BOXTHEATER SCHITTERT IN THEATERWANDELING

’Schijn’: locatietheater op hoog niveau

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wat begint als een normale werkdag, eindigt onverwacht en emotioneel in het stuk ’Twee’. Het verdriet van speler Nick Oudejans is duidelijk voelbaar… (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARGO BARTELDS

Na maanden intensieve voorbereiding is donderdag 20 mei de premičre van de nieuwe theaterwandeling van Boxtheater. Normale, alledaagse situaties, uitvergroot tot een indringend niveau, zetten de bezoekers van de nieuwe theaterwandeling Schijn aan het denken. Geen van de scčnes toont wat het is. Schijn bedriegt. Een impressie van de generale repetitie...

Vanaf vanavond neemt Boxtheater op een achttal avonden drie groepen bezoekers per avond mee naar een drietal onverwachte, maar daardoor bijzondere locaties waar telkens één eenakter wordt opgevoerd. In totaal kunnen per avond zo’n honderd bezoekers terecht. Het publiek zit dicht op het spel, waardoor het zeer sterk betrokken wordt bij het toneel. De wandelingen helpen om de overgang van de ene naar de andere situatie te kunnen maken. Het zijn drie zeer verschillende situaties, maar ze vertonen alle drie een bedrieglijke schijn.

Indringend is het spel van Carolien van de Sande en Nick Oudejans in ’Twee’, van Jim Cartwright, die beide op een geheel eigen wijze omgaan met hun verleden. Een dag die begon als elke andere, eindigt op een emotionele manier. Het is knap hoe tijdens de scčne de emoties worden opgebouwd, om te komen tot een ontlading. Regisseur Lieke Faber is er in geslaagd om twee acteurs te laten spelen in een denkbeeldige drukke omgeving, waar desondanks een interactie aanwezig lijkt tussen de twee spelers en de denkbeeldige tegenspelers. De bijdrage van de jongen is kort, maar essentieel en zeer naturel vormgegeven. Cas Janssen (13) en Jitse Straub (11) zullen deze rol elk een viertal avonden spelen.

In ’De verkeerde hoek’ maakt het publiek deel uit van het twaalvenhalf jarig jubileumfeest voor tante Lies. Ook hier blijkt het herkenbare dagelijkse, totaal anders dan de werkelijkheid. Wat het kan betekenen om een gehandicapte partner te hebben, wordt mooi ten tonele gevoerd. Een blij verrassend slot geeft lucht aan dit eigenlijk intrieste gegeven. Miranda van de bar, gespeeld door Karla Niggebrugge brengt hier een luchtige noot in het geheel met een hilarische act. Regisseur Annemiek van der Lee is er in geslaagd om puur spel uit de spelers te halen.

’Tele’ van de hand van Peter Aten gaat over het ontbreken van communicatie. Twee totaal van elkaar verschillende zussen ontmoeten elkaar wekelijks, maar hebben elkaar eigenlijk heel weinig te vertellen. Het gemeenschappelijk verleden is het enige dat hen bindt. Karin Nievelstein slaagt erin om telkens op totaal andere wijze te reageren. Haar optreden tegen de ober is van totaal andere orde dan haar contact met haar zus. Marie-Jeanne van Zon speelt op een lachwekkende wijze de minder formele, maar aan tv verslaafde Saskia.

Op 20, 21, 25, 28 en 29 mei en op 1, 4 en 5 juni kan in Boxtel genoten worden van een avond uniek wandeltheater van hoog niveau. Voor 20 en 28 mei zijn de kaarten uitverkocht, voor de andere avonden zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deze zijn te koop bij boekhandel Elckerlyc of via www.boxtheater.nl. Brabants Centrum heeft de diverse locaties waar de voorstellingen opgevoerd worden bewust niet bekendgemaakt, zodat het publiek de komende dagen nog echt verrast kan worden.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De zussen Saskia (Marie-Jeanne van Zon) en Helen (Karin Nievelstein) ontmoeten elkaar elke week, maar hebben elkaar weinig te vertellen in het stuk ’Tele’. (Foto: Peter de Koning).
20 mei 2010

Print deze pagina

Terug