LEZING OVER EUCHARISTISCHE WONDEREN

Bloedmirakelse Avond in ridderzaal Stapelen

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De schrijndragers lopen door de straten van Boxtel tijdens de jaarlijkse bloedprocessie. (Archieffoto Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Waarom ontstonden juist in de veertiende en vijftiende eeuw op diverse plaatsen eucharistische wonderen. Dat is de vraag die aan bod komt tijdens een lezing op donderdag 27 mei vanaf 20.00 uur in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Want niet alleen Boxtel heeft zijn eigen Heilig Bloedmirakel; ook in bijvoorbeeld Boxmeer, Brugge en Amsterdam zijn soortgelijke wonderen bekend.

In aanloop naar de Heilig Bloedprocessie, die zondag 30 mei door de straten van Boxtel trekt, is in het kader van de promotiecampagne ’Boxtel Beleeft’ kerkhistoricus Charles Caspers van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen uitgenodigd voor een presentatie in de ridderzaal van Stapelen. Tijdens een Bloedmirakelse Avond gaat hij in op de religieuze, cultuurhistorische en soms anekdotische achtergronden van het ontstaan van zogenaamde eucharistische wonderen, zoals ook in Boxtel zou hebben plaatsgevonden. Caspers schreef samen met Peter-Jan Margry van het Meertens Instituut in Amsterdam het omvangrijke vierdelige werk ’Bedevaarten in Nederland’.

De lezing in de ridderzaal van Stapelen wordt omlijst door vocaal ensemble De Windh uit Tilburg, dat muzikaal en theatraal zal reageren op de presentatie met verrassende en soms hilarisch aandoende liederen. De Windh voert uitsluitend repertoire uit dat gecomponeerd is door haar dirigent Frans van Hoek. Opmerkelijk is zijn relatie met de Boxtelse Bloedprocessie. Zijn vader, Lucas van Hoek, ontwierp immers kleurrijke vormgeving en kostuums van de processie zoals die sinds 1949 door de straten trekt.

HOOGSTRATEN
Het Boxtelse mirakel verhaalt over de priester Eligius van den Aker, die rond 1380 tijdens een mis in de Sint-Petruskerk per ongeluk de kelk omstootte. De witte geconsacreerde wijn liet rode vlekken achter op twee altaardoeken. Een van de doeken wordt jaarlijkse tijdens de processie door Boxtel gedragen, steevast op de zondag na Pinksteren. De tweede doek bevindt zich in het Belgische Hoogstraten waar de bloeddoeken na de Reformatie uit handen van de protestanten werden gehouden. Na jarenlang moeizaam onderhandelen kreeg Boxtel een van de altaardoeken in 1924 terug.

In Hoogstraten wordt ook nog altijd een bloedprocessie gehouden, de eerste tegelijk met die in Boxtel; de tweede een week later. Die tweede processie wordt zondag 6 juni bezocht door een Boxtelse delegatie onder aanvoering van burgemeester Frank van Beers. Pastoor Richard Niessen gaat voor tijdens de hoogmis in de Katharinakerk, die vocaal wordt opgeluisterd door het Sint-Petruskoor onder leiding van Kees Doevendans. Jan Verhoeven bespeelt het orgel. Het Boxtelse schuttersgilde Sint-Barbara & Sint-Joris reist die dag ook mee naar Hoogstraten en loopt mee in de processie.

DAGJE UIT
Tot aan de vrede van Münster in 1648 was Boxtel een bekende bedevaartplaats, waar tienduizenden pelgrims de Heilig Bloeddoeken kwamen vereren. Aan het einde van de negentiende eeuw blaast de familie Mahie, woonachtig op kasteel Stapelen, de bloedverering nieuw leven in en pretendeert daarbij dat het bloedwonder plaats heeft gevonden in de slotkapel, en niet in de Sint-Petruskerk.

De Bloedmirakelse Avond in de ridderzaal van Stapelen wordt georganiseerd door Boxtel Beleeft in samenwerking met de werkgroep Bloedmirakel Boxtel-Hoogstraten. Op de dag van de processie wordt een dagvullend programma georganiseerd. Om de bloedprocessie als Boxtelse icoon te behouden voor de toekomst, wil men bezoekers een gezellig dagje uit bieden, zo is de gedachte.

Kaarten voor de Bloedmirakelse Avond in Stapelen kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar bij het UITpunt Boxtel in de bibliotheek aan de Burgakker. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Houders van een bibliotheekpas krijgen 50 cent korting.
20 mei 2010

Print deze pagina

Terug