ASSUMPTIONISTEN HOUDEN OPEN HUIS

’Komst naar kasteel Stapelen berust op een misverstand’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Assumptionist Kees Krijnsen bij de rode beuk voor de toegangspoort van kasteel Stapelen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Al bijna honderd jaar is Stapelen hun thuis. De paters assumptionisten kochten het Boxtelse kasteel in 1915. Na een grondige renovatie beschikken de elf overgebleven, hoogbejaarde geestelijken er over moderne zorgappartementen. Zaterdag 19 juni is er open huis; in aanloop daar naartoe vertellen enkele assumptionisten over hun favoriete plekje in of bij het kasteel en over hun leven.

,,Doe toch niet zo trots, niet zo ijdel.” Kees Krijnsen (86) praat tegen de oude rode beuk recht voor de toegangspoort van het kasteel. ,,Staat deze boom er niet prachtig bij? Een pláátje toch?” De pater assumptionist lacht. ,,Ik vroeg mijn medepaters deze week welke plek ik zou uitkiezen als favoriet in het kasteel. Moeilijk, ieder wees een andere locatie aan. Ik werd als het ware van het kastje naar de muur gestuurd. Vanochtend wist ik het opeens. Hier, onder deze monumentale boom is het goed toeven.”

Dat Krijnsen bijna 75 jaar geleden vanuit Leeuwarden in Boxtel verzeild raakte, berust eigenlijk op een misverstand, vertelt hij. ,,De Friese hoofdstad heeft een behoorlijke katholieke gemeenschap die ongeveer tien procent van de bevolking omvat. Ik was als kind misdienaar. In onze kerk kwam regelmatig een pater augustijn preken en diens verhalen spraken me aan. Aan het einde van de lagere school besloot ik priester te worden en ging informeren waar die pater woonde. Boxtel, zo bleek. Maar toen die pater bij mijn ouders op bezoek kwam bleek het iemand anders, een assumptionist. Zo ben ik hier terecht gekomen.”

Op het kleinseminarie van Stapelen was Krijnsen al snel de beste leerling van de klas. Later studeerde hij aan het grootseminarie in Bergeijk, waar hij later ook lesgaf en op 27-jarige leeftijd volgde zijn priesterwijding. De assumptionist ging bijbelwetenschappen studeren, eerst in Nijmegen, later in Rome en Jeruzalem.

BALLINGSCHAP
Zo’n dertig jaar werkte Krijsen in Nijmegen voor het Instituut voor Oosters Christendom waar hij de zorg had voor het driemaandelijkse tijdschrift ’Het Cristelijke Oosten’. Ondanks zijn vergevorderde leeftijd is de pater nog altijd actief, veel officiële stukken die in het Frans verschijnen vertaalt hij in het Nederlands.

Negen jaar geleden keerde Krijnsen vanuit Nijmegen terug naar Boxtel, waar hij aanvankelijk met enkele medepaters de villa aan de Parkweg bewoonde. Doordat de kloostergemeenschap steeds kleiner werd, volgde drie jaar later de verhuizing naar kasteel Stapelen. ,,Ik hoopte dat dit echt de laatste verhuizing zou zijn, maar vorig jaar moest ik opnieuw al mijn spulletjes inpakken omdat het kasteel gerenoveerd moest worden. We hebben enkele maanden ’in ballingschap’ gezet in de pastorie van de Heilig Hartkerk. Nu beschikken we hier over fraaie woonruimten met ieder een aparte slaap- en badkamer. Het is prachtig geworden.”

MIDDELEEUWS
Tijdens de open dag op zaterdag 19 juni stellen de paters assumptionisten kasteel Stapelen gedeeltelijk open. Het publiek is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Er vinden onder meer rondleidingen plaats; kinderen worden vermaakt met spelletjes in het kasteelpark. Op de binnenplaats staan kraampjes opgesteld waar bezoekers iets kunnen drinken. Ook staat een ijscokar opgesteld. De paters willen de open dag een middeleeuwse uitstraling geven.

Er is nog plaats voor kleine groepen muzikanten en/of theatermakers om de open dag mede inhoud te geven. Zij kunnen zich aanmelden bij assistent-overste Freek Claasen, telefoon 06-55 81 83 17 of via email: f.claasen@planet.nl.
3 juni 2010

Print deze pagina

Terug