REGIO BOXTEL VIERT UITBUNDIG KONINGINNEDAG

Oranjefeest eindigt in muzikale apotheose

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Markt is massaal volgestroomd als de Eindhovense protestzanger Armand het podium betreedt. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

De Boxtelse Koninginnedagviering is in opperbeste stemming verlopen. Alle programmaonderdelen die de vrijwilligers van evenementenstichting Boxtel Vooruit op touw hadden gezet werden goed bezocht. Hoogtepunt van de drukte was het klapstoeltjesconcert waar rockband Go Rome met muzikale vrienden hits uit de Top 2000 coverde. Mede dankzij het intermezzo van protestzanger Armand vormde zich op de Markt een zee van mensen.

Nadat de gedecoreerden in de raadzaal waren getrakteerd op oranjebitter, verzorgde het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris op de Markt een vendelgroet. Aansluitend moest burgemeester Frank van Beers tweemaal aanleggen om reus Jas de Keistamper op te roepen. Het wolkenpak was op dat moment erg dik, maar dat in de reuzenhemel aanvankelijk geen gehoor werd gegeven, zal ook mede veroorzaakt zijn door zijn vriendin Hanne mî de moor die zich natuurlijk op haar mooist wilde presenteren.

Jas roemde de verdiensten van de kersverse gedecoreerden en dat grote aantal was tevens aanleiding om verdere Boxtelse actualiteiten onbesproken te laten. Toch adviseerde Jas de burgemeester om niet te zwaar te tillen aan het Triple P-rapport dat onlangs door de Rabobank bij de opening van het nieuwe datacenter werd aangeboden. ,,Daorin ston’ dè de sociale samenhang in Boxtel ondermaots zô zèn. Mar dè strôkt hillemaol nie mè zoveul vrijwilligers die we hier hebben en waorvan de koningin er giesteren mar liefst dertien mî een lintje hî verrast”, aldus Jas.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat tweemaal ’Jas, waor bende?’ klonk, komt het reuzenkoppel te voorschijn. (Foto: Peter de Koning).

Muzikaal vergezeld door de Jasband verlieten Jas en Hanne met hun dansende Keigoeikes de Markt om plaats te maken voor een aubade door Boxtel’s Harmonie. Tijdens dat changement vluchtten de aanwezigen naar de twee tenten die stonden opgesteld omdat het begon te miezeren. De harmonie keerde een halfuur later terug op de Markt met in haar kielzog een kleine tweehonderd kinderen op versierde fietsen. Én de Liempdse gemeentekoets met daarin Josephine van Hooijdonk, die ook nu weer met verve haar rol van Boxtelse koningin speelde. Dat was het startsein voor gezellige activiteiten voor de jeugd. De bui verdween en bij tijd en wijle kwam de zon er zelfs door.

BOKSEN

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dirk Kluijtmans neemt het op tegen bokser Arsen Podjan. (Foto: Peter de Koning).

De boksclinic die Arsen Podjan met twee collega’s verzorgde was daarbij een van de meest aansprekende onderdelen. Ook Daan van Hal (12) van basisschool De Hobbendonken nam het op tegen de plaatselijke boksheld. ,,Hij deed niet echt zijn best en heeft me laten winnen”, zei Daan na afloop.

Vader Stefan, die zelf ook heeft gebokst, had nog een goede raad: ,,Je dekking was niet honderd procent. Je moet beter opletten tijdens het gevecht, jongen.” Op de vraag of hij zelf ook bokser wil worden, antwoordde Daan ontkennend. ,,Nee, ik ga op taekwondo.” Elders op het plein vermaakte de jeugd zich onder meer met trommelen, bloemschikken en taartjes maken. Bij de luchtkussens was het aanschuiven in de rij.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Taartjes eten met de ’koningin van Boxtel’. (Foto: Peter de Koning).

MARKT BOMVOL

Jongerencentrum B-Town presenteerde rond etenstijd deejay The Freestyler, heavy metalband Lord Volture en het akoestische duo 2Suitable. Hierna was het podium voor een gelegenheidskoor dat samen met presentator Kees Berkelmans het publiek enthousiast maakte voor ’Boxtel zingt mee!’.

De Markt stroomde geleidelijk bomvol met mensen die enthousiast meezongen met voornamelijk Nederlandstalige hits die uit de luidsprekers schalden. Dat de zangers nauwelijks hoorbaar waren, deerde niemand. Samen lallen geeft plezier, zoveel werd wel duidelijk en bovendien zorgde het ervoor dat de stemming er in kwam voor de reprise van het klapstoeltjesconcert van Go Rome.

De Boxtelse band was in vorm en had tal van plaatselijke talenten uitgenodigd om mee te doen. Erg indrukwekkend was de vertolking van ’Pastorale’, waarvoor Gerlof Trommelen en Hermi van de Meulengraaf in de huid kropen van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Een huzarenstukje was de vertolking van Queen’s ’Bohemian Rhapsodie’ waaraan ook kamerkoor Ratatouille meewerkte.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gerlof Trommelen en Hermi van de Meulengraaf kruipen in de huid van Ramses Shaffy en Liesbeth List als zij op indrukwekkende wijze ’Pastorale’ vertolken met Go Rome. (Foto: Peter de Koning).

BEN IK TE MIN

Met gitaar en mondaccordeon beklom Armand het podium voor de vertolking van enkele liedjes. Tussendoor vertelde hij honderduit. Niet tot genoegen van iedereen. Toen vanuit het publiek werd aangedrongen op meer zang, antwoordde de Eindhovense hippie uit de sixties gevat: ,,Rustig man, niet zo opgefokt. Neem een blow!”

Samen met Go Rome klonk als uitsmijter zijn enige grote hit: ’Ben ik te min’. Het publiek zong uitbundig mee en het leek wel of iedereen hiervoor gekomen was. Nadat de roodharige zanger de bühne had verlaten, togen ook veel luisteraars huiswaarts.

In de omliggende dorpen werd Koninginnedag ook uitvoerig gevierd zoals onderstaande foto’s tonen.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De mechanische rodeostier is een uitdaging voor Liempdse durfals. (Foto: Gerard Schalkx).

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrijmarkt in het Liempdse Concordiapark. (Foto: Gerard Schalkx).

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Fanfare Sint-Arnoldus begeleidt de oranjestoet door Lennisheuvel. (Foto: Gerard Schalkx).

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vendelgroet door het Essche Sint-Willebrordusgilde. (Foto: Gerard Schalkx).

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Versierde fietsen trekken door Gemonde. (Foto: Gerard Schalkx).
1 mei 2010

Print deze pagina

Terug