EXTRA POLITIESURVEILLANCES IN LIEMPDE

Boxtel in actie tegen vandalisme

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Triest beeld aan de Laarakkerweg. Veel van de recent geplante boompjes zijn door vandalen afgebroken of omgezaagd. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De politie gaat vaker surveilleren in Liempde. Dat is een van de maatregelen die wordt genomen om de stroom vernielingen in en om het dorp te beteugelen. De voorbije week was het opnieuw raak in Liempde. Aan de Laarakkerweg werden pas geplante boompjes afgebroken en omgezaagd, aan de Hezelaarseweg vernielden vandalen een promotiebord van het Liempds Kunstpad.

De vernielingen in Liempde lopen volgens veel inwoners de spuigaten uit. Eerder waren de gloednieuwe speeltoestellen in het zogeheten trimbos al doelwit van vandalen. Ook ging het Sint-Janspontje dat het Dommelsteegje met de Hoevedreef verbindt ’s nachts in vlammen op en werd op tal van plaatsen straatmeubilair gesloopt. Alleen de schade aan het voetveer over de Dommel bedraagt al meer dan 10.000 euro.

Het gemeentebestuur zit flink in de maag met de vernielzucht die vooral Liempde lijkt te treffen. ,,Het is een bron van ergernis die moeilijk te beteugelen lijkt”, zegt woordvoerder Bas Schel. De beschuldigende vinger wordt in Liempde gewezen naar hangjongeren, hoewel daarvoor geen evident bewijs is. ,,In elk geval proberen we wel de hangjongeren in beeld te krijgen”, zegt Schel. ,,Lastig is dat ze voor zowel politie als jongerenwerkers niet eenvoudig te benaderen zijn en contact leggen moeilijk lijkt.”

ONDERZOEK
Volgens de woordvoerder van de gemeente Boxtel is de wijkagent van Liempde bezig met een buurtonderzoek dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de brandstichting bij het Sint-Janspontje. De politie zoekt getuigen en houdt interviews met omwonenden. ,,Daarnaast doen de politie en de gemeente een klemmend beroep op inwoners om zich te melden als ze meer weten. We hebben de hulp van de gemeenschap hard nodig om dit probleem aan te pakken”, stelt Schel.

Deze week maakte de gemeente bekend dat de politie vaker gaat surveilleren in Liempde en ook ’kwetsbare’ plekken voor vandalisme in de routes van de surveillancedienst gaat opnemen. Volgens zegsman Schel staat nu vast dat de politie zich niet alleen op vandalisme in Boxtel moet concentreren, maar ook Liempde en Lennisheuvel niet uit het oog moet verliezen. ,,Het lijkt erop alsof Liempde en Lennisheuvel nog niet op de radar van de politie stonden. Dat gaat nu veranderen.”
20 mei 2010

Print deze pagina

Terug