BURGEMEESTER VAN BEERS NEEMT CAMERA’S IN GEBRUIK

Haarscherpe camerabeveiliging
op Ladonk

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kwaliteit van de camerabeelden is extreem hoog; op de beeldschermen in het RTR-gebouw zijn nummerborden feilloos leesbaar. (Foto: Peter de Koning).

DOOR PETER DE KONING

De camerabeveiliging op bedrijventerrein Ladonk is woensdag 19 mei officieel in gebruik genomen. Geen vage beelden maar haarscherpe live stream video die de politie, indien nodig, moeiteloos kan gebruiken in een juridisch traject. Burgemeester Frank van Beers verrichtte de openingshandeling in Eindhoven.

De camera’s zijn aangesloten op de regionale toezichtruimte (RTR) in Eindhoven. Daar worden bewakingsbeelden van meerdere plekken in Brabant permanent bekeken. In het RTR-gebouw toonde politiecommissaris Peter van den Ende gistermiddag de kwaliteit van het systeem. ,,Bij Opsporing Verzocht zie je soms vage beelden en kun je een kliko niet onderscheiden van een lantaarnpaal. Daar hebben wij hier geen last van”, wees hij naar de beeldschermen. ,,Integendeel, het is live stream video van extreem hoge kwaliteit, de hoogste standaard in Europa. Dat moet ook wel als je de beelden wilt kunnen gebruiken in juridische trajecten.”

Een collega van Van den Ende demonstreerde dit door stevig in te zoomen op het nummerbord van een geparkeerde vrachtwagen. Feilloos leesbaar, zelfs de structuur van de straatklinkers kwam haarscherp in beeld. Van den Ende: ,,Het systeem op Ladonk telt acht camera’s met nummerplaatherkenning, plus een aantal zogenaamde dome-camera’s op de hot spots die 360 graden kunnen draaien om alles te registreren. Ook afwijkende gedragingen kunnen we waarnemen door zogenaamde behaviourcontrole.”

VERZEKERAARS
Voordat de camera’s geïnstalleerd konden worden, moest Boxtel voldoen aan de eisen van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Binnen het Parkmanagement, een orgaan waarin de werkgevers en de gemeente samenwerken, is daar lange tijd aan gewerkt met in 2009 als mijlpaal de daadwerkelijke toekenning van het keurmerk. Dat opende voor verzekeraars mogelijkheden om deelnemende bedrijven te belonen met een premiekorting. In een veilige werkomgeving gebeuren immers minder incidenten en hoeven verzekeraars minder uit te keren. Rabobank en Interpolis kwamen als eerste over de brug, gistermiddag benadrukten de partners dat ook andere verzekeringsmaatschappijen zich nu aansluiten.

Burgemeester Frank van Beers sprak van een ’geweldige ontwikkeling voor Boxtel’. ,,Ik zie het als een soort toolkit die zich steeds verder uitrolt en in de toekomst mogelijk ook op andere plekken kan worden toegepast.” Van Beers verwees daarmee naar de technische mogelijkheden om het cameratoezicht uit te breiden naar andere locaties in de gemeente, bijvoorbeeld het centrum. Ook die beelden zouden bestudeerd kunnen worden in de RTR te Eindhoven.

Van Beers vervolgde: ,,Steeds meer ondernemers zien de waarde van dit initiatief en gaan meedoen. Dat is een prima ontwikkeling, het aantal partners moet blijven groeien. Daarnaast moeten ondernemers alert zijn op een goede beveiliging van hun eigen terrein. Wat heb je aan een prachtige alarminstallatie als je de voordeur laat openstaan?”
20 mei 2010

Print deze pagina

Terug