HARNOLD DEN OUDEN VANDAAG IN ’ALPE D’HUZES’

Afzien tijdens 126 haarspeldbochten

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Harnold den Ouden is klaar voor deelname aan Alpe d’HuZes, de zesvoudige beklimming van l’Alpe d’Huez in de Franse Alpen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Als Brabants Centrum vandaag, donderdag 3 juni, van de pers rolt heeft Harnold den Ouden er al de helft van Alpe d’HuZes opzitten. De Boxtelaar, die genas van een ernstige vorm van kanker, doet met pakweg 2.700 andere Nederlanders mee aan een monsterlijke sponsortocht in de Franse Alpen en beklimt de beruchte col Alpe d’Huez vandaag zes keer. Dat zijn 21 haarspeldbochten. Maal zes. En dat is ruim vijftien kilometer klimmen. Maal zes. ,,Opgeven is geen optie.”

Het gaat goed met Harnold, daags voor vertrek naar Frankrijk. Zijn tenue is klaar, compleet met sponsornamen. De fiets staat nog bij Jack Leijten voor de laatste controlebeurt. En het logo van De Laat Interieur, woninginrichter te Lennisheuvel, prijkt pontificaal op de borst, net als Hager, de naam van zijn werkgever, en T&G, een Schijndels groenbedrijf waar de Boxtelaar ooit vakantiewerk deed.

,,Ik ben heel blij met deze sponsors omdat zij een extra stimulans zijn om die bult op te fietsen”, zegt Den Ouden. Als hij slaagt in zijn missie, kan hij straks meer dan 10.000 euro overdragen aan KWF Kankerbestrijding. Want dat is het doel van Alpe d’HuZes en het is begrijpelijk dat het hem aanspreekt.

Is de Boxtelaar in vorm? ,,Ik heb gruwelijk hard getraind, alleen en met een fietsclubje waarvan er ook naar Alpe d’HuZes gaan. Ik heb ontzettend veel kilometers gemaakt en vooral ook veel klimkilometers gemaakt. Ik heb Klimmen-Banneux-Klimmen gefietst en heb verschrikkelijk afgezien rondom La Roche en Ardenne. Ken je de Muur van Huy? Dan weet je genoeg...” Tips van fysiotherapeut Roland van Erp van Fysio-Team deden de rest, net als de extra trainingen bij Tiga. ,,Nu komt het erop aan dat ik de klus ga klaren.”

Den Ouden is nerveus, denkt dat hij de nacht voor de monstertocht niet zal slapen. Gelukkig is hij in goed gezelschap. Echtgenote Joyce gaat mee, net als zoontje Dries die al eens sponsoractie op touw zette in de buurt. ,,Ons dochtertje Luus is nog te klein, die blijft bij opa en oma. Dries gaat wel mee, hij leeft heel erg mee en kreeg een extra weekje vrij van school. Hij heeft mijn ziekteproces ook heel intens beleefd en we zien onze tocht naar de Alpen ook als een soort afsluiting van een hele heftige periode. We gaan er eens een punt achter zetten.”

ONDERZOEK
Tijdens Alpe d’HuZes staat Den Ouden onder medisch toezicht. ,,Ik ben door de organisatie gevraagd om als ex-kankerpatiënt mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek”, legt de Boxtelaar uit. Hij krijgt onderweg naar de top van de berg een vernuftig kastje mee, dat allerlei reacties van zijn lichaam registreert. ,,De onderzoekers willen aantonen dat ex-kankerpatiënten minimaal een gelijkwaardige prestatie neer kunnen zetten als mensen die kerngezond zijn. Daarom worden de resultaten van 25 ex-kankerpatiënten vergeleken met die van 25 gezonde deelnemers.”

Zondag 30 mei arriveerde Den Ouden in de Alpen. ,,Ik heb dan nog een paar dagen om wat te trainen, wat bergen te beklimmen en ook wat tot rust te komen.” Gaat hij Alpe d’Huez vooraf verkennen? Resoluut: ,,Nee! Ik wil de berg maagdelijk beklimmen. Ik heb me trouwens zo goed voorbereid dat ik eigenlijk al die 21 haarspeldbochten al ken. Ik weet precies op welke plekken het niet zo steil is om even een drinkpauze in te lassen.” Donderdagochtend 3 juni was de start. Den Ouden blikte vorige week vooruit naar dat ultieme moment. ,,Ik zal er staan, scherp en met het mes tussen de tanden. Klaar dus voor Alpe d’HuZes.”

De opbrengst van de wielerrit komt geheel ten goede aan het opstarten van een revalidatieprogramma, dat wordt ontwikkeld door KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit, het AMC, het Nederlands Kanker Instituut en het Telematica Instituut. De organisatie wil bereiken dat het revalidatieprogramma deel gaat uitmaken van de basiszorgverzekering. Ook nu Alpe d’HuZes achter de rug is, zijn sponsors welkom. Wie Harnold den Ouden wil steunen, kan onderstaande websites bezoeken.

Meer informatie:http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/harnold/individueel www.opgevenisgeenoptie.nl.
3 juni 2010

Print deze pagina

Terug