denk ik dat we samen veel voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van toerisme en recreatie.” Van Beers denk dat samenwerking zou kunnen leiden tot Interreg-subsidies uit Brussel voor cultuurhistorische projecten. ,,Daarnaast kunnen we profiteren als we dingen samen opzetten, zoals het maken van een film of het opvoeren van het bloedspel. Samenwerking loont.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Boxtels bloedmirakel wordt ook in Hoogstraten verbeeld op fraaie vaandels en banieren.

GILDE
Niet alleen burgemeester Van Beers nam deel aan de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. Onder de deelnemers waren ook pastoor Richard Niessen van de Verrijzenisparochie, die ’s ochtends voorging tijdens de hoogmis in de Katharinakerk. Ook het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris liep mee in de processie. Het Sint-Petruskoor verzorgde de zang in de kerk.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vendelzwaaiers uit Hoogstraten maken veel indruk. (Foto: Marc Cleutjens).

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De zeven hoofdzonden schrijden door de straten van Hoogstraten. (Foto: Marc Cleutjens).

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Brood en wijn...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De schrijndragers in Hoogstraten hebben een zware klus...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wierook kondigt de komst van het allerheiligste aan...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pastoor Richard Niessen van de Boxtelse Verrijzenisparochie in de Belgische variant van de Heilig Bloedprocessie.
10 juni 2010

Print deze pagina

Terug