NIS MET ONZE LIEVE VROUW VAN FATIMA GERENOVEERD

Maria fonkelt in buurtkapel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Maria Bol steekt een noveenkaars aan het bij het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

De devotiekapel aan de Prins Hendrikstraat, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Fatima, is fraai opgeknapt. Precies op tijd voor de meimaand waarin traditiegetrouw de verering van Maria door katholieken een hoogtepunt bereikt. Buurvrouw Maria Bol is dolgelukkig. ,,Iedere dag steek ik hier een kaarsje op. Ik put veel kracht uit ons lief vrouwke.Ē

De Boxtelse stationsbuurt was geen veilige plek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bombardement op het spoorwegemplacement vaagde ondermeer hotel Van Boxtel en de aanpalende gebouwen weg. Bewoners van de nabijgelegen volksbuurt Jordaan riepen dan ook regelmatig Maria aan als de sirenes weer eens loeiden. Dat de wijk zonder kleerscheuren het oorlogsgeweld doorstond, werd toegeschreven aan de voorspraak van de moeder Gods. Het leidde ertoe dat direct na de bevrijding buurtbewoners startten met de inzameling van geld voor de bouw van een buurtkapel. Tegelijk met nieuwe woningen op de hoek van de Van Coothstraat en de Prins Hendrikstraat werd een Mariakapel opgetrokken.

Ondanks de goede zorgen die buurtbewoners door de jaren heen besteedden aan het onderhoud, raakte de nis in verval. Diverse malen viel de devotiekapel ten prooi aan vandalen. Naast het glas in lood van Pierre van Rossum werden de engelenbeeldjes en de verlichting rondom het Mariabeeld vernield.

Dankzij de inzet van vrijwilligers werden de beschadigingen hersteld, maar een complete renovatie bleef uit. Totdat vorig jaar aandacht werd gevraagd voor kleine monumenten. Bij de uitreiking van de tweejaarlijkse Sluitsteen, de Boxtelse monumentenprijs, attendeerde de jury op het bijzondere karakter en de geschiedenis van buurtkapelletje. Dat was voor de monumentencommissie aanleiding om zich te beijveren voor herstel.

KOESTEREN
De voorbije weken werd het typische voorbeeld van volksdevotie opgeknapt dankzij financiŽle steun van het gemeentebestuur en de inzet van buurtgenoten en vrijwilligers. Het oude hek werd fraai opgeknapt. De provisorische verhoging van de tralies met een mat van betonijzer is verwijderd en aan de onderkant zijn de spijlen verlengd zodat het hek de hele toegang afsluit. De poort is bovendien gestraald, behandeld tegen roestvorming en geschilderd. Datzelfde is gebeurd met de metalen letters die boven de toegang tegen het metselwerk prijken. Enkele letters zijn daarbij vernieuwd. Uiteraard heeft ook het gipsen Mariabeeld een schilderbeurt ondergaan.

Sinds negen jaar zorgt buurvrouw Maria Bol dat dagelijks een kaarsje brandt bij het heiligenbeeld. Ook houdt zij het kapelletje schoon. Deze taak nam Bol over van Riek Troeijen die zich decennialang over de Marianis bekommerde. De omwonenden, die wekelijks verse bloemen bij het beeld van Onze Lieve Vrouw leggen, zijn net als Bol erg blij dat de buurtkapel in oude luister is hersteld.

De monumentencommissie hoopt dat de renovatie van Mariakapel aanleiding is voor mensen om waardevolle objecten in hun omgeving te koesteren, zo laat een woordvoerder weten.
12 mei 2010

Print deze pagina

Terug