BERNARD VEKEMANS LANCEERT PROVINCAAL PROJECT

Brabantse poffer in de schijnwerpers

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eigentijdse poffers van SintLucas-studenten worden in een Boxtels bedrijfspand beoordeeld door prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, bekleder van de leerstoel ’Cultuur in Brabant’ aan de Universiteit van Tilburg en lid van de jury. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Hij stond al aan de wieg van het Wasch- en Strijkmuseum en haalde later de rijke collectie Brabantse poffers en mutsen van de Vughtse Ans van den Bosch naar het nieuwe museum Brabant Goedgemutst. Nu is Boxtelaar Bernard Vekemans de initiatiefnemer voor een project dat het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch op zaterdag 12 juni zal omtoveren tot het Paleis van de Poffer. ,,Straks is heel Brabant goedgemutst”, aldus Vekemans.

’Kom Goedgemutst in dubbel opzicht!’ meldt de uitnodiging die Vekemans hoogstpersoonlijk rondstuurde naar vrienden, bekenden en relaties die allemaal verwacht worden tijdens de manifestatie in het provinciehuis. De Boxtelse ondernemer is lyrisch over alles wat met mutsen, poffers en andere traditionele Brabantse hoofdtooien te maken heeft en zegt dat het bijzondere middag in ’s-Hertogenbosch gaat worden.

Een van de hoogtepunten wordt de presentatie van het boek van professor Gerard Rooijakkers, die zich de voorbije jaren verdiept heeft in de geschiedenis en de cultuurhistorische betekenis van Brabantse mutsen en poffers. ,,Het is een rijk geďllustreerd boek geworden, dat meer is dan een wetenschappelijke opsomming”, vertelt Vekemans.

,,Rooijakkers heeft dankbaar gebruik gemaakt van de informatie die velen via de website van het project ’Alle mutsen verzamelen’ hebben ingestuurd. We hebben meer dan 1.200 foto’s ontvangen, vaak vergezeld van een bijzonder verhaal of een leuke anekdote. Het boek bevat veel nieuwe feiten en nooit eerder gepubliceerde foto’s.”

SINTLUCAS
Deze week is de jury van de ontwerpwedstrijd Niet pimpen maar poffen in Boxtel geweest om alle ontwerpen van eigentijdse hoofdtooien te beoordelen. De jurybeoordeling hoort bij een competitie onder studenten van SintLucas in Boxtel alsmede de Acdemie Sint-Joost in Breda. Vekemans: ,,Uit alle ontwerpen zijn dertig hele mooie hoofdtooien gekozen die door de jury beoordeeld worden. Op een heuse catwalk zullen de mooiste ontwerpen in het provinciehuis getoond worden tijdens een bijzondere modeshow.”

Die modeshow wordt gelopen door vijftien tot twintig modellen; een ladyspeaker zal bij ieder model vertellen over de achtergronden van de hoofdtooi en de bijpassende kleding. Voor de studenten van SintLucas was deelname aan de wedstrijd onderdeel van hun eindexamen of meesterproef.

Na de modeshow zal juryvoorzitter Rien Bekkers bekend maken wie de ontwerpwedstrijd heeft gewonnen. Ook maakt Bekkers bekend wie de fotowedstrijd heeft gewonnen, die tegelijk met de ontwerpwedstrijd werd gehouden. Van alle foto’s is een tentoonstelling gemaakt, die op 12 juni voor het eerst te zien is in het provinciehuis. Gedeputeerde Brigitte van Haaften is aanwezig in het Paleis van de Poffer en zal de gasten met gastheer Patrick Timmermans, alliantiemanager cultuur bij de provincie, toespreken.

Meer informatie over de initiatieven van museum Brabant Goedgemutst en initiatiefnemer Bernard Vekemans uit Boxtel staan op de websites www.brabantgoedgemutst.nl en www.allemutsenverzamelen.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kunsthistorica Hilde Cammel, als conservator verbonden aan Stork Werkspoor, beoordeelt enkele poffers die zijn ingezonden voor de ontwerpwedstrijd ’Niet pimpen maar poffen’. (Foto: Albert Stolwijk).
3 juni 2010

Print deze pagina

Terug