STUDENTEN LEGGEN LAATSTE HAND AAN RESTAURATIE

SintLucas brengt kerkbeelden naar huis

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De restaurateurs van SintLucas poseren in een atelier in de Levensschool met enkele opgeknapte kerkbeelden uit Bovée-sur-Barboure. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De inwoners van het Franse dorpje Bovée-sur-Barboure kunnen opgelucht ademhalen. De zes kerkbeelden die bij een atelierbrand aan de Burgakker vorig jaar zwaar beschadigd raakten, zijn helemaal hersteld. Volgende week reizen studenten van vakinstelling SintLucas naar Bovée-sur-Barboure om de beelden terug te plaatsen en bovendien de apsis van het kerkje te restaureren.

De kerkbeelden uit Bovée-sur-Barboure raakten vorig jaar oktober flink beschadigd bij een brand in het atelier van SintLucas, dat was gelegen naast de Levensschool. De brandweer slaagde erin alle beelden grotendeels intact uit de vlammenzee te redden, hoewel van één beeld een hoofd was afgebroken en het lastig bleek dat euvel te verhelpen. ,,Verder viel de schade best mee en zijn we de afgelopen weken bij de restauratie niet echt op grote problemen gestuit”, vertelt studente Flois van Wietingen.

Deze week is de laatste hand gelegd aan de restauratie van de zes fraaie kerkbeelden. Vanwege roetschade moesten alle beelden gereconstrueerd worden. ,,Retoucheren was geen optie omdat de verflaag te zwaar beschadigd was”, aldus studente Nicky van Uden. Alle beelden hebben een nieuwe laag grondverf gekregen en zijn vervolgens opnieuw beschilderd. ,,Bij sommige beelden hoefde het gezicht alleen geretoucheerd te worden omdat de schade meeviel.”

NAAR FRANKRIJK
Volgende week worden de zes kerkbeelden in stevige kisten ingepakt en naar Bovée-sur-Barboure getransporteerd. Een groep van veertien studenten met begeleiders reist de beelden achterna en wordt zeven dagen ondergebracht in enkele gastgezinnen. ,,We gaan elke dag aan de slag in het kerkje om de apsis te restaureren”, vertelt Van Wietingen. ,,Deze week maken we daar nog een aantal sjablonen voor.”

Andere delen van de kerk zijn vorig jaar al door studenten gerestaureerd, zodat de apsis de laatste klus van SintLucas is in het 121 inwoners tellende Bovée-sur-Barboure. Voor de studenten is de restauratie van zowel de kerkbeelden als het kerkje ook de laatste klus. Enkele weken na terugkeer in Nederland hebben ze alleen nog een zogeheten ’verzilveringsgesprek’ en wordt duidelijk wie is geslaagd voor het eindexamen.
20 mei 2010

Print deze pagina

Terug