Regendreiging funest voor Bloedprocessie

Pas om kwart voor drie viel de beslissing over het lot van de 61e Heilig Bloedprocessie in Boxtel. Toen hakte de Heilig Bloedcomité de knoop door en werd besloten de ommegang af te gelasten. Na een ochtend vol regenbuien was de dreiging van nog meer regen te groot om de stoet met bijna zeshonderd deelnemers door Boxtel te laten trekken.

Zichtbaar ontroerd maakte secretaris Toon Slaats van Heilig Bloedcomité deze ‘moeilijke beslissing’ bekend. In de bomvolle gang van de Sint-Petrusschool, waar alle deelnemers zich hadden verzameld, reageerden velen met ongeloof. Maar ondanks betere voorspellingen van de Buienradar was de regendreiging te groot. ,,Ik hoop dat jullie onze beslissing respecteren, hoe moeilijk dat ook is”, sprak Slaats.

De meeste deelnemers reageerden gelaten op het besluit en gingen terug naar de klaslokalen om afgeschminkt en uitgekleed te worden. Alle deelnemers stonden startklaar, zelfs paard Eros van ruiter Ton Jonkers en pony Pukkie van de volksbedevaart stonden te trappelen. Wat vooral pijn deed was dat de processie opnieuw door regen getroffen werd. Vorig jaar werd de stoet halverwege ontbonden door een regenbui. ,,Het is niet eerder voorgekomen dat de processie twee jaar op rij door regen is afgelast”, aldus een van de deelnemers.

In Brabants Centrum van donderdag 3 juni uitgebreid aandacht in woord en beeld voor de afgelasting van de Heilig Bloedprocessie.
27 mei 2010

Print deze pagina

Terug