ODC G1 EN G2 KLAAR VOOR DUEL MET ’LEGENDARY PSV’

’Niets is zo sportief als G-voetbal’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bal blijft nog even onberoerd. Om blessures te voorkomen maken de G-voetballers van ODC eerst hun spieren los.(Foto's: Peter de Koning).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De spelers van Legendary PSV kunnen hun borst natmaken. De spelers van ODC G1 en G2 ruiken bloed en barsten aan de vooravond van de wedstrijd tegen de voormalige profvoetballers op zaterdag 8 mei van het zelfvertrouwen. ,,Een voorspelling? PSV krijgt een flink pak slaag, het wordt 8-1”, zegt doelman Francis Lensen van ODC G1 vol bravoure. Brabants Centrum nam een kijkje bij de laatste training en constateerde dat de ontmoeting met de voetbaltoppers van weleer al volop leeft bij de ODC-spelers.

De speciale wedstrijd in sportpark Molenwijk, die wordt gehouden vanwege het twintigjarig bestaan van het gehandicaptenvoetbal bij ODC, vormt het hoogtepunt van het vierde lustrumfeest. Na afloop van de wedstrijd volgen optredens van de Boxtelse zanger Jordy van den Boer en tonprater Rob Scheepers uit Sterksel.

De voetballiefhebbers kijken in de eerste plaats natuurlijk uit naar het treffen van de G-voetballers van ODC tegen de oud-profs van de Eindhovense club. Legendary PSV is een gelegenheidselftal van voormalig eerste elftalvoetballers als Berry van Aerle, Willy en René van de Kerkhof, Luc Nilis, Harry Lubse, Juul Ellerman, Ernest Faber, Anton Janssen, Erwin Koeman, Jan Poortvliet, Twan Scheepers, Stan Valckx, John de Jong en Björn van der Doelen.

MOOI TOETJE
Voor de G-voetballers van ODC vormt het duel tegen Legendary PSV een mooi toetje na een prachtig seizoen. Zaterdag 24 april won ODC G1 met 6-1 van Sparta ’30 uit Andel, waarmee de Boxtelaren beslag legden op de titel in de eerste klasse GE. ,,Dat was geen toevalstreffer. Onze G-elftallen worden regelmatig kampioen. Vooral het eerste grossiert in titels, volgens mij was dit de veertiende keer dat het kampioen is geworden”, laat Frank van der Meijden weten. Hij is coördinator van de G-afdeling van ODC en coach van het eerste G-team. ,,Het niveau van ons eerste team ligt een stuk hoger dan dat van het tweede. Niet dat het prestatieve aspect hier de boventoon voert, integendeel zelfs, want het uiteindelijke doel is om het gehandicaptenvoetbal te integreren in een reguliere sportomgeving. Kampioen worden is een leuke bijkomstigheid, maar we proberen onze G-voetballers wel wat tactische en technische tips te geven, looptrainingen met de bal te laten verrichten en daarnaast afwerkoefeningen en positiespelletjes. Het gaat om oefenvormen die ook bij de trainingen van de F- en E-pupillen gebruikt worden.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zo pak je als doelman een bal klemvast.

Van der Meijden, die sinds het prille begin betrokken is bij de G-afdeling en tot vorig jaar trainer was van ODC G1, geeft aan dat geduld een schone zaak is voor de begeleiders van de gehandicapte voetballers. ,,We hebben te maken met in totaal 26 deelnemers van verschillende niveaus uit onder meer Boxtel, Liempde, Haaren, Schijndel, Best, Oirschot en Vught. Twaalf daarvan spelen in het eerste en veertien in het tweede. De jongste spelers zijn 9 en 12 jaar oud, de oudste is 58, maar de meeste voetballers zijn tussen de 30 en 40 jaar. Ze willen allemaal graag, hebben een goede discipline en voeren de opdrachten van de trainers over het algemeen goed uit. Maar je moet bepaalde zaken wel vaak herhalen voordat het opgepikt wordt.”

SCHWALBE
Discipline, fatsoen en sportiviteit staan in een hoog vaandel bij het gehandicaptenvoetbal. Secretaris Stephan Meister hierover: ,,Niets is zo sportief als het G-voetbal. Harde overtredingen of schwalbes zie je bij ons niet. Als we een tegendoelpunt moeten incasseren, juichen de spelers net zo hard voor de tegenpartij.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor de training van ODC G1 en G2 echt van start gaat eerst even rekken en strekken…

Van der Meijden vult aan: ,,Schelden is uit den boze. Als onze spelers schuttingtaal gebruiken, moeten ze het veld verlaten. Een andere regel is dat iedereen stil moet zijn als de trainer praat, voor de rest hebben de spelers veel vrijheid.” Normaal gesproken speelt ODC G1 met acht spelers tegen evenzoveel tegenstanders op een veld met kleine doelen dat loopt van het ene naar het andere strafschopgebied. G2 speelt op een half veld. De wedstrijd tegen Legendary PSV belooft een waar spektakel te worden. Het elftal met oud-profs zal het, als het aan Van der Meijden en Meister ligt, opnemen tegen vrijwel alle spelers van de G1 en G2, in totaal zo’n 25 mannen en vrouwen. ,,Daar zijn ook spelers bij uit het tweede die de hele wedstrijd stil blijven staan op het veld en dus niet deelnemen aan het spel, maar op hun eigen manier toch heel erg genieten van de voetbalwedstrijd. Het duel duurt twee keer een half uur, met speciaal voor de PSV’ers een kwartier rust om weer op adem te komen”, lacht Meister.

PARTIJTJE
Op het zijterrein van sportpark Molenwijk staan de spelers van ODC G1 en G2 al te popelen om aan een partijspel te beginnen. Nadat de spieren zijn losgemaakt, kan het onderlinge wedstrijdje beginnen. Van der Meijden: ,,Normaal trainen de elftallen apart, maar omdat het vandaag de laatste training is, wordt een partijtje gespeeld met in beide teams zowel spelers van het eerste als het tweede. Dat is wel zo eerlijk. Achter het doel staat het vaste groepje supporters, bestaande uit ouders, vriendinnen van de spelers en mensen van de club. Vandaag maakt ook doelman Francis Lensen van ODC G1 deel uit van het groepje. Francis traint nooit mee, want hij bewaart zijn energie liever voor de wedstrijden.”

Francis vertelt dat hij vroeger in de spits stond en veel doelpunten maakte. ,,Maar te veel lopen is niks voor mij, daarom ben ik gaan keepen. Dit seizoen speelden we helaas vaak tegen vrij zwakke ploegen, waardoor ik maar weinig te doen had, maar ik ben wel blij dat we kampioen zijn geworden. Ik heb anderhalf jaar bij Real Lunet in Vught gespeeld, maar toen begon ik ODC te missen. Vandaar dat ik teruggekomen ben in Boxtel. ODC is echt mijn club, mede ook door de goede begeleiding. Frank en Stephan en de anderen zijn echt toffe gasten.”

Francis kijkt uit naar het duel met Legendary PSV. ,,Ik heb alle vertrouwen in een goede uitslag, zeker als we met 25 man gaan spelen tegen elf PSV’ers moet het lukken. Ik houd het op 8-1. Ik ben normaal gesproken een echte PSV-fan, maar die wedstrijd wil ik natuurlijk graag winnen.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Fel duel om de bal tijdens de laatste training voor het duel met Legendary PSV op zaterdag 8 mei.

Intussen bewijst spits Dion Coppens van ODC G1 waarom hij topscorer is. Met enkele fraaie rushes en prima doelpunten maakt hij veel indruk tijdens het partijtje. ,,Hij scoort elk jaar wel zo’n dertig tot veertig goals. Ik zou willen dat ik zo kon voetballen”, lacht Van der Meijden, die langs de lijn de verrichtingen van de spelers nauwlettend in de gaten houdt. Een van hen is Ruud Jochems uit Best, lid van ODC G2. ,,Ik heb zeker zin in de wedstrijd tegen de oud-PSV’ers. Ik denk dat we met 2-1 gaan winnen. Ik ken wel een paar spelers, waaronder Berry van Aerle en Jan Wouters. Het is leuk om een keer tegen die topspelers te mogen voetballen. En nou ga ik weer verder met de wedstrijd.”

DONDERSPEECH
Van der Meijden vertelt tijdens het partijtje langs de lijn de ene na de andere anekdote over zijn team. Zoals die keer in Tiel dat ODC met een 8-0 achterstand de rust inging, maar na een donderspeech in de kleedkamer aan een indrukwekkende inhaalrace begonnen en uiteindelijk met 11-9 wist te winnen. Van der Meijden weet daarnaast over elke speler wel een aardig verhaal te vertellen. ,,Veel van deze jongens ken ik al twintig jaar, van jongs af aan dus. Er is een voetballer bij die al jaren meedoet, maar eigenlijk bang is van de bal. Zijn enige twee doelpunten kwamen tot stand omdat de bal per ongeluk tegen hem aan werd geschoten, maar toch genieten ook die spelers van het voetbal. Het is heel dankbaar om met deze mensen te werken, ik doe het al zo’n twintig jaar met heel veel plezier.”

Van der Meijden hoopt dat de wedstrijd voor een grote opkomst gaat zorgen in sportpark Molenwijk. ,,De wedstrijd begint al aardig te leven onder de spelers. Ik denk dat het een grote happening wordt, de wedstrijd tegen de oud-profs van PSV is een prachtige manier om het twintigjarig bestaan van het gehandicaptenvoetbal bij ODC te vieren en een mooie gelegenheid voor de voetbalfans om een aantal topvoetballers uit de historie van PSV aan het werk te zien.”

De toegang voor het duel op zaterdag 8 mei tussen ODC G1 en G2 en Legendary PSV is gratis. De wedstrijd begint om 15.00 uur en wordt gespeeld in sportpark Molenwijk.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Scheidsrechter Broer Willems laat tijdens het onderlinge partijtje tussen de spelers van ODC G1 en G2 even horen wie de baas is op het veld…
6 mei 2010

Print deze pagina

Terug