WETHOUDERS BLIKKEN TERUG OP EERSTE WEKEN

’College Boxtel komt langzaam op stoom’

DOOR MARC CLEUTJENS

Geen sporen van de eerste knokpartij, burgemeester en wethouders van Boxtel lijken het aardig met elkaar te kunnen vinden in een gemeentebestuur dat door critici (lees: de oppositiepartijen) is bestempeld als vechtcollege. ,,We vergaderen in opperbeste sfeer en er wordt evenveel gelachen als in het vorige college”, zegt ervaringsdeskundige Anton van Aert, de enige wethouder die mee overstapte naar het nieuwe college van B. en W.

Het gemeentebestuur van Boxtel belegde vorige week een persconferentie waarin de wethouders een terugblik gaven op hun ’wittebroodsweken’. Volgens burgemeester Frank van Beers, die ook aanschoof, begint het college na de benoeming van de vier wethouders langzaam op stoom te raken en wordt veel enthousiasme en werklust aan de dag gelegd. ,,En inderdaad, we hebben ook al flink wat gelachen. En dat is belangrijk omdat we de komende vier jaren ook samen beleid moeten maken.”

Wim van der Zanden, formateur en debuterend wethouder namens Balans, bevalt de bestuursfunctie tot dusverre prima. Natuurlijk ligt er veel leeswerk op zijn bureau, maar de sfeer is ’heel positief’. Van der Zanden is blij dat hij een boer heeft gevonden die zijn agrarisch bedrijf deels kan runnen. ,,Het is iemand die dertig uur per week aan de slag gaat. Ik hoef in elk geval niet meer tweemaal daags de koeien te melken.” Van der Zanden toonde zich blij met alle publiciteit in kranten en op televisie rondom zijn zoektocht naar een invalboer. ,,Een betere advertentie had ik niet kunnen zetten.”

’NIET WEGGEWEEST’
Peter van de Wiel van Combinatie95 noemt zijn nieuwe job ’heel leuk maar ontzettend inspannend’. ,,Er komt heel veel op je af en werkelijk iedereen wil met je kennismaken.” Van de Wiel verdiept zich voortdurend in alle dossiers en bekent op dit moment nog even achter de feiten aan te rennen. ,,Ik kijk uit naar het moment dat ik meer zicht heb op de inhoud van al die dossiers. Dat moment komt steeds dichterbij.”

,,Ik ben eigenlijk niet weggeweest.” Lachend blikt Willie van de Langenberg van de Democratische Partij Boxtel-Liempde terug op zijn eerste weken in het gemeentehuis. ,,Ik was al jaren wethouder en heb mijn ’eigen’ kantoor weer kunnen betrekken. Bovendien werk ik weer samen met ambtenaren waarmee ik toen ook veel te maken had. Het zijn bekende mensen op bekende terreinen, dus ik zit weer lekker op mijn plek.” Van de Langenberg neemt op aandringen van de gemeenteraad per 1 mei afscheid als voorzitter van het Wijkplatform Selissen en atletiekvereniging Marvel. Die functies kan hij in de ogen van de raad niet combineren met het wethouderschap. Zowel het wijkplatform als Marvel hebben binnen korte tijd een opvolger, zo verwacht Van de Langenberg. Om dezelfde reden legt wethouder Van der Zanden zijn bestuursfunctie neer binnen de ZLTO. Ook daar zal spoedig een opvolger benoemd worden, zo is de verwachting.

Het meest bevalt de wethouders het spreekuur, waarvan druk gebruik wordt gemaakt. Van de Langenberg: ,,Ik merk dat mensen de krant goed gelezen hebben en weten dat we de burger centraal stellen. Om die reden kloppen ze aan en ze zijn van harte welkom.”
6 mei 2010

Print deze pagina

Terug