BOXTEL BELEEFT EN HEILIG BLOEDSTICHTING:

’Heilig Bloedprocessie moet een
dagje uit worden’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Heilig Bloedprocessie trekt zondag 30 mei door de straten van Boxtel. (Archieffoto: Peter de Koning).

DOOR MARC CLEUTJENS

’Boxtel beleeft de Bloedprocessie’. Met deze leuze wordt de Heilig Bloedprocessie die op Drievuldigheidszondag (30 mei) door de straten van Boxtel trekt dit jaar aangeprezen. Het programma rond de viering van het bloedmirakel omvat dit jaar naast veel traditionele onderdelen enkele opvallende nieuwtjes die bezoekers langer in Boxtel vast moeten houden.

Door aan te haken bij de formule van ’Boxtel beleeft’ wordt de Heilig Bloedprocessie net als andere evenementen beter op de kaart gezet. Secretaris Toon Slaats van de Heilig Bloedstichting kan zich helemaal vinden in die aanpak omdat ook hij signaleert dat de meeste bezoekers van de processie naar huis gaan zodra de stoet voorbij getrokken is. ,,En dat is jammer omdat Boxtel best veel te bieden heeft. Door ook na de processie een programma aan te bieden, lukt het misschien om meer mensen vast te houden in het centrum.”

Slaats geeft aan dat Boxtel op dit gebied nog wel wat te winnen heeft. Hij kent verhalen van processiegangers die al op tijd in Boxtel arriveren, maar dan voorafgaand aan de ommegang amper een kopje koffie kunnen drinken in het centrum. ,,Nu is het programma vooral gericht op vertier na afloop van de processie, maar in de toekomst zouden we ook voorafgaand aan de stoet wat extra’s kunnen doen”, zegt Slaats.

KERMIS
Het programma rond de Heilig Bloedprocessie is opgesteld in samenwerking met Boxtel Beleeft en de nieuwe Werkgroep Bloedmirakel Boxtel-Hoogstraten. Daarin zit onder meer filmmaker Hans van Liempt. ,,Het aardige van het programma op 30 mei is dat we dit jaar ook ander vertier bieden dan alleen een ingetogen religieus getinte processie”, zegt Van Liempt. ,,Dat past bij het volkse karakter die een bedevaart vroeger had. Een bedevaart bestond niet alleen uit religieuze aanbidding, maar betekende ook samen een borreltje drinken of kermis vieren, zoals dat in Hoogstraten nog steeds gebeurt.”

Een kermis komt er vooralsnog niet in Boxtel, maar op Drievuldigheidszondag is in het centrum meer te beleven als de bloedprocessie voorbij getrokken is. Op en rond de Markt gaat het muzikale trio De Blauwe Schuyt uit ’s-Hertogenbosch middeleeuwse muziek spelen. ,,De muzikanten kunnen 35 verschillende soorten instrumenten bespelen en gaan het publiek op de terrassen vermaken”, vertelt Van Liempt.

Het straattheater komt uit Hoogstraten. Daar kwam de filmmaker in contact met het toneelgezelschap De Lepe Hoek, dat op humoristische wijze een groep bedevaartgangers zal uitbeelden en het publiek bij haar voorstellingen zal betrekken. ,,Ze spelen alsof ze te voet vanuit Hoogstraten naar Boxtel op bedevaart zijn gekomen”, aldus Van Liempt.

De muzikanten van De Blauwe Schuyt verzorgen aan het einde van de dag, omstreeks 17.45 uur, in de openbare bibliotheek aan de Burgakker een klein concert waar plaats is voor maximaal honderd bezoekers. De toegang is gratis. Als de bloedprocessie vanwege slecht weer niet kan rondtrekken, wordt het concert vervroegd naar 16.00 uur. De voorstellingen van De Lepe Hoek gaan bij slecht weer niet door.
27 mei 2010

Print deze pagina

Terug