BOXTELSE MUZIKANTEN IN STUDIO VOOR OPNAME CD

Erfenis Ploegadoers in goede handen
bij Desdekunst

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jonathan Heywood van de Red Fish Studio in Oirschot begeleidt de opname van alweer een Ploegadoers-liedje. Van links naar rechts Joris Cijffers, Harry Hendriks en René Cijffers. (Foto: Gerard Schalkx).

Harry Hendriks neemt vijftien banjosolo’s op om het nummer Dè kan nie op te leuken. Joris Cijffers voegt letterlijk wat toeters en bellen toe, broer René zorgt voor de broodnodige baslijnen. In de Red Fish Studio van Jonathan Haywood in Oirschot wordt twee dagen koortsachtig gewerkt aan de eerste opnamen van de tribuut-cd voor De Ploegadoers. Precies veertig jaar nadat deze illustere Liempdse folkgroep het levenslicht zag, verschijnt op donderdag 14 oktober een cd van Desdekunst, een groep muzikanten die de erfenis van De Ploegadoers een warm hart toedraagt en de twaalf mooiste liedjes in een nieuw jasje gaat gieten.

In de Oirschotse studio worden de komende weken alle muzikanten, zangers en zangeressen verwacht om hun partij in te spelen of te zingen. Gitaar, bas en drums zijn dan al opgenomen door Harry Hendriks en de gebroeders Cijffers, die met musiceren hun brood verdienen. Hendriks onder meer als ’Vaste Man’ bij Gerard van Maasakkers, zijn twee neven binnen One Two Trio. ,,We hebben niet eerder professioneel samengewerkt”, vertelt René Cijffers tijdens een van de pauzes. ,,Vroeger hebben we wel samen gespeeld in ons eerste bandje. Daaraan deden ook Tim de Laat, Maarten Melis en Stephan Grilis mee, ook neven.”

Twaalf nummers zijn uit het omvangrijke oeuvre van De Ploegadoers geplukt om – voorzien van een geheel nieuw arrangement – opnieuw op te nemen in een modern jasje. ,,Zonder daarbij de oorspronkelijke stijl uit het oog te verliezen”, benadrukt Cijffers. ,,Het is natuurlijk niet onze bedoeling de liedjes van De Ploegedoers te verkrachten.”

Met respect wordt gepraat over de nalatenschap van de veel te vroeg overleden ooms Piet en Martien Grilis, die met Liempdenaar Gerard Schalkx aan de wieg stonden van De Ploegadoers. ,,Desdekunst bestaat louter uit muzikanten die de erfenis van de groep koesteren. We vullen de twaalf nummers aan met een tribuut, geschreven door Harry Hendriks.”

HISTORISCH BESEF
Desdekunst betrekt de voormalige muzikanten van De Ploegadoers nauw bij de totstandkoming van de cd. Jos Vervoort, die een kleine tien jaar lid was van de Liempdse folkgroep en nu deel uitmaakt van de spin-off Wê Ploegadoers, speelt mee op de plaat. ,,Maar hij bewaakt als producer ook het historisch besef”, zegt René Cijffers, die met Hendriks ook optreedt als producer. Tijdens de cd-presentatie in Podium Boxtel op 14 oktober zal Wê Ploegadoers ook optreden, net als Desdekunst natuurlijk. Gerard Schalkx, die de foto’s bij dit artikel maakte, doet ook mee. Hij trad nog vele jaren met Piet Grilis op als ’t Örgel en ’t Auwehoer.

Naast de cd-opname wordt binnen de speciaal opgerichte Stichting BoeL gewerkt aan een promotie van de nalatenschap van De Ploegadoers. BoeL beoogt het Brabantse cultuurgoed te behouden en te versterken en ziet Desdekunst als haar eerste grote project, waarvoor subsidie werd verkregen van de gemeente Boxtel en het Prins Bernhard Cultuurfonds. ,,Wat leuk is dat burgemeester Frank van Beers het initiatief zo warm ondersteunt”, zegt René Cijffers. ,,Wat dat betreft trekt hij de lijn door van burgemeester Piet ’Pa’ Smits van Liempde, die een groot fan was van De Ploegadoers.”

Het maken van de cd staat centraal, maar er wordt ook veel energie gestoken in de presentatie in Podium Boxtel. ,,De belangstelling is nu al bijzonder groot”, zegt bestuurslid Tim de Laat. ,,Wie zich nu aanmeldt als vriend van de stichting en 15 euro betaalt voor de cd, heeft straks voorrang bij de kaartverkoop.”

Omdat de voorstelling in Podium Boxtel eenmalig is, verwacht De Laat een ware run op de kaartjes. ,,Het is verleidelijk om meer avonden vast te leggen. Maar het gaat ons vooral om het tribuut en dat moet iets unieks zijn. Bovendien bestaat onze groep muzikanten uit veel professionals, die geen tijd hebben om meerdere avonden vrij te maken.” Voor de cd-presentatie zijn straks maximaal 250 kaarten beschikbaar. ,,Nu al hebben zich meer dan honderd vrienden aangemeld, dus dat wordt dringen.”

In de studio wordt intussen hard doorgewerkt. ,,Op de eerste dag hebben we al van heel wat nummers de basis vastgelegd”, zegt gitarist Harry Hendriks. ,,Op deze twee dag mogen we ook geen tijd verliezen, zodat Jonathan straks aan de slag gaan als al die anderen hun partij komen inspelen of inzingen.” Hij verdwijnt dus weer rap achter de geluidsdichte deur om de banjo ter hand te nemen. De namen van de twaalf liedjes die op de cd verschijnen, worden nog niet onthuld. Dè kan nie is zeker, net als De wereld vergaat en Roodkapje, dat a capella zal worden ingezongen door het trio Puur Toeval.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie over Stichting BoeL en DesdeKunst terecht op de websites www.stichtingboel.nl en www.desdekunst.nl. Op internet kan men zich aanmelden als vriend en de cd bestellen. Men dient 15 euro over te maken op rekeningnummer 1525.62.729 ten name van de Stichting BoeL in Boxtel onder vermelding van ’vriendenbijdrage’, naam en adres. Meer informatie is ook verkrijgbaar via e-mail: info@stichtingboel.nl.

Bestuurslid Tim de Laat roept iedereen die al een bijdrage heeft overgemaakt op naam, adres en woonplaats via e-mail opnieuw door te geven. ,,Veel mensen hebben zich aangemeld als vriend maar geen adres opgegeven. Die kunnen we straks niet benaderen als de kaartverkoop van start gaat.” Vrienden van Desdekunst krijgen voorrang.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Terwijl Harry Hendriks in de studio enkele banjosolo’s speelt, volgen René en Joris Cijffers het opnameproces in de Red Fish Studio te Oirschot. (Foto: Gerard Schalkx).
27 mei 2010

Print deze pagina

Terug