DISCUSSIE MET POLITIEKE KOPSTUKKEN

JRL spreekt woordje mee tijdens jeugddebat

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse scholier Fenne van Wuijtswinkel, hier met hond Loeki, neemt donderdag 3 juni deel aan het nationaal jeugddebat in Den Haag. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Drie leerlingen van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum nemen donderdag 3 juni deel aan de verkiezingseditie van het nationaal jeugddebat in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer in Den Haag. De bijeenkomst, die gehouden wordt door de Nationale Jeugdraad, geldt als ht evenement waar de Nederlandse jeugd haar politieke stem laat horen. Namens het JRL neemt onder andere Fenne van Wuijtswinkel (13) uit Boxtel deel aan het debat.

Behalve Fenne zijn ook de JRL-scholieren Gido de Man uit Vught en Anne de Ruijter uit Best vertegenwoordigd in Den Haag. In het heetst van de verkiezingsstrijd mogen zij en andere jongeren politici als Rita Verdonk (Trots Op Nederland), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Tofik Dibi (GroenLinks), Boris van der Ham (D66) en Ronald Plasterk (PvdA) aan de tand voelen over onderwerpen die zij belangrijk vinden, waaronder onderwijs, jeugdbeleid, veiligheid en economie.

Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) opent de vijftiende editie van het debat. ,,Ik vind het best spannend om in Den Haag te gaan debatteren met die ervaren politici, maar ik heb er vooral heel veel zin in, vertelde Fenne deze week. ,,Mijn vader gaat mee om me te steunen en in een andere zaal met alle aanwezige ouders het debat te volgen op een groot scherm. De thuisblijvers kunnen onze verrichtingen rechtstreeks zien en horen via de website www.politiek24.nl.

WORKSHOP
Fenne heeft zich samen met alle andere deelnemers, twaalf per provincie, intensief voorbereid op de bijeenkomst op 3 juni. ,,Het begon allemaal toen onze docente Nederlands aan onze klas vroeg wie graag deel zou willen nemen aan het debat, waarop ik en een vriendin besloten ons op te geven. In het stadhuis in s-Hertogenbosch hebben we vervolgens een workshop bezocht samen met zon honderdtwintig andere Brabantse kinderen, waarbij we mochten debatteren en tegelijkertijd beoordeeld werden. Uiteindelijk bleven er twaalf kinderen over die de provincie Noord-Brabant mogen vertegenwoordigen in Den Haag, waaronder ik.

Na de workshop in s-Hertogenbosch stond voor de ruim honderd deelnemers aan het jeugddebat nog een speciaal trainingsweekeinde op het programma. Fenne: ,,Dat weekeinde gold als voorbereiding op 3 juni. We moesten ons daarvoor verzamelen met de 140 geselecteerde deelnemers uit het hele land in een kasteel in Limburg waar we ook overnacht hebben. We deelden de slaapkamer met een paar kinderen. Overdag kregen we allerlei debatoefeningen, waarbij we onder meer leerden hoe je het beste kunt debatteren en wat goede tegenargumenten zijn. Ook oefenden we met een voorzitter. Dat was heel leerzaam.

ANALIST
Later volgde ook nog een voorbereidingsdag in Utrecht waar Fenne zelf niet bij aanwezig kon zijn. ,,Maar via de e-mail werd ik toch op de hoogte gehouden van die bijeenkomst, onder meer over een paar stellingen waar ik zowel argumenten vr als tegen bij moest bedenken. Fenne, die de havo-opleiding volgt op het Jacob-Roelandslyceum, gaat volgende week in Den Haag samen met haar vijftienkoppige fractie het debat aan met enkele landelijke politici. ,,Met wie we in discussie moeten weet ik nog niet. Grappig is wel dat vwo-leerling Gido van het JRL bij mij in de fractie zit, Anne is een paar jaar ouder dan ons en maakt daarom deel uit van een andere groep.

Fenne vertelt dat binnen haar fractie, waar kinderen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar deel van uitmaken, de taken heel duidelijk verdeeld zijn. ,,Binnen onze groep zijn onder meer woordvoerders aangewezen, presentatoren en analisten. Tot die laatste groep behoren ik en Gido. Onze taak is om goed te luisteren naar het debat, notities te maken en suggesties te doen aan onze woordvoerders over zaken die zij tijdens de discussie aan de orde kunnen brengen. De stellingen die volgende week aan bod komen gaan bijvoorbeeld over de jeugdzorg, bezuinigen op jongerenvoorzieningen en de kinderombudsman.
27 mei 2010

Print deze pagina

Terug