TOEKOMST FRANK VAN DER STRUIJK NOG ONGEWIS

’Liefste blijf ik bij Willem II’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Willem II-verdediger Frank van der Struijk (links) vecht een duel uit met Siem de Jong van Ajax. De tricolores verloren de thuiswedstrijd op 14 april met 0-2. (Foto: Olaf Kraak, ANP).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Frank van der Struijk (25) uit Lennisheuvel speelde zondag de belangrijkste wedstrijd van zijn leven met zijn club Willem II tegen Go Ahead Eagles. Het doel in het allesbeslissende promotie/degradatieduel was om de Tilburgers te behouden voor de eredivisie. Willem II slaagde in die opzet door de 1-0 nederlaag uit de eerste wedstrijd weg te poetsen met een 3-0 zege. De Tilburgers handhaven zich daardoor, maar stevenen tegelijkertijd af op een faillissement. Vitesse-huurling Van der Struijk gelooft echter niet dat zijn club ten onder gaat. ,,De gemeente kan Willem II niet kapot laten gaan.”

De zege op Go Ahead Eagles zorgde zondagmiddag na het laatste fluitsignaal in het Koning Willem II Stadion voor een enorme ontlading bij de spelers en supporters. In een spectaculair duel waarin een ontketend Willem II de wedstrijd eigenlijk al in de reguliere speeltijd had moeten beslissen – alleen spits Frank Demouge wist het net te vinden - was het uiteindelijk Mehmet Akgün die zich met twee treffers in de verlenging ontpopte tot de grote held van het rood-wit-blauwe legioen.

,,Dit was absoluut de belangrijkste wedstrijd van mijn leven”, aldus Van der Struijk, die al enkele jaren in Best woont en sinds zeven maanden vader is van zoontje Ryan. ,,Na de 1-0 nederlaag op Hemelvaartsdag in Deventer wisten we precies wat we moesten doen, namelijk minstens twee keer scoren en de boel achterin dicht houden. Veel mensen hadden ons al afgeschreven, maar de spelers waren ervan overtuigd dat we het gingen redden. Achteraf zeiden we tegen elkaar: ’Waarom hebben we niet eerder zo gespeeld?’, want dan was Willem II nooit in degradatienood gekomen en was al die spanning niet nodig geweest.”

EMOTIES
Na afloop van de zinderende wedstrijd tegen eerstedivisionist Go Ahead Eagles uit Deventer had Van der Struijk, die sinds de tweede helft van het seizoen door Willem II gehuurd wordt van Vitesse uit Arnhem, het moeilijk om zijn emoties in bedwang te houden.

,,Ik zag mijn ploeggenoot Arjan Swinkels huilen van blijdschap na de wedstrijd en kreeg het ook bijna te kwaad. Ik had het even heel moeilijk want ik realiseerde me dat ik deze mooie club en die geweldige supporters weer ga verlaten en terug moet naar Arnhem. Het liefste blijf ik bij Willem II, maar ik heb nog een contract voor twee jaar bij Vitesse. Voorlopig ziet het ernaar uit dat ik me daar eind juni gewoon weer ga melden voor de eerste training van het nieuwe seizoen.”

KILLE CLUB
Van der Struijk is een prof en zal ook bij een terugkeer naar Arnhem zijn stinkende best blijven doen voor Vitesse, maar veel liever zoekt hij een andere sportieve uitdaging. ,,Vitesse is in tegenstelling tot Willem II een kille club. In de periode dat ik in Arnhem gespeeld heb, zijn veel negatieve dingen gebeurd, bovendien pruimen de supporters mij daar niet. Daarom hoop ik dat ik opnieuw verhuurd of anders verkocht kan worden aan een mooie club waar ik zonder zorgen lekker kan voetballen. Mijn zaakwaarnemer Louis Laros onderzoekt momenteel de mogelijkheden, waarbij ik een buitenlandse club niet uitsluit.”

Ook een langer verblijf bij Willem II is nog een serieuze optie voor Van der Struijk, maar de financiële nood waarin de tricolores zich bevinden – een schuld van 5 miljoen euro en een acuut liquiditeitstekort van bijna 1,5 miljoen euro die zelfs op korte termijn het einde van de Tilburgse voetbaltrots in het betaald voetbal kan betekenen - vormt een groot obstakel voor de Lennisheuvelnaar. ,,De club heeft geen geld in kas en veel schulden, alle hoop is nu gevestigd op de gemeente Tilburg. Als we het zondag niet gered hadden en gedegradeerd waren, was het waarschijnlijk over en sluiten geweest. Het is nu maar afwachten wat er gaat gebeuren bij Willem II, zowel op sportief als financieel gebied, al verwacht ik wel dat de gemeente de club niet zomaar kapot laat gaan.”

Hij vervolgt: ,,Daarvoor is Willem II te belangrijk voor de stad en bovendien willen ze die duizenden supporters liever niet tegen zich in het harnas jagen. Voor mij is Willem II dan ook zeker geen gesloten boek. Ik heb hier altijd met heel veel plezier gespeeld en na mijn terugkeer in januari opnieuw alles gegeven voor de club, maar ik voetbal wel voor de centen, heb inmiddels een gezinnetje en moet ook aan mijn toekomst denken.”

ONDERGANG
Van der Struijk denkt liever dan aan de financiële malaise aan de memorabele wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarin de supporters een ploeg zagen die tot de laatste seconde streed voor lijfsbehoud. ,,Fantastisch hoe onze supporters tekeer gingen, de sfeer was te vergelijken met de bekerwedstrijd in Tilburg van een aantal jaar geleden tegen Ajax, toen we na een 1-0 zege de finale bereikten. Dat de Willem II-fans massaal lieten weten dat ik moet blijven, deed me heel veel. Ik hoop voor al die mensen dat de club er ondanks de grote financiële problemen in slaagt om voor volgend seizoen een eredivisiewaardig elftal op de been te brengen, maar dat is nu van later zorg. Eerst moet de club gered worden van de ondergang.”
20 mei 2010

Print deze pagina

Terug