VOLOP FESTIVITEITEN OP BEVRIJDINGSDAG

’Vet coole’ legervoertuigen toeren door Gemondse straten

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan Pommer werd door de Gestelse kernen gereden in de voormalige stafwagen van generaal Dwight D. Eisenhower. De wagen is in bezit van Gemondenaren Carel en Michael ten Horn. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Ruim veertig oude legervoertuigen reden woensdag 5 mei door de Gemondse straten. Via de vereniging Wheels kwamen uit heel Nederland eigenaren van legervoertuigen om een rondrit te maken door de vijf kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel. Voorop in de stoet reed een wel heel bijzondere auto: de stafwagen van de Amerikaanse generaal en latere president Dwight D. Eisenhower.

De Packard Clipper van Eisenhower is in bezit van de Gemondenaren Carel en Michael ten Horn die in hun dorp in een aantal loodsen ongeveer dertig oude legervoertuigen hebben staan. ,,Mijn vader is met de verzameling begonnen en inmiddels zetten mijn broer en ik dat voort”, vertelt Michael ten Horn. ,,Dat dit voertuig te koop was, kwamen we dankzij ons uitgebreide netwerk te weten. Mijn vader besloot de Packard Clipper meteen te kopen, het was echt een gelukstreffer.” Het voertuig werd door Eisenhower gebruikt van 8 juni 1944 tot november 1944, hij reed erin vanaf de invasie in Normandië tot de aankomst in Parijs.

Normaal gesproken staat de voormalige Amerikaanse stafwagen in de loods van de broers ter Horn, maar speciaal voor deze gelegenheid besloot het tweetal het voertuig mee te laten rijden in de stoet. ,,Het was deze keer in Gemonde en dat vonden we zo bijzonder dat we besloten hieraan deel te nemen”, zegt Ten Horn. ,,In juni 2009 zijn we er ook mee naar Normandië geweest omdat de invasie toen 65 jaar geleden plaatsvond.”

Gisteren nam burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel naast Ten Horn plaats in de Packard Clipper. ,,Het is geweldig om juist in dit voertuig te mogen zitten”, zegt Pommer enthousiast. ,,Ik vind eigenlijk dat deze auto erg geschikt zou zijn als dienstwagen voor onze gemeente. De groene kleur past perfect bij Gestel Groene Gemeente.” De stoet met de legervoertuigen startte gisterochtend in Middelrode en ging vervolgens via Berlicum en Den Dungen naar Sint-Michielsgestel en eindigde in Gemonde.

AMFIBIEVOERTUIG
In het dorp werd ’s ochtends het bevrijdingsvuur aangestoken door de Gestelse kinderburgemeester Thijn Muselaers. Ook werd een fietstocht gehouden langs markante oorlogsplaatsen, konden kinderen op de vrijmarkt hun oude kleding en speelgoed verkopen en waren er optredens van de Gimmese Kapel, het Smartlappenkoor en Gin Geheur. Het aantal bezoekers viel een beetje tegen, meldde Leo van den Besselaar van het Oranjecomité. ,,De vakantie is daar debet aan, maar het weer werkt ook niet echt mee”, aldus Van den Besselaar.

Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in de gemeente Sint-Michielsgestel konden een boekje over de oorlogsgebeurtenissen in de verschillende kernen halen in hun woonplaats. ,,Het boek ’Herdenk Waardeer Leer’ is samengesteld door de verschillende Oranjecomités en de heemkundeverenigingen”, legt Van den Besselaar uit. ,,De leerlingen komen hiermee meer te weten over de situatie in hun dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Gemonde viel het nog wel mee, maar Den Dungen en Sint-Michielsgestel hadden het redelijk zwaar te verduren.”

Hoewel de vrijmarkt en de fietstocht niet druk bezocht werden, was het tijdens de aankomst van de legervoertuigen druk in het dorp. De Gemondse jeugd was vooral onder de indruk van het grote amfibievoertuig waar ze zelfs op mochten klimmen. ,,Vet cool”, luidde het oordeel. ,,Vroeger hadden ze echt mooie voertuigen. Al was het natuurlijk niet leuk wat er allemaal gebeurd is...”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De stoet van ruim 40 legervoertuigen reed vanaf Middelrode door de vijf Gestelse kernen en eindigde in Gemonde, waar de wagens werden opgewacht door een groot aantal nieuwsgierige Gemondenaren. (Foto: Gerard Schalkx).
6 mei 2010

Print deze pagina

Terug