STUDENT JUR VAN BUSSEL TERUG UIT AMERIKA

’Shotguns hangen gewoon in de kamer’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jur van Bussel (tweede van rechts) poseert na het behalen van zijn highschool-diploma in vol ornaat samen met zijn gastouders Steve en Donita en zijn ’gastbroer’ Arne uit Duitsland. (Foto: collectie Jur van Bussel).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Jur van Bussel (18) is na een verblijf van ongeveer negen maanden in de Amerikaanse staat Nebraska vorige week teruggekeerd in zijn woonplaats Boxtel. Met in zijn bagage behalve het diploma van de highschool die hij bezocht ook een verrijkende levenservaring in een andere cultuur, een betere kennis van de Engelse taal én veel mooie herinneringen aan zijn gastouders en Amerikaanse vrienden en het achthonderd zielen tellende dorp Clay Center.

Jur kijkt met veel plezier terug op zijn tijd in Clay Center in Midden-Amerika, op twee uur rijden van de hoofdstad Lincoln van Nebraska, maar is ook blij om weer in Nederland te zijn. ,,Ik was na twee dagen alweer gewend aan mijn leventje in Boxtel. Het is na zo’n lange tijd heel fijn om je familie en vrienden weer te zien”, zegt de student, die na een paar maanden in Amerika de taal steeds beter begon te beheersen en zelfs begon te dromen en denken in het Engels.

,,Mijn belangrijkste redenen om een jaar naar Amerika te gaan waren het leren van de taal en sporten. Ik heb daar American football gespeeld en basketbal, de sport die ik in Boxtel beoefen bij JRC. Als we moesten basketballen kwam het hele dorp kijken, iedereen leefde met ons mee.”

GASTGEZIN
Jur verbleef in Clay Center samen met een Duitse jongen van zeventien jaar oud bij een gastgezin. ,,Hele fijne mensen waren dat, die ik zeker nog een keer ga opzoeken, net als die Duitse jongen. Wij hadden in de basement, de kelder van het huis ieder de beschikking over een eigen kamer, een grote televisie en een badkamer, het leek wel een soort appartement. Echt heel relaxed. De omgeving van Clay Center bestaat uit van die uitgestrekte prairies, waar veel boeren de kost verdienen. Er heerste een soort cowboycultuur die je ook in de films ziet; heel herkenbaar.”

Jur vervolgt: ,,Clay Center is natuurlijk een heel klein dorpje, de inwoners zijn heel vriendelijk en normaal en staan denk ik niet model voor de meer stadse en vlotgebekte Amerikanen die wij op televisie zien en soms wat aanstellerig en overdreven kunnen reageren. Ik vond de mensen daar eigenlijk helemaal niet zo uitbundig, eerder rustig.”

EXAMENS
Terwijl veel Nederlandse scholieren momenteel midden in de examenperiode zitten, mocht Jur op 5 mei al zijn diploma ophalen. ,,Het ging precies als in die highschoolfilms, dus met zo’n hoedje op je hoofd en zo’n toga aan. Leuk om mee te maken, al gingen verder alle clichés over Amerika en highschools niet helemaal op. Mijn school was ook niet zo groot en telde maar honderd leerlingen en met die korte rokjes van die cheerleaders viel het ook wel mee. Opvallend vond ik wel dat je daar als leerling door je docent heel persoonlijk benaderd en gecoacht wordt, die individuele aanpak sprak me wel aan. Dat heb je op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, waar natuurlijk ook meer dan duizend leerlingen rondlopen, veel minder.”
BLOWEN
Hoewel Jur in het begin moest wennen aan het onderwijs op de highschool in een andere taal, kreeg hij al snel de smaak te pakken. ,,Op school ging het prima, het beter leren en begrijpen van de taal ging heel goed en ik werd ook binnen no-time opgenomen door de mensen. Men is daar ook gewend aan exchange students, uitwisselingsstudenten. Wat wel klopt is dat de Amerikanen niet veel van het buitenland weten. Toen ze hoorden dat ik uit Nederland kwam, dachten ze dat ik de hele dag liep te blowen. Het feit dat je dat spul bij ons legaal kunt krijgen, vinden ze daar heel bijzonder. Ze raakten er maar niet over uitgepraat, Amsterdam staat voor Amerikanen symbool voor blowen en drugs.”

Jur verbaasde zich ook over andere plaatselijke gewoonten. ,,Ze maaien daar elke week het gras, dat gebeurt echt heel strikt. Verder blijft het vreemd dat je daar als jongere geen alcohol mag drinken, terwijl kinderen van 14 jaar die op meer dan drie kilometer van school wonen wel gewoon met de auto naar school mogen en de Amerikanen gewoon wapens kunnen kopen en in huis hebben. De shotguns hangen daar gewoon in de kamer, ik heb zelf ook nog mogen schieten, heel leuk en spannend om te doen.”

SCHOOLBANKEN
Met het diploma van de highschool op zak zou Jur in het Amerikaanse schoolsysteem onderwijs kunnen volgen op een College, maar in plaats daarvan keert hij komend schooljaar weer terug in de vertrouwde schoolbanken van het Jacob-Roelandslyceum om zijn studie aan het atheneum weer op te pakken en af te maken.

,,Ik begin in zes atheneum. Om er alvast een beetje in te komen, begin ik nu al met een paar vakken. Misschien dat ik hier in Nederland niet zoveel aan dat highschooldiploma heb, maar het staat wel goed op mijn cv. Bovendien is mijn kennis van de taal nu veel groter, heb ik een andere cultuur van dichtbij leren kennen en veel vrienden gemaakt. Dat is me ook heel veel waard.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jur van Bussel, die in zijn woonplaats Boxtel actief is voor JRC, is hier in actie namens zijn Amerikaanse highschool-basketbalteam. (Foto: collectie Jur van Bussel).
27 mei 2010

Print deze pagina

Terug