PETITIE TIJDENS STRAATSPEELDAG IN SELISSENWAL

’Er wordt veel te hard gereden’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Namens de buurtbewoners biedt Jet Kivits (rechts) wijkwethouder Willie van de Langenberg een petitie aan waarin wordt aangedrongen op veiligheidsmaatregelen. Op korte termijn wordt een nieuw hekwerk rondom het trapveldje geplaatst, luidde de belofte. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Op veertien locaties in Boxtel werd woensdag 2 juni Nationale Straatspeeldag gevierd. In de Van Randerodestraat konden kinderen onder meer een ponyritje maken en deelnemen aan een wedstrijdje zaklopen. Maar de buurtbewoners wezen wijkwethouder Willie van de Langenberg bij de start ook op de gevaarlijke verkeerssituatie rondom het speelveldje in hun straat.

De buurtbewoners koesteren het trapveldje in het plantsoen van de Van Randerodestraat. Het hekje dat de gemeente er ooit plaatste is de mensen echter een doorn in het oog. ,,Het is niet alleen veel te laag; ook ontbreekt er gaas. Regelmatig rolt een bal de rijbaan op en de kinderen rennen die spontaan na. Zonder te letten op het verkeer. En er wordt hier best hard gereden”, sprak Jet Kivits namens de bewoners.

Nadat hij negenjarige Quinn Westerman uit groep 5 van de Molenwijkschool met een heuse medaille tot speelburgemeester van zijn straat had benoemd, zegde Van de Langenberg toe dat op korte termijn een nieuw en hoger hekwerk wordt geplaatst, mét gaas. De roep om verkeersremmers aan te leggen, heeft ook de aandacht van het gemeentebestuur, meldde de wethouder. ,,We streven ernaar de straten in Selissenwal in te richten als 30-kilometerzone. Maar dat betekent niet dat er volgende week al drempels geplaatst kunnen worden.”

Nadat hij samen met speelburgemeester Quinn en diens collega Merrith Punt uit de nabijgelegen Elisabethstraat een lint had geknipt, vlogen de kinderen op het luchtkussen. Anderen aaiden aarzelend de Shetland-pony Rocky van Kaylee Boogers. Onder hen de vijfjarige Viraisha. Uiteindelijk durfde ze in het zadel te klimmen en terwijl Kaylee de pony bij de teugels leidde, paradeerde het meisje glunderend door de straat. ,,Ik heb nog nooit paard gereden, maar dit is wel héél leuk.” Andere kinderen leefden zich uit op de provisorische tafeltennistafel, gemaakt van een afgedankte binnendeur.

DIEPENBROCKSTRAAT
In de Diepenbrockstraat in Boxtel-Oost plaatste transportbedrijf Van Pinxteren een container met speelzand en dat was zonder meer een blikvanger. Ouders verstopten er speelgoed in dat de kinderen uit de buurt mochten zoeken. Marissa (7) had tijdens het ’schatgraven’ al een plastic zakje opgediept. ,,Kijk, er zit een legpuzzel in en een speelgoedautootje.” Aan haar moeder vroeg ze een grotere schep. ,,Dan gaat het sneller.” Gelukkig hielp haar twee jaar oudere zus Camille mee. Of toch niet? ,,Ik maak een sneeuwpop van zand”, grinnikte het meisje.

Catja Sanders is een van de ouders die het initiatief heeft genomen om de straat af te sluiten. ,,Je zou het misschien niet verwachten, maar er wordt hier best hard gereden. Ook al komen hier alleen mensen die er hun auto parkeren.”

Op het pleintje vóór de huizen aan de Schubertstraat is vorig jaar een klein speelveldje ingericht. ,,We hadden liever gezien dat het hele plantsoen hiervoor benut was, maar daar was blijkbaar geen geld voor bij de gemeente. Hopelijk komt het er nog eens van”, aldus Sanders.

Naast dat een aantal straten werd afgesloten voor doorgaand verkeer sloot ook brede school De Wilgenbroek aan bij de Nationale Straatspeeldag. Daar werden spelletjes georganiseerd op het parkeerterrein. En speel-o-theek De Eendenkring, gevestigd in Bibliotheek de Meierij aan de Burgakker, hield een buitenspeeldag op de speelplaats van de aangrenzende Sint-Petrusschool.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Shetlandpony Rocky trekt veel bekijks tijdens de Nationale Straatspeeldag in de Van Randerodestraat. (Foto: Albert Stolwijk).




3 juni 2010

Print deze pagina

Terug