ESCH VERWELKOMT NIEUWE INWONERS

Internationale versnaperingen tijdens Bierpompfeest

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frans Ronnes (links) en biertapper Theo van Roosmalen proosten samen met de nieuwe inwoners op een goede tijd in Esch. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Traditioneel worden de nieuwe inwoners van Esch op Hemelvaartsdag in het centrum van het dorp welkom geheten met een brunch en een biertje bij de bierpomp. Dit jaar kreeg het Bierpompfeest net als vijf jaar geleden een internationaal tintje. Delegaties uit zeven Europese landen presenteerden hun nationale en lokale drankjes en hapjes en liepen door Esch in traditionele kledij. De delegaties waren uitgenodigd door de Stichting Friends of Europe Esch.

De toespraak van burgemeester Frans Ronnes werd deze keer deels in het Nederlands en deels in het Engels gehouden. ,,Dan weten de buitenlandse aanwezigen tenminste ook dat we het leuk vinden dat ze er zijn”, grapte Ronnes. Ook biertapper Theo van Roosmalen deed zijn best zijn praatje in het Engels te houden. ,,Maar ik praat liever gewoon Esch’”, stelde de biertapper. ,,De nieuwe inwoners hebben in ieder geval een goede keuze gemaakt door naar Esch te komen, want ik woon hier al jaren met zeer veel plezier.”

De nieuwe Esschenaren lieten zich het bier, getapt uit de bierpomp in het centrum van Esch, goed smaken. ,,Leuk om zo verwelkomt te worden”, vond Eric Béaart. De kersverse inwoner van het dorp verhuisde anderhalve week geleden met zijn gezin van Vught naar Esch. ,,We hebben het hier nu al prima naar onze zin. Esch is een gemoedelijk en sfeervol dorp. Het is een hechte gemeenschap.” Zijn vrouw Riekie vult aan: ,,We wilden naar een wat landelijkere omgeving verhuizen, dat is fijner voor de kinderen. In Esch is het rustig en ruimtelijk, een heel verschil met het wat stadsachtige Vught.”

BELGISCH BIERTJE
Nadat de 45 nieuwe Esschenaren en het gemeentebestuur voorzien waren van een biertje, mochten ook de overige inwoners hun bierpul laten vullen. De buitenlandse gasten keken vol verbazing naar dit tafereel. ,,Wat leuk dat iedereen op deze manier met elkaar kan kennismaken”, vond de Belgische delegatie. ,,Onze indruk van Esch en haar inwoners is heel positief, de mensen zijn echt heel hartelijk en hebben ook ons met open armen ontvangen.”

Naast de groep uit het Belgische Bičvre, waren ook genodigden uit Hepstedt (Duitsland), Cissé (Frankrijk), Naestved (Denemarken), Kandava (Letland), Lefkara (Cyprus) en Stary Poddvorov (Tsjechië) aanwezig tijdens het Bierpompfeest. De bezoekers konden genieten van versnaperingen uit de verschillende landen. Met namen de Franse wijn en het Belgische bier was populair. ,,Heerlijk zo’n echt Belgisch biertje”, vond een groep jonge Esschenaren. ,,Daarvan gaan er zeker een paar mee naar huis.”

Ook bij de stand van de groep uit Tsjechië was het druk. Naast traditionele Tsjechische koekjes, konden de Esschenaren genieten van een Tsjechisch wijntje. ,,We zijn gisteren in Esch aangekomen”, vertelde Tomáš Kuchar uit Tsjechië. ,,Het verschil tussen ons land en Nederland is heel groot. Nederland is duidelijk een rijk land, de gebouwen zijn prachtig en alles is hier mooi schoon. Ook het weer is heel anders, het is hier ongelooflijk nat.” De internationale groepen logeren bij Essche gastgezinnen. ,,Ze zijn heel hartelijk voor ons en vertellen veel over hun land. Fantastisch”, aldus Kuchar. De Europese delegaties gaan zondag weer naar huis. De komende dagen staan een fietstocht door de omgeving, een bezoek aan het gemeentehuis van Haaren en sportieve activiteiten op het programma.

Op het Essche marktplein was speciaal voor de jeugd een luchtkussen en een draaimolen geplaatst. Daarnaast stonden er verschillende kraampjes waar inwoners spullen verkochten. Muziek van blaaskapel De Knoestjes uit Esch, de Boxtelse Cityband en jachthoornblazersgroep Horrido uit Moergestel maakte de dag extra feestelijk. De nieuwe inwoners konden de festiviteiten zeer waarderen: ,,We gaan hopelijk nooit meer verhuizen”, meldde de achtjarige Thelma. ,,Ik vind het hier veel te leuk.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De hapjes van de Tsjechische delegatie vonden gretig aftrek bij de Esschenaren. (Foto: Gerard Schalkx).
12 mei 2010

Print deze pagina

Terug