OP DE KOFFIE BIJ… JOS VERVOORT EN ADRIE VAN OSCH

’Muzikaal behang? Geen schande hoor!’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jos Vervoort (links) en Adrie van Osch vertellen over 35 jaar samen musiceren. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARC CLEUTJENS

Ze debuteerden op een feest van voetbalclub Nemelaer in Haaren en kleurden minstens tweehonderd communiemissen in Liempde op stille momenten muzikaal in. Sinds 1982 vormen ze Two of Us en al tien jaar op rij zijn ze niet meer weg te slaan van de Beatles Week in Liverpool, waar al meer dan veertig shows werden opgevoerd. Jos Vervoort (58) en Adrie van Osch (54) staan deze maand precies 35 jaar samen op de bühne en vieren dat met een groot concert in Podium Boxtel en de presentatie van hun derde cd. Daarop staan louter nummers van The Kinks.

The Third. Dat is de sobere, maar alleszeggende titel van de cd die Vervoort en Van Osch zaterdag 29 mei in Podium Boxtel presenteren. Na The First en The Second is het geen verrassing dat de derde langspeler deze titel krijgt. ,,We spelen alleen maar covers dus dan moet je niet te veel pretenties hebben”, zegt Van Osch nuchter. ,,Elke vijf jaar willen we een nieuwe cd uitbrengen”, vult Vervoort aan. ,,Als we het volhouden, denken we dat The Fourth nummers van Simon & Garfunkel zal bevatten. Maar dat is letterlijk toekomstmuziek, de knoop is nog lang niet doorgehakt.”

Dat het tweetal het al zo lang samen uithoudt heeft alles te maken met variatie en vernieuwing. ,,Alleen maar op feesten en partijen spelen wordt saai, net als het niet willen zoeken naar nieuwe uitdagingen”, zegt Van Osch, die een lange lijst van concerten en muzikale projecten opsomt waaraan het Boxtelse duo meewerkte. Naast de shows als Two of Us waren er de concerten met Get Back, het fameuze Sgt. Peppers-optreden in sporthal De Dommel, de deelname aan het eeuwfeest van beide Boxtelse harmonieën. ,,Te veel om op te noemen, maar heel belangrijk om zo lang stand te houden”, meent Vervoort.

Hij erkent dat Two of Us ondanks die staat van dienst nogal eens dienst doet als muzikaal behang. Laatst nog, tijdens de reünie van het Jacob-Roelandslyceum, was er ogenschijnlijk weinig interesse van de reünisten voor de golden oldies die het duo vertolkte in de rumoerige Bracbantzaal van de Boxtelse school. ,,Maar het is geen schande om muzikaal behang te zijn. Uit ervaring weet ik dat er altijd mensen zijn die wel naar behang willen luisteren. En is het dan niet júist een uitdaging om mensen met muziek te veroveren?” Van Osch: ,,De meeste optredens komen voort uit eerdere shows, dus kennelijk vallen we nog steeds in de smaak.”

Op de cd The Third, die op 29 mei voor het eerst verkrijgbaar is, staan vijftien composities van The Kinks. ,,Met Lennon en McCartney en Pete Townsend van The Who was Ray Davies waarschijnlijk de beste tekstschrijver ooit”, verklaart Vervoort de keuze voor The Kinks. ,,Zijn songs zijn ons op het lijf geschreven”, zegt Van Osch. ,,Het oeuvre van The Kinks is voor ons zoiets als een perfect passend jasje.” Het duo geniet van de maatschappijkritische en soms bijna cabareteske teksten van Davies. ,,De muziek van The Kinks ontstijgt de middelmaat.”

Vervoort en Van Osch hebben iets met de Britten die in 1980 een comeback maakten met de kraker ’Lola’, die niet op cd zal verschijnen. ,,We bezoeken de fanclubdagen in Utrecht, waar we Ray Davies al eens ontmoetten”, zegt Vervoort. Favorieten uit het werk van The Kinks zijn nummers als Victoria, Shangri-La en Mr. Pleasant. ,,Nee, niet Lola. Dat nummer is helemaal stukgedraaid.”

Terugkijkend op 35 jaar samen musiceren zeggen Vervoort en Van Osch dat ze vooral beter zijn gaan spelen. ,,In de beginjaren speelden we heel slordig”, bekent Van Osch. ,,Nu laten we niets meer aan het toeval over en wordt elk toontje geanalyseerd. Telkens als we een plaat opzetten, ook van The Beatles, The Kinks of The Beach Boys, ontdekken we weer wat nieuws dat we toevoegen aan onze arrangementen.” Vervoort: ,,Door de jaren heen zijn we kritischer geworden.”

Het lustrumconcert van Two of Us in Podium Boxtel op zaterdag 29 mei omvat een Kinks-optreden van het duo Vervoort/Van Osch. Daarnaast wordt de nieuwe cd gepresenteerd en treedt na de pauze de rockband Apes in the Orange Grove op. Deze band bestaat onder meer uit Van Osch’ zonen Joep en Gijs. De muzikanten kijken het meest uit naar het slot van het concert als Two of Us met Apes in the Orange Grove het podium zal beklimmen en samen zes nummers van The Kinks worden gespeeld. ,,Kippenvelmoment, reken maar.”

Kaarten voor het concert van Two of Us in Podium Boxtel zijn vanaf vrijdag 14 mei uitsluitend verkrijgbaar bij boekhandel Elckerlijc aan de Markt in Boxtel en kosten vijf euro. De cd The Third is tijdens het concert verkrijgbaar en kost eveneens vijf euro.
12 mei 2010

Print deze pagina

Terug