GERBEN COPAL ONTWERPT ORGELDECOR IN OSLO

Sieneke zingt met Boxtels ’draaiorgel’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ontwerptekening van het draaiorgeldecor dat Boxtelaar Gerben Copal ontwierp voor het optreden van Sieneke. (Foto: Copal en Consorten).

DOOR MARC CLEUTJENS

Spannende momenten donderdagavond 27 mei voor Gerben Copal. De Boxtelse ondernemer is de ontwerper van het draaiorgelfront dat deel uitmaakt van het decor van het Eurovisie Songfestival dat zaterdag in Oslo haar finale beleeft. Copal hoopt dat zangeres Sieneke haar ’Ik ben verliefd - sha la lie’ ook zaterdag voor een Europees miljoenenpubliek mag zingen. ,,Leuk toch dat er dan iets Boxtels op het podium staat?”

Het was de Vlijmense decorontwerper Ronald van den Besselaar die Copal betrok bij het project. Het oorspronkelijke plan om in het decor een echt Amsterdams draaiorgel op te nemen, stuitte op verzet van de regisseur van het Eurovisie Songfestival in Oslo, die bevreesd was voor schade aan de glazen podiumvloer. ,,Het orgel woog meer dan duizend kilo en Ronald kon de Noren er niet van overtuigen dat het veilig was”, vertelt Copal.

Toen het echte draaiorgel was afgevallen, moest een alternatief decor bedacht worden. En toen kwam Copal in beeld, die in Boxtel het creatieve bedrijf Copal en Consorten runt. ,,Ronald is een van mijn consorten en samen hebben we een ontwerp voor het decor van Sieneke bedacht”, vertelt de Boxtelaar. Copal ontwierp een nieuw oud-Hollands draaiorgelfront dat nu prominent deel uitmaakt van het decor. ,,Hele moderne technieken worden samengevoegd met een klassiek orgelfront en dat is erg verrassend om te zien. Als het straks op televisie komt, ga ik echt zitten genieten.”

Over de kansen van Sieneke’s lied durft Copal nog geen uitspraken te doen. ,,Natuurlijk hoop ik dat ze de finale op zaterdag haalt, maar eerst moet ze donderdagavond doorkomen.” Het nummer ’Ik ben verliefd - sha la lie’ roept volgens de orgelontwerper een authentieke Hollandse sfeer op. ,,Het is even wennen omdat songfestivalliedjes vaak veel gladder zijn. Dit is oer-Hollands, geschreven door Pierre Kartner uit Breda. Vader Abraham-achtig dus. Voor veel mensen was dat even schrikken, maar overal waar je komt wordt het liedje opgepikt.”
27 mei 2010

Print deze pagina

Terug